ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו העניק בשבועות האחרונים שורת ריאיונות נרחבים לתקשורת הזרה, בעיקר בארה"ב, בהם תיאר כיצד תיראה ממשלתו המיועדת עם שותפיו המרכזיים. הריאיון שהעניק אתמול (רביעי) יו"ר הליכוד לפסיכולוג והוגה הדעות הקנדי ג'ורדן פיטרסון עורר תשומת לב רבה, בעיקר בשל האמירות שסיפק ושאינן עומדות בקנה אחד עם ההסכמות הקואליציוניות. אז למי להאמין: לאמירות באנגלית או למעשים בעברית?

משה גפני ויצחק גולדקנופף בחדר סיעת יהדות התורה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
משה גפני ויצחק גולדקנופף | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הריאיונות שהעניק נתניהו לתקשורת הזרה | סיקור N12

"קצבאות הילדים מעודדות אנשים לא לעבוד"

בריאיון שערך עם פיטרסון, נתניהו סיפר על תקופת כהונתו כשר אוצר בשנת 2003 בממשלתו של אריאל שרון: "הבדואים בנגב והחרדים לא עבדו כי היו להם הרבה ילדים, והמגזר הפרטי נאלץ לשלם על זה. כשהחלטתי על קיצוץ הפכתי ללא פופולרי".

על אף זאת, בהסכמים הנוכחיים עם המפלגות החרדיות, נתניהו הסכים לדרישה להכפיל את קצבת האברכים הלומדים ב"כוללים". ההחלטה, שצפויה להשפיע באופן מרחיק לכת על הכלכלה הישראלית ועל שיעור ההשתתפות של גברים חרדים בשוק העבודה, תכפיל את הסכום שיקבלו אברכים: מ-640 שקלים לשיא של 1,315 שקלים.

העליות והירידות בקצבאות האברכים לאורך השנים

נתניהו חשף בפני פיטרסון כיצד יועציו הזהירו אותו שאם ירצה להיבחר שוב לראשות הממשלה – אסור לו לקחת את תיק האוצר. "היועצים שלי אמרו: 'אתה תצטרך לקצץ בתקציבים – ולעולם לא תיבחר שוב'", תיאר. "כשהייתי שר אוצר, המדינה הייתה במשבר עצום. חלק חשבו שמדובר בקריסת בועת 'הדוט קום' או בגלל הטרור בישראל, אבל אני הבנתי שמדובר בבעיה מבנית", הסביר יו"ר הליכוד בריאיון. "יש לנו מערכת חינוך טובה, אז למה אנחנו נגררים מאחורי כל מדינות אירופה?"

ג'ורדן פיטרסון, 2018 (צילום: Chris Williamson/Getty Images)
ג'ורדן פיטרסון | צילום: Chris Williamson/Getty Images

לא מתעסקים עם השותפים הטבעיים? נתניהו למד מטעויות העבר

נתניהו טען בריאיון שלאחר שכניסתו לתפקיד הוא הבין שצריך לקצץ במערכת הרווחה "המפוארת" בישראל. לדבריו, היא עודדה אנשים לחיות מקצבאות ולא לצאת לעבוד. "קצבת הילדים בישראל עובדת בצורה יוצאת דופן – היא עולה בצורה עוקבת בכל פעם שנולד לך ילד. היא הובילה לקריסה דמוגרפית וכלכלית", אמר.

למרות זאת, בהסכמים הקואליציוניים הנוכחיים נתניהו הסכים למרבית הדרישות של המפלגות החרדיות - אולי בשל ניסיון העבר. "המפלגה שלי הצטמקה ל-10% מהכנסת, כמעט נעלמתי", נזכר נתניהו בקדנציה האחרונה שלו במשרד האוצר וסיפר כיצד נבואותיהם של יועציו התגשמו.

הדרישות הכלכליות האחרונות של החרדים כוללות שלל סמכויות ושינויים, בין היתר: יעודכנו היעדים הממשלתיים לתכנון ושיווק דירות למגזר החרדי, הממשלה תקים ותממן גופים שיענו על שאלות הלכתיות שיתקבלו מהציבור, ערים חרדיות ייהנו מהנחה נוספת בתחבורה הציבורית, תקציב תרבות חרדית במשרד החינוך - לפחות 100 מיליון שקלים, כל אזרח שירצה יוכל להיקבר בקרקע ולא בקומות ויינתן מענק של כ-100 אלף שקלים לרוכשי דירות יד שנייה - תוכנית שעלותה מוערכת בכ-150 מיליון שקלים.

יש הטוענים כי נתניהו נענה למרבית הדרישות, שפורסמו לראשונה ב"המהדורה המרכזית" ועוררו סערה במערכת הפוליטית, בשל מצבו הפוליטי המאתגר - שלא מאפשר לו, כרגע, להקים ממשלה עם מפלגות המרכז-שמאל.

בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
בנימין נתניהו | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

המהפך של נתניהו

שיעור הגברים החרדים העובדים הגיע לשפל של 37% בשנת 2003 – אך אז הייתה נקודת מפנה: נתניהו כשר אוצר הוביל תוכנית כלכלית שחתכה את הקצבאות לרוחב ודחקה עוד ועוד גברים חרדים לצאת ולעבוד. בשנים האחרונות שיעור הגברים החרדים בשוק העבודה התייצב על קצת יותר מ-50%.

"דמיינו אדם ששוקל 45 קילו שסוחב על הגב שלו אדם ששוקל 55 קילו. זה ששוקל 55 קילו כל שנה מוסיף עוד קילוגרמים. הוא מתרחב וזה שלמטה, שנאנק לסחוב אותו, הוא מתכווץ", הסביר נתניהו ב-2003 את גישתו הכלכלית. "הרזה צריך לסחוב את השמן וכשהמשקל כבד מנשוא הוא פשוט קורס".

גם בריאיון לפיטרסון נתניהו סיפק אמירות זהות: "לבדואים בנגב יש 60 ילדים מנשים שונות והם יכולים לנסוע במכונית ב.מ.וו, אותו הדבר קרה בקהילה החרדית – הם לא עבדו רק כי היה להם הרבה ילדים - והמגזר הפרטי נאלץ לשלם על זה".

"לסובייטים היה חינוך מעולה, היו להם פיזיקאים ומתמטיקאים מעולים, אבל הם היו עניים. ברגע שאחד מהם הצליח איכשהו להשתחל ולהגיע לפאלו אלטו, הם היו מייצרים עושר בתוך ימים – כי היה שם שוק חופשי. טכנולוגיה בפני עצמה לא מייצרת עושר", תיאר באריכות את משנתו הכלכלית וציין את יתרונותיה של הכלכלה החופשית.