לקראת נאום לפיד: הערב (חמישי) צפוי לנאום ראש הממשלה לראשונה בעצרת הכללית של האו"ם. אחרי שאתמול (רביעי), נודע שלפיד צפוי להביע תמיכה בפתרון שתי המדינות, בסביבתו מיהרו להדגיש שהוא יציג את הפתרון כסוג של הצבת חזון או פתרון עתידי ולא כמשהו שניתן לקדם כעת. ראש הממשלה סבור שבטווח הזמן הקרוב אי אפשר להגיע להסכמים עם הרשות בשל חולשתה וחוסר המוכנות הפוליטית בשני הצדדים - אך כן חושב שיש להציב במרכז את חזון שתי המדינות כדי לייצר תקווה לעתיד.

לאזכור פתרון שתי המדינות יש עוד שתי מטרות: האחת, לנסות לשגר מסר מרגיע אל מול התסיסה הביטחונית בגדה והתגברות ניסיונות הפיגועים. בנוסף, להוציא את העוקץ מהנאום של אבו מאזן שצפוי מחר (שישי) בעצרת הכללית. בישראל לא יודעים מה אבו מאזן הולך לומר ואלו שפנים ישלוף מהכובע - ואם יבקש לשדרג את מעמדה של הרשות באו"ם בגלל חוסר ההתקדמות המדינית. המטרה של לפיד היא בין היתר לייצר מצב שבו ישראל לא נתפסת כסרבנית עוד לפני הנאום של יו"ר הרשות.

כמובן שאי אפשר להתעלם גם מההקשר הפוליטי והבחירות המתקרבות. לפיד ינאם בין 20:00 ל-21:00 - זמן צפיית שיא - והנאום צפוי להיות מועבר בשידור חי בישראל. המטרה המרכזית שלו, הגם שהנאום נערך בניו יורק היא דווקא לדבר אל הקהל בישראל. באופן ממוקד יש מאבק של לפיד בתוך הגוש שלו והמטרה היא להגדיל את מספר המנדטים של "יש עתיד", בעיקר על חשבון "המחנה הממלכתי" של גנץ שנתפס כגורם האחראי על הקשר עם הפלסטינים.

יאיר לפיד ואבו מאזן (צילום: פלאש 90)
יאיר לפיד ואבו מאזן | צילום: פלאש 90

אתמול (רביעי) כשנודע על כך שלפיד צפוי להצהיר בנאומו על תמיכה בפתרון שתי המדינות, הביקורות מהימין לא איחרו להגיע. בליכוד פרסמו תגובה בה תקפו את ראש הממשלה: "אחרי שלפיד הקים את הממשלה הישראלית-פלסטינית הראשונה, עכשיו הוא רוצה להקים מדינה פלסטינית על גבול כפר סבא, נתניה ונתב״ג ולמסור שטחי מולדת לאויבינו".

אולם שם כנראה שכחו, שבדיוק היום לפני 6 שנים, נתניהו עצמו דיבר בנאומו באו"ם על אותו חזון מדיני: "לא ויתרתי על השלום. נותרתי מחויב לחזון של שלום שמבוסס על שתי מדינות לשני עמים", אמר אז ראש האופוזיציה והגדיל לעשות כשקרא ליו"ר הרשות לדבר בכנסת ישראל. "הנשיא עבאס – אני מזמין אותך לדבר לעם הישראלי בכנסת, בירושלים, ואני אשמח לדבר לעם הפלסטיני ברמאללה".

על מה עוד ידבר לפיד?

ראש הממשלה צפוי לדבר בנאומו גם על הנושא האיראני. לפיד יבהיר שגם אם המעצמות וארה"ב רוצים בהסכם גרעין חדש עם איראן - שבעיני ישראל הוא רע – הם צריכים לחזור למשא ומתן מעמדת כוח. כלומר, לפיד קורא לאמריקנים להציב על השולחן אופציה צבאית אמינה, כפי שעלה במהלך ביקור ביידן בישראל ובביקורים האחרונים של בכירי מערכת הביטחון בארה"ב בשבועות האחרונים.

לפיד יזכיר גם את ההתבטאות האחרונה של נשיא איראן איברהים ראיסי שהטיל ספק השואה אכן התרחשה. בנוסף הוא עתיד לתאר את האופי החשוך והדיקטטורי של המשטר באיראן. הוא יזכיר גם את הניסיונות הבלתי פוסקים של איראן להפעיל את שליחיה באזור ולעודד טרור באופן שמסכן לא רק את ישראל, אלא מדינות רבות נוספות.

אבראהים ראיסי, נשיא איראן (צילום: Brendan McDermid, רויטרס)
אבראהים ראיסי, נשיא איראן, ארכיון | צילום: Brendan McDermid, רויטרס

נושא נוסף יהיה הדה לגיטימציה שהאו"ם עושה לישראל בשורת החלטות בעיקר במועצת זכויות האדם. לפיד צפוי לדבר על כך שאחד האתגרים המרכזיים של ישראל זה להיאבק בפייק ניוז ולשבור תדמיות שגויות ומידע מסולף שמופץ עליה בעולם.

גם "הסכמי אברהם" וההתקרבות של ישראל למדינות ערב יוזכרו בנאום לפיד. הנאום מגיע כשישראל והמדינות החתומות על הסכמי השלום מציינים שנתיים לטקס החתימה. לפיד ידבר על שיתופי הפעולה בין המדינות בשורה של תחומים כמו: סייבר, רפואה חקלאות הייטק ועוד.

הוא יציין שאחרי שנים של עוינות, המדינות שחתמו עם ישראל על הסכמים הבינו שיש להן הרבה יותר מה להרוויח משיתוף פעולה מאשר החרמה. הוא צפוי להודות למנהיגים שבחרו באומץ ללכת לתהליך ולשבור את המוסכמות.