קשיים חדשים: ראש הממשלה יאיר לפיד דוחה את ההערות שהעבירו הלבנונים בנוגע להסכם הגבול הימי וחלוקת הגז, כך אמר היום (חמישי) גורם מדיני בכיר. אחרי שבירושלים קיבלו את ההערות של הלבנונים על טיוטת ההסכם, לפיד הורה לצוות המו"מ לדחות אותן - כך לפי הגורם המדיני. "ראש הממשלה הבהיר שישראל לא תתפשר על האינטרסים הביטחוניים והכלכליים שלה בשום אופן, גם אם זה אומר שלא יהיה הסכם בקרוב", הוסיף.

עוד אמר הגורם: "ישראל תפיק מאסדת כריש גז ברגע שהדבר יהיה אפשרי. אם החיזבאללה או מישהו אחר ינסה לפגוע באסדת כריש או לאיים עלינו - המו"מ על הקו הימי ייפסק לאלתר וחסן נסראללה יצטרך להסביר לאזרחי לבנון למה אין להם אסדת גז ועתיד כלכלי".

למעשה הלבנונים מבקשים לשנות את ההגדרה המשפטית של "קו המצופים", כך שבמקום שיוגדר כסטטוס קוו חדש וסיום הסכסוך סביבו, זה יוגדר רק באופן טכני שישאיר פרצה למחלוקת משפטית עתידית. בנוסף, ישראל דרשה בהסכם שכל מהלך שיתבצע במאגר צידון (קאנה) יהיה חייב לקבל את אישור ירושלים. הלבנונים מבקשים לשנות את זה ולתת חוות דעת משלהם לכל מה שישראל תסגור מול חברת הגז הצרפתית בנוגע לתמלוגים.

בעקבות ההערות הללו העבירה ישראל מסר למתווך ולפיו היא לא תתפשר על הסוגיות הללו, וההערכה העדכנית של גורמים מדיניים בירושלים היא שלא ייחתם הסכם לפני הבחירות בשל המחלוקות המהותיות והקרבה לבחירות. 

ראש הממשלה יאיר לפיד, טס מעל אסדת כריש (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
ההסכם מתרחק. לפיד טס מעל אסדת כריש | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

שר הביטחון בני גנץ אמר היום בטקס לזכר חללי מלחמת יום הכיפורים כי ההסכם שמקודם עם לבנון הוא בעל השפעות כלכליות וביטחוניות, ויביא גם לידי פגיעה בהשפעה של איראן בלבנון. "אנו ערוכים להגן על התשתיות שלנו", הדגיש. "אם חיזבאללה יפגע בהן הוא ולבנון ישלמו מחיר יקר מאוד. אנו לא ששים אלי קרב אך אנו מוכנים לו".

הסירוב הלבנוני

ביום שלישי דווח בתקשורת הלבנונית שבמדינה מתכוונים להעביר לשליח האמריקני עמוס הוכשטיין התנגדויות לכמה סעיפים בטיוטת ההסכם עם ישראל. בעיתון הלבנוני אל-אח'באר נכתב שבמדינה יסרבו להעניק לישראל זכות לחפש גז בשטח שבמחלוקת, ולא יסכימו להכיר ב"קו המצופים" כגבול בין-לאומי.

בלבנון אף מסרבים לכלול את הרעיון של תיחום גבולות יבשתיים ולא מוכנים לנהל משא ומתן בעניין. גורמים לבנוניים מסרו כי לבנון תפעל בתיאום עם האו"ם להגדרת הפרמטרים של גבולותיה הבין-לאומיים - ביבשה וגם בים. עוד דווח שלבנון תדרוש שחברת האנרגיה הצרפתית טוטאל תתחייב להתחיל בחיפושי הגז, וזאת במקביל להפקת הגז בשדה "כריש". דרישה זו מגיעה על רקע ההתנגדות הלבנונית להמתין להסכמה הישראלית לגבי הפיצוי הכספי שישראל תקבל אם יימצא גז במאגר קנה.

סימון הגבול הימי בין ישראל ללבנון (צילום: reuters)
עורמים קשיים. נשיא לבנון מקבל משגרירת ארה"ב את המתווה האמריקני | צילום: reuters

"ראש הממשלה יאיר לפיד לא יסכים להתפשר על האינטרסים הביטחוניים והכלכליים של מדינת ישראל", מסר ביום שלישי גורם ישראלי בכיר בתגובה על הפרסומים בלבנון. "אנחנו מחכים לקבל את ההערות באופן רשמי מגורמים מוסמכים על מנת שנדע אם וכיצד להתקדם". כעת, נראה, שמקל נוסף נתקע בגלגלי ההסכם.