המערכת הפוליטית רעשה אתמול (רביעי) בעקבות הודעתה של ח"כ עידית סילמן על פרישתה מהקואליציה, אך דווקא שתיקתם של כמה מבכירי הקואליציה אל מול הצעד הדרמטי הזה בולטת כעת. כשראש הממשלה נפתלי בנט ודאי מעוניין בתמיכתם של ראשי המפלגות האחרות ובגב של חבריו לסיעה, נראה שהוא נשאר לעמוד לבד מול המשבר שמאיים להוציאו מלשכת ראש הממשלה.

סיקור N12 על פרישת סילמן והסערה הפוליטית

בראש ובראשונה, נראה שבנט לא זוכה לגיבוי דווקא במקום שאמור להיות המפלט שלו, סיעת ימינה. שותפתו, שרת הפנים איילת שקד, לא רק שלא התייחסה עד כה לצעד של סילמן - אלא אף נפגשה באישון לילה עם חברי הכנסת אביר קארה וניר אורבך כדי לתאם את הצעדים שלהם להמשך. המשמעות ברורה: שקד והאחרים נערכים לאפשרות שיפרשו מהקואליציה, ומנסים לדאוג שאף אחד לא יקדים את השני ויזכה ל"חבילת פיצויים" טובה יותר מהאופוזיציה.

שרת הפנים איילת שקד בנתב"ג (צילום: רוי אלימה, פלאש 90)
שרת הפנים איילת שקד. דום שתיקה | צילום: רוי אלימה, פלאש 90
סיעת ימינה (צילום: מתוך הטוויטר של ניר אורבך)
סיעת ימינה. ביקורת על בנט | צילום: מתוך הטוויטר של ניר אורבך

גורם פוליטי אומנם מסר אתמול ש"הדימום נעצר" וכי לא יהיו עוד עריקים - אך הפעולות של שקד ושל קארה, שנפגש גם עם סילמן ועמיחי שיקלי, רומזות אחרת. גם הביקורת של אורבך בישיבת הסיעה, על כך שראש הממשלה השתמש בביטוי "הגדה המערבית", מעידה על התסכול מבית כלפי בנט. ו"כלת השמחה" סילמן? מאז ההודעה על "חילוקי דעות אידיאולוגיים" היא לא מסרה התייחסות למצב.

בכיר נוסף שבוחר עד כה לצפות מהצד במתרחש הוא שר החוץ וראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד. יש לו אינטרס ברור שהממשלה הנוכחית תמשיך לפעול, בתקווה שהוא יזכה להיכנס למעון ראש הממשלה במסגרת הסכם הרוטציה עם בנט. עם זאת, הוא לא הביע עדיין תמיכה פומבית בראש הממשלה ולא הגיב על ההתפתחויות האחרונות.

יאיר לפיד (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

עוד אדם שבוודאי מעוניין בהמשך קיום הממשלה הוא שר המשפטים גדעון סער, שצופה בבנימין נתניהו מתחמם על הקווים וחושש מהאפשרות שיחזור ללשכת ראש הממשלה. בבחירות חדשות כלל לא בטוח שתקווה חדשה תעבור את אחוז החסימה, ולכן היה אפשר לצפות שסער יביע התחייבות לפעול לטובת קיום הממשלה הנוכחית - אך למרות זאת השר שומר בינתיים על דום שתיקה.

שר המשפטים גדעון סער (צילום: Ilia Yefimovich/dpa, Getty images)
גדעון סער. יתמוך פומבית בממשלה? | צילום: Ilia Yefimovich/dpa, Getty images

בשלב זה שר האוצר אביגדור ליברמן שותק גם הוא. המקרה של ליברמן מעניין, משום שהצעד של סילמן עלול לזרוק לפח כמה מהרפורמות הבולטות שהוא מקדם במשרד האוצר, ובראשן התוכנית הכלכלית שנועדה לטפל ביוקר המחיה. גם הסבירות להעביר את תקציב השנה הבאה פחתה, לנוכח אובדן הרוב בכנסת. היה מצופה מפוליטיקאי דעתן כמו ליברמן להגיב על המהלך של סילמן, אך עד כה הוא שומר את הקלפים קרוב לחזה.

שר האוצר אביגדור ליברמן (צילום: סיון שחור)
שר האוצר ליברמן. התוכניות עלולות להיזרק לפח | צילום: סיון שחור

גנץ: "נפעל לשמור את הממשלה"

לעומת הארבעה הללו, היו ראשי מפלגות שכן התייחסו לסערה הפוליטית. שר הביטחון בני גנץ קיים אמש ישיבת סיעה עם חברי כחול לבן ואמר: "שוחחתי עם ראש הממשלה ואנחנו נפעל כדי לנסות ולשמר את הממשלה. כחול לבן הייתה ותמשיך להיות הסיעה הממושמעת והמרכזית ביותר בקואליציה. אנחנו רוצים בקיומה של הממשלה ובהצלחתה, ובמובן הזה לא השתנה דבר".

מלבד גנץ, גם שר הבריאות ניצן הורוביץ טען ש"את המשבר בקואליציה צריך לפתור", והבהיר כי הוא ומפלגתו מרצ מחויבים להמשך הכהונה של הממשלה. דברים דומים אמרה גם שרת התחבורה ויו"ר העבודה, מרב מיכאלי: "כל מי שטובת מדינת ישראל לנגד עיני צריך לעשות מאמץ כדי שהממשלה תישמר ותישאר".

הבוקר גם יו"ר רע"ם מנסור עבאס דיבר על הסערה, ובריאיון ליערה שפירא ברשת ב' טען שלדעתו הסבירות לבחירות עלתה. כמו כן, אמר עבאס שלדעתו "השיקולים של סילמן לא קשורים לרע"ם". הוא הוסיף שלמרות ההחלטה של יו"ר הקואליציה, "צריך להמשיך הלאה".