שעות אחרי שהודיעה על היפרדות מיועז הנדל וסיעת "דרך ארץ", השרה שקד הזמינה הבוקר (ראשון) את אביר קארה לפגישה וצפויה מאוחר יותר היום להיפגש עם ניר אורבך. בפוסט פייסבוק כתבה שקד: "נכון, עשיתי טעויות. כשליחת ציבור קיבלתי החלטות שחלקן התבררו כמוטעות. אבל תמיד, פעלתי כשטובת מדינת ישראל בלבד לנגד עיני. כעת צריך ללמוד לתקן ולהסתער קדימה".

לדברי השרה שקד, "שיח הכן ביבי לא ביבי, הורס את ישראל. החרמות של צד אחד הורסות את ישראל. לא הייתי מוכנה בעבר ואיני מוכנה גם כעת לקחת חלק במשחק החרמות הזה על הגב של אזרחי ישראל. אם החרמות יימשכו אני לא אתן בשום אופן לגרור את המדינה לבחירות נוספות. זו הייתה עמדתי תמיד".

נפתלי בנט ואיילת שקד במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נפתלי בנט ואיילת שקד במליאת הכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"מדינת ישראל צריכה ממשלה לאומית רחבה ויציבה שתטפל ביוקר המחיה, במשילות ובשאר הבעיות הבוערות. ממשלה שמרכז הכובד שלה ימני שתדע להביא לתיקון החוליים במנגנון הדמוקרטי בישראל. אחרי הבחירות האלו אעשה הכל כדי שתקום ממשלה יציבה ורחבה, אבל אם החרמות יימשכו אדאג שתקום ממשלת ימין - בדרכי. באחריות, תוך שמירה על מוסדות המדינה ומתוך השקפת עולם מגובשת ונאמנות לדרך. יש לנו רק מדינה אחת".

על פי הודעת שקד כעת היא ורשימתה "נבנה מחדש בית לימין המעשי והאחראי, וכמובן לציונות הדתית, על כל גווניה - ספרדים, אשכנזים, דתיים, מסורתיים, ממרכז הארץ ומההתיישבות אותה אני כל כך אוהבת - אני היום חוזרת הביתה למקום בו הלב שלי נמצא". 

"ההחרמה של נתניהו לא מאפשרת ממשלה יציבה"

אמיתי פורת, מספר 3 ברוח הציונית הסביר בשיחה עם N12: "אני מצטער על הפרידה אני חושב שבסיטואציה אחרת היינו יכולים וצריכים לרוץ ביחד. במצב שנוצר לא הייתה ברירה, משכו לכיוונים מנוגדים וזה לא יכול לבוא במפלגה אחת, המסר צריך להיות יותר ברור בעניין הזה. המסרים העיקרים, משהו כמו 95-90 אחוז מהמסרים היו משותפים".

פורת ניסה להסביר מה היה סלעה המחלוקת ושאל, "מה קורה בסיטואציה שלא מצליחים להקים ממשלה רחבה ויציבה? שזה מה שישראל באמת צריכה עכשיו. אז עומדות שתי ברירות בפנינו, שהן מאוד רעות: בחירות נוספות שזה הכי גרוע. או ממשלה צרה מימין שזו ברירה גרועה מאוד - רק אולי קצת פחות גרועה מהשנייה". לדבריו מצב זה "דומה לדילמה שעמדה בפני מפלגת ימינה בתום מערכת הבחירות הקודמת. במצב כזה העמדה של איילת שקד ושלי היא שאנחנו צריכים לברור את הברירה הפחות רעה".

בחירות 2022: שקד והנדל עם המתמודד החדש, אמיתי פורת (צילום: ברני ארדוב, בנוביץ תקשורת)
שקד והנדל עם המתמודד החדש, אמיתי פורת | צילום: ברני ארדוב, בנוביץ תקשורת

בנוגע לישיבה תחת נתניהו בממשלה הסביר כי "השאלה היא האם אנחנו משתפים פעולה עם החרם על נתניהו - את הדבר הזה אנחנו לא מוכנים לעשות". על נקודה זו נפרדו דרכיהן של הרשימה של שקד ושל הנדל: "מה שברור זה שזה לא עבד בגלל הנקודה הזו, כאן זה התפרק, לא היה אפשר להמשיך ביחד. זה לא משנה מי אמר למי, בסוף ההיפרדות היא כי אי אפשר לעבוד ביחד לקראת אותה מטרה".

