המשפטן האמריקני, פרופסור אלן דרשוביץ, נחשב לאחד מבכירי המשפטנים בעולם בעיניי רבים, ובהם גם ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו. פרופ' דרשוביץ, הידוע בתמיכתו הנחרצת בנתניהו, קיים הערב (רביעי) ריאיון מיוחד ב"מהדורה המרכזית", ובו לא היסס למתוח ביקורת על רפורמת בתי המשפט שמתכננת הממשלה המיועדת: "מערכת המשפט עובדת", קבע. "היא לא שבורה ואין צורך להתערב בה".

"אני חושב שהרעיון של לאפשר לכנסת, באמצעות 61 קולות, להתגבר על כל פסיקה שלא תהיה של בית המשפט העליון, אפילו אם היא נוגעת לזכויות האדם הבסיסיות ביותר, תהיה טעות נוראית", הבהיר באופן חד משמעי. "בהצבעה פשוטה של הכנסת יהיה ניתן לעלות על החלטות של בית המשפט העליון".

בנימין נתניהו, אריה דרעי, משה גפני, בצלאל סמוטריץ (צילום: פלאש 90)
"פסקת ההתגברות תהיה טעות נוראה שתקשה להגן על ישראל" | צילום: פלאש 90

עוד הוא הוסיף: "הצעתי דרכים לאזן את ההחלטה עבור שני הצדדים, ונראה שהוא (נתניהו) אהב את הרעיון. לא ליצור שינוי קיצוני המייצג צד אחד. אני חושב שלאורך הקריירה שלו הוא ניסה ליצור איזון במדינה, שהופכת להיות יותר מפולגת מבחינה אידיאולוגית. לדעתי הוא לא צריך להקשיב לאף אחד מחוץ לישראל, ולעשות רק את מה שהוא מוצא לנכון".

את עמדתו של פרופסור אלן דרשוביץ קשה לסכם. מצד אחד הוא מגדולי המתנגדים למשפט נתניהו. הוא טוען לחפותו וסבור שישראל צריכה להתבייש בכך שהיא בכלל מעמידה אותו למשפט. מצד שני, הוא מאמין שמערכת המשפט הישראלית יציבה וחזקה. שהיא מתפקדת כמצופה, ושאין לגעת או להתעסק בה בכללותה.

"מערכת המשפט לא שבורה ואין להתערב בה. בטח שלא בגלל תיק אחד של איש אחד"

פרופ' אלן דרשוביץ

"אני לא חושב שיש לשנות את מערכת המשפט, הוא מדגיש. "עם זאת, אני רוצה להאמין שההאשמות נגדו (נתניהו) יבוטלו, ושזה מה שנכון". הוא מכנה את מערכת המשפט "הצלחה אדירה גם לישראל וגם לקהילה הבין-לאומית", ומסביר: "יום אחד נראה שהם עושים פעולות עבור השמאל, ולמחרת יכול להיראות כאילו הם מבצעים החלטות לטובת הימין. תמיד כשיש מערכת משפט בעלת כוח, היא תקבל תלונות מאלו שמרגישים מפסידים".

פרופ' דרשוביץ סבור כי אם פסקת ההתגברות אכן תעבור, יכולתו להגן על ישראל בזירות הבין-לאומיות תצטמצם: "זה יהפוך את זה לקשה יותר להגן על ישראל בבתי הדין הבין-לאומיים ובמקומות נוספים. כיום בית המשפט הבין-לאומי הפלילי לא מתערב במדינתכם (ישראל), מכיוון שיש בה מערכת לגיטימית של חוק, תחת שלטון החוק, ומערכת משפט מתפקדת. אני חושב שבית המשפט העליון מהווה השלמה מעולה לכך, ומאמין שיהיה קשה יותר להגן על ישראל במערכות משפטיות בין-לאומיות, אם ישראל תאבד את הכוח שלה להחליט בעת הפרות של חוקי יסוד או תראה עצמה כלא הוגנת.

בית הדין בהאג הכיר ברשות הפלסטינית כמדינה (עיבוד: AP, רויטרס)
"בית המשפט הבין-לאומי הפלילי לא מתערב בישראל בגלל מערכת המשפט" | עיבוד: AP, רויטרס

על השאלה האם הציג את עמדתו לנתניהו, השיב: "הוא ביקש לשמוע את דעתי על פסקת ההתגברות. אמרתי לו את דעתי בנושא. נתתי לו הצעות מדודות לשינויים אפשריים. הוא הקשיב בתשומת לב רבה, והוא יעשה את מה שהוא צריך לעשות. אמשיך לתמוך ולהגן על ישראל, גם אם זה נוגד את דעתי ולמדיניות האישית שלי. זה מה שעשיתי במשך 50 שנה וזה מה שאמשיך לעשות".

"ברשותך שאלה לגבי העניינים המשפטים האישיים שלך. ישנה גברת צעירה בשם וירג'יניה רוברטס, אחת קורבנותיו של אפשטיין. לאחרונה היא אמרה שאולי עשתה טעות שהאשימה אותך. תוכל להרחיב על כך?"

"במשך 8 שנים אני מתמודד עם האשמות כוזבות", סיפר. "אפילו כתבתי על כך ספר. הוכחתי מעבר לכל ספק סביר את חפותי. היום, אחרי כל כך הרבה שנים, אחרי כל הצרות שהיא העבירה אותי ואת משפחתי, אחרי שהיא הקשתה את יכולתי להגן על ישראל בקמפוסים רחבי העולם, היא הודתה. אמרה שאולי 'עשתה טעות' בזיהוי שלי. אני שמח שהיא עשתה את זה, ונתנה לשנינו להמשיך עם חיינו. מבחינתי העניין הזה סגור".