1,197 לוחמי צוות אוויר ששירתו בחיל האוויר לדורותיו פנו היום (שני) במכתב לנשיאת בית המשפט העליון, היועצת המשפטית לממשלה, היועצת המשפטית של הכנסת, לצד יועצים משפטיים בשירות הציבורי וגורמים נוספים מהצמרת המשפטית של מדינת ישראל ובו דרישה לעצור את מה שהם מגדירים כ"הרס הדמוקרטיה". בין החותמים על המכתב: רא"ל במיל' דן חלוץ, האלופים איתן בן אליהו, אביהו בן נון, עמוס ידלין, רן גורן ונמרוד שפר, תתי אלופים רבים ולוחמי צוות אוויר לשעבר החברים בפורום  "555 פטריוטים".

"כולנו היינו מוכנים להקריב את חיינו למען המדינה לאורך שנות פעילותנו כטייסים מבצעיים. גם לאחר השירות בחיל האוויר המשכנו לקחת חלק בבניין המדינה כמיטב יכולתנו - במילואים, בכלכלה, בתעשייה  ובחינוך. האמנו בצדקת הדרך וראינו כשליחות את הצורך להגן על מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית".

"אנחנו באים מכל רבדי החברה והקשת הפוליטית בישראל – ימין, שמאל, מרכז, חילוניים ודתיים; ממוצא מזרחי ואשכנזי, מכל חלקי הארץ.  המשותף לכולנו היום זו החרדה מכך שמדינת ישראל הדמוקרטית בסכנה. אתם קו ההגנה האחרון וביכולתכם לעצור את תהליך הרס הדמוקרטיה. מדינת ישראל שהוקמה כיהודית ודמוקרטית לא תוכל להתקיים ברוח מגילת העצמאות אם תוותר על זהותה כדמוקרטיה ליברלית", כתבו בכירי חיל האויר לשעבר.

מפקד חיל האוויר לשעבר, אלוף במיל' איתן בן-אליהו (צילום: רווית טרקובצקי, CC BY-SA 3.0. מתוך ויקיפדיה)
מפקד חיל האוויר לשעבר, אלוף במיל איתן בן אליהו. חתום גם הוא על המכתב | צילום: רווית טרקובצקי, CC BY-SA 3.0. מתוך ויקיפדיה

"אנו מצפים שתשתמשו בכל הכלים והחוקים העומדים לרשותכם, ללא מורא ופחד, ותעשו את כל שלאל ידכם לעצירת האסון המתרגש על המדינה. אנחנו מתחייבים להמשיך לעמוד לצדכם במאבק על עתידה של המדינה".

תת אלוף ישראל (רליק) שפיר, מפקד בסיס תל-נוף לשעבר ואחד מתוקפי הכור האטומי בבגדד, מיוזמי וחותמי המכתב מסר: "כאשר המתקפה על הדמוקרטיה הליברלית ועקרונות מגילת העצמאות עברה מרעיונות של קיצוניים להסכמים קואליציוניים,  חשנו שחובתנו לעשות מעשה. ביקשנו מעמיתינו לקרא לשומרי הסף להגן על ישראל הדמוקרטית ועל ערכי מגילת העצמאות, ומעל 1,000 אנשי צוות אוויר נענו לקריאה וחתמו על מכתב המחזק את שומרי הסף במערכת הציבורית והמשפטית".

 המכתב החריג של הבכירים מגיע לאחר שכחלק מההסכם הקולאיציוני בין הליכוד לציונות הדתית, המפלגות הסכימו על סעיף שקובע כי מי שימנה את הרב הצבאי הראשי לצה"ל יהיה שר הביטחון ולא הרמטכ"ל, כפי שהיה נהוג עד כה. בצה"ל אמרו: "ההחלטה נקבעה מעל ראשי הבכירים".

הרב הצבאי הראשי הוא תפקיד רגיש מאוד בצבא, וכחלק מתפקידו הוא עוסק, בין היתר, בענייני גיור ובהכרזה על חייל צה"ל כחלל. בצבא מוטרדים מאוד מהניסיון להוציא את יכולת המינוי מידיו של הרמטכ"ל וטוענים שהדבר פוגע בתפקוד הרמטכ"ל.