לקראת נישואים אזרחיים בישראל? שר הדתות מתן כהנא (ימינה) עשוי להסכים לנישואים בקונסוליות זרות תמורת שינוי בחוק השבות – כך דיווחנו אמש (שני) לראשונה ב"מהדורה המרכזית".

השינוי בחקיקה הוא יוזמתה של שרן השכל (תקווה חדשה) ומתקשר גם ליוזמה דומה של שר החוץ יאיר לפיד (יש עתיד). על פי ההצעה, ישראלים יוכלו להינשא בקונסוליות זרות בשטח ישראל במקום להמריא למדינות אחרות, למשל קפריסין, ולהינשא בקונסוליות שבשטחן.

מתן כהנא (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
יסכים לנישואים אזרחיים? שר הדתות מתן כהנא | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

הנישואים הקונסולריים, שדומים לנישואים אזרחיים, צפויים להיתקל בהתנגדות של האגף הדתי בקואליציה. עם זאת, בין הצדדים מתקיימים מגעים שלפיהם באגף הדתי יוכלו לדרוש בתמורה את ביטול "סעיף הנכד" בחוק השבות. מדובר בסעיף שמאפשר למי שסביו יהודי לעלות ארצה ולהתאזרח, על אף שהוא והוריו אינם נחשבים ליהודים על פי ההלכה.

שרן השכל - ועדת הכנסת 11.01.2022 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
יוזמת החקיקה שלה עשויה לעבור, שרן השכל | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שלוש רפורמות בעניינו דת ומדינה נכללו בהסכמים הקואליציוניים – רפורמת הכשרות שכבר אושרה, רפורמת הגיור שנמצאת בהליכי חקיקה ושינוי שיטת בחירת הרבנים הראשיים שאמורה לעבור ביום ראשון. מכיוון שהרפורמה שנידונת כעת לא נכללת בהסכמים הקואליציוניים, היא תצריך הסכמה רחבה בתוך הקואליציה כדי לעבור - מימינה ועד מרצ וישראל ביתנו.

מי שצפויים להתנגד לביטול "סעיף הנכד" שנמצא במחלוקת היסטורית הם חברי הכנסת בישראל ביתנו. בגלל המורכבות הרבה שכרוכה בעסקה והוויתורים הקשים שנדרשים מצד שני הצדדים עדיין לא ברור אם המהלך יבשיל לכדי חקיקה מוסכמת בין הצדדים. שר האוצר ויו"ר המפלגה אביגדור ליברמן סיפק אמש רמז עבה לגבי עמדתה של ישראל ביתנו על היוזמה: "אין דיל - יש שקרים. ישראל ביתנו לעולם לא תשב בממשלה שתסכים לאיוולת כזו".

עם זאת, מבחינת כהנא וחבריו הם עשויים לראות בכך חיזוק של הזהות היהודית של ישראל – בשל כך שהסטטוס קוו לא זז רק בכיוון אחד. בין אם היוזמה תצלח את המכשולים הרבים שעומדים בפניה או שלא, יש משמעות לעצם הדיון המחודש בסוגיות הליבה של סטטוס הקוו בענייני דת ומדינה.

שר האוצר אביגדור ליברמן בכנסת (צילום: רויטרס)
בישראל ביתנו לא ימהרו לוותר על "סעיף הנכד", שר האוצר ליברמן | צילום: רויטרס

המברכים והמתנגדים

"אין כל מקום לשינוי בהגדרות של חוק השבות והדבר מהווה קו אדום", הגיב על הפרסום חבר הכנסת גלעד קריב (העבודה) שמכהן גם כרב רפורמי. "מדובר ברעיון שחותר תחת עקרונות ציוניים בסיסיים ויש בו ניתוק מוחלט מאתגריו של העם היהודי במאה ה-21. את חופש הבחירה בנישואים ובגירושין יש לקדם ללא כל קשר לסוגיית חוק השבות או לכל סוגיה אחרת".

יו"ר מפלגת נעם, חבר הכנסת אבי מעוז (הציונות הדתית), תקף: "בזמן ששר הדתות מתן כהנא משקר לעם ישראל כי הוא דואג לענייני היהדות במדינת ישראל, נחשף כי הוא ממשיך לסחור בכל הקדוש והיקר לעם ישראל. כהנא ממשיך בהפרדה השיטתית של הדת מהמדינה, והפיכת מדינת ישראל ל'מדינת כל אזרחיה'".

אורי קידר, מנכ"ל ישראל חופשית, אמר כי "אזרחים ישראלים לא צריכים להיות נתונים לחסדיהן של מדינות זרות כדי להתחתן. העם היהודי לא צריך להיות נתון לחסדיה של הרבנות לפיהם היא זו שקובעת מי יהודי ומי לא בין היתר גם בחוק השבות. זוהי שעת רצון לאפשר נישואים אזרחיים בחוק לאלתר".

"נישואים אזרחיים בשגרירות זרות זאת היהדות שלנו", מסרו בתנועת דרכנו. "מחזקים את ידי הממשלה על המהלכים האמיצים שלה. כתנועה שדחפה את היוזמה בכנסת בחודשים האחרונים, החשיפה מפיחה תקווה בלבם של אלפי זוגות שמבקשים להינשא ולא יכולים לממש זאת בארצם". בתנועת נאמני תורה ועבודה הוסיפו: "מברכים על ההחלטה לבחון מחדש את הסטטוס קוו הקיים בתחום הנישואין, כאשר לדעתנו ראוי להסדיר זאת במסגרת החוק בישראל ולא דרך קונסוליות זרות".

"מחריד לגלות עד כמה רחוק השר כהנא מוכן ללכת בשביל הכיסא והשררה", אמר מנגד אורן הניג, מנכ"ל מרכז ליב"ה. "כעת הוא מבקש למכור את כל יסודות הדת במכירת חיסול אכזרית וקשה ולאפשר נישואין אזרחיים שיפרקו את העם ויפלגו אותו. כהנא פוגע בגיור, בנישואין, ברבנות, בכשרות, ובקדושת הכותל המערבי. עם ישראל לא ישתוק".