"עושים ריסטרט למערכת המשפט": יו"ר הציונות הדתית חה"כ בצלאל סמוטריץ' וחבר מפלגתו שמחה רוטמן הציגו היום (שלישי) במסיבת עיתונאים בכפר המכביה את תוכנית "חוק וצדק", שלטענתם "תתקן את מערכת המשפט ותחזק את הדמוקרטיה הישראלית".

"נעמוד על זה שהתיקונים הללו יתבצעו, תהיה דמוקרטיה שבה הרשויות עובדות בצורה מאוזנת אחת עם השנייה", אמר סמוטריץ' במהלך הצגת התוכנית. חבר הכנסת רוטמן אמר כי מדובר כיום במערכת שלא מבקרת את עצמה ומתנהלת כ"מערכת שרומסת את החוקים ואת זכויות האזרח", ותקף את התנהלות השופטים, הפרקליטות והייעוץ המשפטי לממשלה. לקריאת התוכנית המלאה שפרסמה הציונות הדתית.

עיקרי התוכנית של סמוטריץ'

סמוטריץ' הסביר כי התוכנית, מבחינתו, מתחלקת ל-4 חלקים עיקריים: הראשון עוסק במערכות אכיפת החוק, במשרת היועמ"ש ובפרקליטות, שעבורה טוען יו"ר הציונות הדתית שנדרש "ריסטרט ובנייה מחדש, לא תיקון קוסמטי". הפרקים הנוספים הם יצירת איזונים חדשים של המערכת המשפטית מול הכנסת והממשלה, חיזוק הפרדת הרשויות ופרק שונות. "התוכנית הזאת היא המפתח לכל הערכים שהמחנה הלאומי ינסה לקדם בעתיד", טען סמוטריץ'.

בנוגע לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, הבהיר סמוטריץ' שבמפלגתו ידרשו לפצל אותו ל-3 תפקידים שונים: יועץ שיהיה אחראי על ייעוץ בלבד, מייצג שיהיה אחראי על ייצוג המדינה בבית המשפט ותובע כללי שיהיה עצמאי ובלתי תלוי. רוטמן הוסיף שיש להקים גוף שיפקח על הפרקליטות, לא יהיה כפוף לאיש ויוכל גם להגיש כתבי אישום. רוטמן טען כי היום "מה שהופך פרקליט לפרקליט טוב זה כמה הוא מוכן לשמור על החברים שלו", והסביר שהתוכנית כוללת שינוי באופן המינוי של אנשים חדשים לפרקליטות.

בנוגע לבחירת השופטים, התוכנית מציעה לשנות את מבנה הוועדה לבחירת שופטים כך שתשעת חבריה ימנו 4 ח"כים מהקואליציה, 2 ח"כים והאופוזיציה, נשיא בימ"ש העליון, נציג בימ"ש מחוז ונציג בימ"ש שלום - שהשניים האחרונים ייבחרו על ידי שר המשפטים. עוד אמר רוטמן שייווצר מנגנון לשיבוץ אקראי של הרכבי שופטים, ששופטי העליון יעברו שימוע פומבי ושיבוטל הנוהג למנות לנשיא בית המשפט העליון את השופט הוותיק ביותר. 

 

ח"כ שמחה רוטמן ממפלגת הציונות הדתית
עומד מאחורי התוכנית, חבר הכנסת צביקה רוטמן

בתחום האיזונים שבין הרשויות אמר סמוטריץ' שבמפלגתו ידרשו לחוקק פסקת התגברות. עוד הוא ציין  שפסילה של חוק של הכנסת תהיה אפשרית רק פה אחד של כל שופטי העליון, שיוחזרו המגבלות על זכות העמידה ושתבוטל עילת הסבירות על החלטות של נבחרי ציבור.

את חיזוק עיקרון הפרדת הרשויות הגדיר סמוטריץ' כתנאי לכך שהממשלה הבאה תוכל ליישם מדיניות ימין. הוא עמד על כך שיש לבטל את עבירת הפרת האמונים, וקרא להחזיר את מנגנון החסינות של חברי הכנסת למצב שבו היועמ"ש יצטרך לבקש מהכנסת להתיר את חסינותו של חבר כנסת כדי להגיש נגדו כתב אישום. כמו כן הוא אמר שהתוכנית כוללת חוק צרפתי לראשי ממשלה ולשרים.

על פרק השונות אמר רוטמן שמנחה אותו העיקרון ש"אין סמכות ללא אחריות, ושאין אחריות ללא סמכות". הוא הסביר שמטרתו "לבטל שכפ"צים" כמו ועדות מינוי כדי "שהמינויים יהיו בידיים של הממשלה". 

"התיקונים לא יחולו על נתניהו"

תוכנית "חוק וצדק" היא למעשה תוכנית מרחיקת לכת שאם תיושם תשתנה את פני מערכת המשפט בישראל. אחת הדרישות שהוזכרו בה נוגעת לביטולה של עבירת המרמה והפרת האמונים - עבירה שבה נאשם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו בתיק 2000 ו-1000. על פרטי התוכנית דיווח אתמול כתבנו עמית סגל.

"אנחנו לא מתואמים עם אף אחד", טען סמוטריץ' במסיבת העיתונאים. "התיקונים האלה לא יחולו על נתניהו, נסדיר את המנגנונים המשפטיים בעניין הזה משתי סיבות: כי אין לי עניין לתת לאף אחד תירוץ לאף אחד לברוח מלדון על התוכנית הזאת לגופה. זה חייב היה לחול גם על נתניהו, כל דבר אחר הוא בעייתי מאוד כי זאת חקיקה פרסונלית, אבל רק כדי לשלול את התירוץ אנחנו נוודא שזה לא ישפיע על משפטי נתניהו".

"ואולי יש עוד סיבה", הוסיף סמוטריץ'. "אני חושב שהמשפטים של נתניהו זו מוזיקת הרקע הטובה ביותר כדי לבצע את התיקונים האלה מכיוון שהמשפט הזה חושף בדיוק את הכשלים, העוולות והמחלות של המערכת שאותה אנחנו רוצים לתקן. נתניהו יזוכה, אבל יש לנו אינטרס שהמשפט שלו יימשך".

 

גם בליכוד נשמעו קולות דומים הקוראים לביטול העבירה מספר החוקים. עו"ד טלי גוטליב, שנמצאת במקום ה-25 ברשימת הליכוד לכנסת ה-25 וצפויה להיכנס אליה אחרי הבחירות, אמרה בעבר: "מבטלת את זה וכתב האישום נמחק". עם זאת, גם בליכוד טענו כי ההצעות של סמוטריץ' לא יחולו רטרואקטיבית ולא ישפיעו על ההליכים של נתניהו.