הדרמה הפוליטית שהתחילה הבוקר (רביעי) עם חשיפת חדשות 12 על פרישתה של יו"ר הקואליציה עידית סילמן מהקואליציה שהיא עצמה עומדת בראשה, נמצאת בשיאה. "אינני יכולה עוד", כתבה סילמן, ונראה כי בסביבתה מנסים להדגיש את העובדה כי המהלך בוצע מטעמים אידאולוגיים. אבל למרות הניסיונות של קרוביה, כבר די ברור שיש הרבה מאחורי הקלעים, והסיבה למהלך שביצעה סילמן - לאו דווקא קשורה לאידאולוגיה. 

אז מה כן עומד מאחורי המהלך? האינטרס הפוליטי במקרה הזה הוא ברור: סילמן הבינה מזמן שאין לה עתיד גדול בימינה, גם בשל מצב המפלגה בסקרים, וגם בשל מעמדה הפנימי שהתערער סביב כמה אירועים דוגמת סיפור התקיפה בתחנת הדלק. נוסף על כך, פורסם כי סילמן ביררה לגבי שריון ב"יש עתיד" ביום שאחרי הממשלה. נראה כי ההימור שלה הוא על מהלך שנותן לה שריון בליכוד, והבטחה לתפקיד שרת הבריאות.

התזמון של סילמן הוא לא פחות מקריטי. היא הבינה שהראשון שיעשה את המהלך יזכה בדיבידנד הגדול ביותר ויתקבל על שטיח אדום בליכוד. לצורך העניין, מי שיבוא אחריה כבר יגזור קופון פוליטי הרבה פחות גדול בימין. במובן הזה היא הקדימה פוליטיקאים הרבה יותר ותיקים ומנוסים ממנה דוגמת איילת שקד. כרגע גם מי שילכו בעקבותיה יצטיירו כמשתרכים ונגררים ולא כמובילים ומנהיגים.

בנט ועידית סילמן (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בנט ועידית סילמן | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

סילמן סומנה כחוליה החלשה מיום הקמת הממשלה, וזו שיש להפעיל עליה לחצים בלתי פוסקים. היא ספגה התקפות בלתי נגמרות והלחץ עליה הופעל בשני מישורים: גם בכנסת מצד חברי האופוזיציה, וגם ברשתות החברתיות. כל אזכור שלה ברשתות הוביל למבול של תגובות נאצה, והיא הותקפה במילים קשות. נשלחו אליה מכתבים והודעות אישיות עם ביקורת נוקבת וקשה כל העת. לאחרונה הלחץ שהופעל על סילמן רק הלך וגבר סביב גל הטרור.

נוסף על הלחץ ברשתות סילמן מצאה עצמה מותקפת כמעט בכל פורום או דיון שהתקיימו בכנסת מצד חברי האופוזיציה, שנטו לזלזל בה. בשלב מסוים היא אף הוחרמה על ידי חברי כנסת מהאופוזיציה. חבר הכנסת יואב קיש, למשל, שמנהל קשר מתמיד עם הקואליציה בעיקר סביב קיזוזים, סירב לשתף איתה פעולה.

ההסבר שמספקים הבוקר מקורביה של סילמן, כי מדובר בפרישה מטעמים אידאולוגיים, תמוה מסיבה נוספת. סילמן, שכידוע גם כיהנה כיו"ר ועדת הבריאות, מיעטה לעסוק בנושאי דת ומדינה. נהפוך הוא – לאורך הקדנציה היא חזרה ואמרה כי מטרותיה הן קידום נושאים בתחום הבריאות, דוגמת החוק לאיחוד מוקדי הצלה, שבו התעסקה רבות. בסוגיית הכנסת החמץ לבתי החולים במהלך הפסח, אומנם היא התערבה בימים האחרונים, אולם זה היה כבר בשלב ששר הבריאות פרסם את פסיקת בג"ץ בנושא ולא באמת ניתן היה לעשות משהו בנידון.

דפנה ליאל (צילום: N12)
דפנה ליאל | צילום: N12

במהלך גל הטרור נשמעה סילמן כמי שסמכה על המהלכים של הממשלה. בסביבתה, לעומת זאת, כן היו מי שחשבו שעצם העובדה שיש מפלגה איסלאמיסטית בקואליציה, היא טעות הפוגעת בביטחון המדינה. מכאן הגיעה הדרישה של סילמן לכנס את מושב הכנסת בפגרה בעקבות גל הטרור. ניכר כי במשפחתה הקרובה הגיעו לידי מסקנה שהלחץ סביבה גדול מדי, והתחילו להכין את השטח לקראת הבאות. בעלה, שמוליק סילמן, אמר לפני יומיים (שני) ברדיו גלי ישראל: "אנשי ימינה שיקרו לבוחרים ועליהם להתנצל".