איש המפתח שיכריע את גורל הממשלה: חה"כ ניר אורבך עלה לתודעה בדיוק לפני שנה. ההסכמים להקמת ממשלת השינוי כבר היו מוכנים, אבל אורבך התלבט עד הרגע האחרון אם להצטרף אליה. ימים שלמים התחבט והתלבט, מדינה שלמה המתינה למוצא פיו. רק בליל הקמת הממשלה, אחרי שקיבל עדכון אישי על פרטי ההסכם, התרצה והצטרף. "קודם כול, בואו נוריד להבות ובואו נרגיע. אין פה תוכנית התנתקות ואין פה אסון אוסלו", אמר לאחר החלטתו.

האירוע הזה סימן את אורבך מהרגע הראשון כחוליה החלשה של ממשלת בנט. הפגנות התקיימו מחוץ לביתו לאורך כל השנה. שלטי חוצות נפרשו באזור מגוריו והלחץ עליו ברשתות החברתיות לא פסק לרגע. "אבא שלך זה אורבך - משת"פ של האחים המוסלמים", התפרצו מפגינים על בתו שהשיבה: "אתה יודע מי זה אבא שלי?! אף אחד לא יודע מי זה אבא שלי".

ראש הממשלה המיועד בנט וח"כ ניר אורבך מתחבקים בכנסת (צילום: אריה לייב אברמס)
חברות ארוכת שנים. אורבך עם בנט | צילום: אריה לייב אברמס

אורבך הסתייג מהממשלה, אבל מה שהחזיק אותו בתוכה היה הנאמנות האישית לבנט. הם מכירים היטב מהשנים שעבדו יחד בבית היהודי, אורבך כמנכ"ל ובנט כיושב הראש. אבל האירוע המכונן ביניהם קרה לפני שנה וחצי. לאחר שאורבך הפסיד בהתמודדות לחגית משה על ראשות הבית היהודי, היה זה בנט שלקח אותו לרשימת ימינה - כשכבר נראה היה שהקריירה הפוליטית של אורבך חוסלה.

למעשה, בנט, שקד ואורבך הם שלישייה שפועלת יחד כבר עשור, ומכאן הדילמה הקשה של אורבך -מצד אחד הוא איבד אמון בממשלה. מנגד, הוא מאמין מאוד בבנט ושקד כשותפים פוליטיים - וחברים. "חשוב לו להיות על המגרש ולא מחוץ למגרש, הוא רוצה להשפיע ואני חושב שבשבוע האחרון הוא הרגיש שאיך אומרים - אולי תם הניסוי", אמר שי עבו, פעיל חברתי.

הפגנות מחוץ לביתו של ניר אורבך בפתח תקווה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
הפגנות מחוץ לביתו של אורבך בפתח תקווה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

השבוע שוב ניצב אורבך בפני צומת דרכים. מקורביו מספרים כי ההצבעה על תקנות יהודה ושומרון רוקנה סופית את כוס הסבלנות שממילא לא נותר בה הרבה.

כעת אורבך כבר אינו רואה את עצמו יותר מחויב לבנט. החוב המוסרי שולם בתום השנה הקשה שעברה. הוא בשל לעבור לליכוד, שם מציעים לו כל תפקיד שירצה. בנט ינסה לשכנע אותו שאין לו שם עתיד פוליטי ממשי, שאין ממשלה חלופית באופק וכי הממשלה הזו אולי קשה לעיכול, אבל היא היחידה שבאמת קיימת.

ישראל בדרך לבחירות? הזירה הפוליטית

בזמן שאורבך מתקשה לקבל החלטה, לבנט יש סיבה טובה לשכנע אותו שלא לפרוש. אם הממשלה תשרוד עד 21 ביוני, הבחירות יידחו עד אחרי החגים. בנוסף, בנט רוצה למשוך בראשות הממשלה לפחות עד 11 בפברואר כדי לא לכהן פחות מאהוד ברק.

הערב פרסמנו ב"אולפן שישי" כי גורמים בכנסת מנהלים גישושים ראשונים לגיבוש רוב להעברת חוק שיוריד את אחוז החסימה עוד לפני פיזור הכנסת. הצעות חוק ברוח זו הוגשו כבר בתחילת המושב ולכן אפשר לקדם אותן מיידית במידה ויימצא הרוב.

נפתלי בנט ויאיר לפיד (צילום: AP / FLASH 90, רויטרס)
צרות מימין ומשמאל. בנט ולפיד | צילום: AP / FLASH 90, רויטרס

גם הצרות באגף השמאלי בקואליציה נמשכות ביתר שאת. בשיחות עם מקורביה, איימה חה"כ המורדת ממרצ ג'ידא רינאוי-זועבי שלא תתפטר. "אם עד עכשיו שקלתי את זה, עכשיו בוודאות זה לא יקרה. אני לא הולכת להתפטר. הקואליציה הזאת חצתה קווים אדומים. להעניש את החברה הערבית בגלל ההצבעה שלי ולהקפיא תקציבים של בתי חולים? נראה מי ייענש עכשיו, זאת רק ההתחלה". בעקבות התנהלותה, במרצ יחלו בשבוע הבא בהטלת סנקציות נגדה".

במקביל, ברע"ם הציעו לחה"כ מאזן גנאים לממן את משכורתו עד לבחירות המוניציפאליות באוקטובר 2023 תמורת פרישתו מהכנסת, ככל הנראה מקופת המפלגה. ברע"ם מכחישים וטוענים שלא יבקשו את התפטרותו כפי שימינה לא ביקשה מחה"כ עידית סילמן לפרוש.