מי צריך מערכת בחירות כל כך ארוכה ומעיקה? בעוד 18 ימים, בדומה לישראל, גם דנמרק תערוך בחירות כלליות לפרלמנט. זאת לאחר שראש הממשלה מטה פרדריקסן פיזרה את הפרלמנט והכריזה על בחירות מוקדמות. רק שבקופנהגן פוזרה הממשלה בדיוק לפני שבוע מה שמשאיר לפוליטיקאים פחות מחודש לעצרות בחירות.

 

ראש ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן בעצרת בחירות (צילום: AP)
ראש ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן בעצרת בחירות | צילום: AP

"בדנמרק משך תקופת הבחירות קצר בהרבה מבישראל. בדרך כלל זה שלושה שבועות", הסביר ג'ותם קופינו, עיתונאי דני שנמצא בישראל. "הם חושבים שזה מספיק זמן לערוך קמפיין ולשכנע את הבוחרים במי להצביע. תקופה כזאת מספיקה כדי להעביר את המסר".

בישראל קובע חוק יסוד הכנסת שאם הכנסת פוזרה טרם השלמת תקופת כהונתה, מה שקורה במרבית המקרים, ייערכו הבחירות לא יאוחר מחמישה חודשים מיום קבלת ההחלטה. אם הכנסת נפלה כתוצאה מאי-העברת תקציב תקוצר התקופה ל-90 ימים בלבד.

יו"ר ועדת הבחירות אורלי עדס (צילום: N12)
"ככל שהחוק יאמר שהבחירות יתקיימו תוך 50 ימים, אז ועדת הבחירות תעשה את זה", אורלי עדס | צילום: N12

מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס מסבירה: "בישראל תקופת הבחירות היא 90 ימים לא בגלל הארגון שאורך זמן אלא עקב הדרישה החוקית לבצע בחירות תוך 90 ימים. ככל שהחוק יאמר שהבחירות יתקיימו תוך 50 ימים, אז ועדת הבחירות תעשה את זה".

לא רק המדינה הסקנדינבית מסתפקת בתקופת בחירות קצרה. גם באיטליה, שידעה בשנים האחרונות משברים פוליטיים רבים, תקופת ההיערכות לבחירות קצרה הרבה יותר. ב-21 ביולי השנה פיזר נשיא איטליה סרג'יו מטרלה את הפרלמנט והודיע על בחירות בזק - והן נערכו תוך פחות מחודשיים ללא בעיות טכניות או טענות לזיופים. "הרציונל של 70 ימים במערכת הבחירות זה כדי לאפשר רצף שלטוני בין הממשלה הקודמת לממשלה הנבחרת, כמה שפחות הפסקה", אמר שגריר ישראל באיטליה לשעבר, ד"ר דרור אידר.

מנהיגת מפלגת האחים באיטליה ג'ורגיה מלוני (צילום: AP)
מנהיגת מפלגת האחים באיטליה, ג'ורג'יה מלוני, בכנס בחירות ברומא | צילום: AP

אם חיפשתם הבדלים נוספים בין ישראל לעולם -  בצרפת, באיטליה, בבולגריה ובמדינות נוספות קובעים את יום הבחירות ליום ראשון, יום השבתון, כדי לא לפגוע בכלכלה. בדנמרק, בבריטניה ואפילו בארה"ב מדובר ביום עבודה רגיל לכל דבר, במהלכו המנהלים מתגמשים ומתחייבים לאפשר לעובדים להצביע ובעלי זכות הבחירה דואגים לממש את זכותם.

"אפשר לייצר בחירות מבלי יום שבתון מלא. לתת שלוש שעות שעובד יכול לצאת מהעבודה, ללכת להצביע ולחזור ואין צורך לעצור את המשק ליום שלם", אמר נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר.

ספק אם אחרי הבחירות נבחרי הציבור יפעלו לקיצור משך תקופת ההיערכות הארוכה והיקרה לבחירות. כאשר מדינה שלמה נגררת למערכת בחירות חמישית בפחות מארבע שנים, אנחנו נסתפק בכמה שנים של יציבות פוליטית.