נשיא המדינה יצחק הרצוג קיבל היום (רביעי) באופן רשמי את תוצאות הבחירות ומאוחר יותר יתחיל את סבב ההתייעצויות עם הסיעות. לאחר ההליך, שיימשך עד ליום שישי, הרצוג צפוי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על יו"ר הליכוד בנימין נתניהו. במקביל, יקבל הרצוג את תוצאות הבחירות הרשמיות מיו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט יצחק עמית.

"אני מבקש לפנות מכאן לאזרחים - ביום שאחרי, עם קבלת תוצאות הסופיות, הגיע הזמן לאחריות משותפת", אמר הרצוג במעמד קבלת תוצאות הבחירות. "ערבות הדדית, שיח מכבד, לכידות. אדגיש - למחלוקת יש ערך, אך צריך לדעת איך לנהל אותה, בהקשבה בחלה בשקיפות ובכבוד".

עוד אמר: "אבקש להתייחס לניסיון לגרור אותי לתוך המאבקים הפוליטיים של הרכבת הממשלה. התוצאות ברורות, אני מאמין באחדות, אך בניגוד לפרסומים אני לא פועל להקמת ממשלה כזו או אחרת ולא עוסק בהרכבה או גודלה".

ראשונים יגיעו אל הנשיא חברי הליכוד, שיתייצבו במשכנו ב-15:35. כשעה ורבע לאחר מכן יגיעו נציגי סיעת יש עתיד בראשות יאיר לפיד, ואחריהם חברי המחנה הממלכתי. בשעה 19:30 יגיעו חברי ש"ס אל הנשיא, ויחתמו את סבב ההתייעצויות להיום.

מחר יימשך הסבב עם יהדות התורה שתגיע ב-10:00, הציונות הדתית ב-11:00, ישראל ביתנו ב-12:00, עוצמה יהודית ב-16:30, חד"ש תע"ל ב-19:30 ורע"ם ב-20:30. ביום שישי ב-11:00 יגיעו אל הנשיא חברי מפלגת העבודה, ויחתום את סבב ההתייעצויות נציג מפלגת נעם אבי מעוז.

בנימין נתניהו (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
צפוי לקבל רוב ברור, נתניהו בליל הבחירות | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

ראש הממשלה המסתמן בנימין נתניהו צפוי כמובן לקבל 64 המלצות – כמניין חברי הגוש שלו. ראש הממשלה המכהן יאיר לפיד, לעומת זאת, צפוי להסתפק ב-28 המלצות בלבד – של סיעתו יש עתיד ושל מפלגת העבודה. זאת מכיוון שבמחנה הממלכתי, בישראל ביתנו, ברע"ם ובחד"ש תע"ל לא מתכוונים להמליץ על אף מועמד.

הזמן של נתניהו להרכיב ממשלה

ומה לאחר מכן? אחרי שמלאכת הרכבת הממשלה תוטל רשמית על נתניהו, יעמדו לרשותו 28 ימים כדי לעמוד במשימה. עם זאת, נשיא המדינה יוכל לתת לו הארכה של 14 ימים נוספים על פי חוק. אם נתניהו לא יצליח לעמוד במשימה בפרק הזמן הזה, היא תעבור לחבר כנסת אחר.

אתמול דיווחנו כי הנשיא פנה אל לפיד וגנץ במטרה לנסות ולשכנע אותם להקים ממשלת אחדות יחד עם נתניהו. לפיד וגנץ כבר הבהירו בעבר שלא ייכנסו לממשלה עם נתניהו, אבל הרצוג ביקש מהם שוב להצטרף לממשלת אחדות. עם זאת, בבית הנשיא הכחישו את הדיווח, והבהירו כי "נשיא המדינה לא פנה ולא ביקש מראשי המפלגות להצטרף לממשלה כזו או אחרת".  מהמחנה הממלכתי נמסר כי "נשיא המדינה לא פנה לשר הביטחון ויו"ר המחנה הממלכתי בנושא כניסה לממשלת אחדות. פנינו לאופוזיציה".