פרישתה מהקואליציה של ח"כ ג'ידא רינאוי-זועבי ממרצ דחפה את הממשלה צעד נוסף ומשמעותי לכיוון הפלתה. עם זאת, הבוקר (שישי) אמרה זועבי בריאיון לגל"צ שבינתיים תתמוך בממשלה, כך שכעת, יש כמה תרחישים אפשריים - מהמשך הדשדוש, דרך פיזור הכנסת - ועד הקמת ממשלה חלופית בכנסת הזו.

התרחיש הראשון: פיזור הכנסת

מיד אחרי פרישת זועבי הליכוד הודיע שיעלה את הצעת החוק לפיזור הכנסת ביום רביעי, בעוד 6 ימים. אם האופוזיציה תצליח לגייס רוב להצעה, הכנסת תתפזר, ויתקיימו בחירות בתוך שלושה חודשים. במצב הזה, מי שיהיה ראש ממשלת המעבר הוא נפתלי בנט.

מצב הכוחות כרגע הוא שהקואליציה עם 59 קולות, האופוזיציה עם 59, וזועבי וסילמן, הפורשות הטריות, משמשות מעין סיעת יחיד. כלומר, אם ההצעה תובא לכנסת, היא תוכרע ככל הנראה על ידן. סילמן, כך סביר להניח, תצביע עם האופוזיציה – וכך הימנעות או תמיכה של זועבי בחוק תפיל את הכנסת.

עם זאת, אחרי אמירתה של זועבי הבוקר שבינתיים תתמוך בממשלה – לא ברור אם האופוזיציה תחליט להעלות את הצעת החוק בשבוע הבא. חשוב להדגיש שבריאיון הבוקר זועבי אמרה שהיא עוד לא החליטה איך תצביע על פיזור הכנסת.

ישראל בדרך לבחירות? הזירה הפוליטית

התרחיש השני: המשך דשדוש של הממשלה הקיימת

בתרחיש הזה, או שהאופוזיציה לא מעלה את הצעת החוק לפיזור הכנסת מחשש שלא יעבור, או שהיא מפסידה בהצבעה. כך, הממשלה תמשיך להתנהל כמעט כממשלת מיעוט, עם קושי רב להעביר חוקים בכנסת.

ראש הממשלה נפתלי בנט בכנסת (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
ראש הממשלה נפתלי בנט בכנסת | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

אם התרחיש הזה מתממש – האתגר הבא של הקואליציה יהיה להעביר תקציב חד שנתי לשנת 2023, בתקווה שרוב רגיל יספיק לה. אם התקציב יעבור, הדבר יסיר מהדרך מהמורה נוספת שמאיימת על הממשלה, אבל לא יבטיח שלא תהיה התמודדות עם עריקים נוספים שאולי יצוצו בהמשך.

התרחיש השלישי: הקמת ממשלה בכנסת הנוכחית

התרחיש הזה ככל הנראה פחות סביר מהשניים האחרים, אבל עדיין אפשרי על הנייר. על מנת להקים ממשלה בכנסת הזו, יש צורך להעביר הצבעת אי אמון לממשלה הנוכחית והקמת ממשלה חלופית. ח"כ אביר קארה אמר אתמול לגורמים ששוחח איתם, שבעקבות ההתפתחויות הפוליטיות – אם הכנסת תתקדם לעבר פיזור הוא יפעל להקמת ממשלת ימין בכנסת הזו בראשות נתניהו.

כך, אם נתניהו יגיע ל-59 תומכים (ביחד עם חברי ימינה לדוגמה), יהיה לחץ כבד מאוד על חברי תקווה חדשה אולי בכל זאת להשלים ל-61 וליצור ממשלה אחרת. לפי שעה, לא נראה שיש סיכוי ממשי לאפשרות הזו. באשר להכרזה על זועבי כפורשת, הדבר אינו אפשרי בשלב הזה כי רשמית היא לא פרשה מהסיעה.

שר החוץ יאיר לפיד בריאיון לעמית סגל (צילום: N12)
ייפגש עם זועבי. שר החוץ לפיד | צילום: N12

הבוקר אמרה חברת הכנסת זועבי כי בינתיים תתמוך בקואליציה. "אעשה זאת כל עוד הקואליציה קשובה לצרכים של החברה הערבית". אמרה בריאיון לגל"צ. לפיד כתב היום בפייסבוק פוסט שבו טען שהממשלה תמשיך לעמוד יציבה.

"הספידו אותנו כבר חמש פעמים ביום שידורים מיוחד – וחזרנו", כתב לפיד. "עכשיו אותם אנשים אומרים לכם שהכל נגמר – לא נגמר. אנחנו כאן". ביום ראשון צפויה להתקיים פגישה של לפיד וזועבי, על הרקע הדיווחים שפרישתה קשורה גם לעיכוב המינוי שלה כקונסולית.

בזירת המפלגות הערביות, מתרחש מאבק מאחורי הקלעים בין רע"ם לבין הרשימה המשותפת סביב הודעת רינאוי-זועבי. במשותפת בירכו בפניה על המהלך שלה, והסבירו לה שיתקבל בברכה גם בציבור הערבי. הם קוראים לה להשלים את המהלך – ולהצביע בעד פיזור הכנסת. ברע"ם מבינים את המשמעויות, ומנסים לחסום אותה – באמצעות הצעה לשריון ברשימת המפלגה בבחירות הבאות.