"באופן בסיסי ההחרמה של נתניהו בצד השמאלי של הממשלה לא מאפשרת להקים ממשלה יציבה", סבור פורת אך מהבהיר, "מהצד השני יש את ההתנהגות שלו וההתנהלות שלו מול הבעיות המשפטיות היא גם כן תוקעת את המערכת הפוליטית, התנהלות שמאוד מקשה על המערכת הפוליטית. מישהו צריך לחלץ מהדבר הזה". 

לגבי שינוי העמדה על הקמת ממשלה של 61 הוא הסביר דרך ההחלטה להיכנס לממשלת בנט-לפיד: "מה השתנה פתאום בימינה כשהיא חשבה שממשלה כמו ממשלת השינוי זה פתאום מהלך לגיטימי? כשמסתכלים על מה עומד אל מול זה, כשהאופציה השנייה היא הכי רעה - עוד בחירות, זה הדבר המרכזי. יש קווים אדומים שאי אפשר לחרוג מהם הקווים האלה לא עומדים על איש אחד, לא לכאן ולא לכאן. לא להחרמה שלו, וזה  מה שקורה לצערי בשמאל הישראלי כבר כמה מערכות בחירות לא החרמה מוחלטת שלו".

ראש הממשלה בנימין נתניהו ואיילת שקד (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
ראש הממשלה בנימין נתניהו ואיילת שקד | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

"אנשים חושבים שאם אנחנו נפרוש אז תוכל לקום פה ממשלת ימין צרה, כאילו זה יביא ישועה למדינת ישראל. אנחנו מפלגת ימין לאומית, עצמאית ואחראית - שלא רוצה להרוס בגלל הערכים הימניים שלה את המשפט בישראל, לא רוצה לפטר את היועמ"שית או לעשות חוק צרפתי", פורס פרתי את משנת רשימתו. "לא באנו לשרת אינטרסים של אדם אחד או של קבוצה או של ברית שבטית שהתגבשה לאחרונה בימין. לא את זה אנחנו משרתים. אנחנו משרתים את מה שטוב לישראל. באנו להביא ציונות דתית שמקרבת את כל הצדדים בעם - זה מי שאנחנו. הרשימה שניצר תהיה רשימה שתבטא את הדבר הזה".

"אני לא כועס (על ההיפרדות), הדרך לא הייתה טובה וראויה, כל ההודעות האלה, היה צריך להוציא הודעה משותפת וזה מה שאיילת רצתה והציעה וחבל שזה לא קרה", טען פורת. "מעריך מאוד את יועז הוא איש אמת שרוצה את הדברים הנכונים למדינת ישראל".

לבסוף הבהיר פורת כי "שקד לא מצטערת שהיא נכנסה לממשלת השינוי, בין הברירות הרעות שהיו - זו האפשרות הכי פחות רעה שהייתה באותה נקודה. מה למדנו מזה? שאי אפשר להישען על רע"ם, וש-61 זה תמיד רע, לכל ממשלה שתהיה כך. תמיד ממשלה כזו תיתקל בבעיות. זה בעיקר לא מה שמדינת ישראל צריכה, ושני הצדדים צריכים להבין את זה".

מה הצעד הבא של שקד?

הרקע לפרידה בין שקד והנדל הוא הסקרים שמנבאים שהרשימה המשותפת לא תעבור את אחוז החסימה וסירובו של הנדל לאפשר לשקד לערוך שינוי ברשימה, שיגרור את הזזתו של צביקה האוזר מהמקום הרביעי לטובת נציג הבית היהודי. הנדל סבור כי מהלך כזה יקל על שקד לחבור לנתניהו ולהשלים לו ל-61 מנדטים במידה ואכן תצליח לעבור את אחוז החסימה.

הכרזת שקד והנדל על מפלגה חדשה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
הכרזת שקד והנדל על מפלגה חדשה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

סלע המחלוקת ביניהם היה חוסר ההסכמה על מה יקרה במקרה שלא מצליחים להקים ממשלת אחדות. שקד מתכוונת להשלים לנתניהו ממשלת 61, הנדל מעדיף עוד סבב של בחירות. לדבריו אם הקו של המפלגה הוא אחדות היה צריך ללכת עם זה עד הסוף.

בעקבות ההודעה על הפגישה בין קארה ושקד הוא הבהיר - אפגש עם כל מי שמוכן לאמץ את מצע מפלגת "חופש כלכלי". כעת מעריכים כי שקד תנסה כעת לחזור לחיק הימין על ידי גיוס דמויות כמו משה סעדה. הערב תיפגש גם עם ניר אורבך, דבר זה לא יהיה פשוט, שכן שבירה ימינה תחייב אותה לפרוש מהממשלה, מהלך שנמנעה ממנו עד היום. חשוב לציין גם ששינוי קו תוך כדי קמפיין אינו בדיוק מתכון להצלחה.