שרת הפנים איילת שקד היא ללא ספק אחת הדמויות המסקרנות  בממשלה הזו שמתמרנת בין שני גושים של ימין ושמאל. בריאיון פתוח מביתה שבצפון תל אביב לחדשות סוף השבוע, היא דיברה בגלוי על הוויכוחים שבתוך הממשלה, על יחסיה עם בנט, מה דעתה על לפיד – לצד התחייבות ברורה: "בנט יכבד את הרוטציה, הממשלה הזאת תחזיק מעמד". צפו בריאיון המלא

ההחלטה של שקד וימינה לשתף פעולה עם לפיד ולהקים ממשלה עם גוש השמאל עוררה עליהם זעם רב בימין ובקרב בוחריהם. כששואלים את שקד על הביקורת הקשה, ואף הארסית, שהיא מקבלת מצד ציבור גדול, ביניהם יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', היא עושה הפרדה.

"חלק מהאנשים שהזכרת, אז זה כבר לא קשה, כי לביקורת שלהם אני כבר לא מתייחסת", היא מסבירה. "וחלק מהאנשים, הביקורת שלהם קשה וכואבת, ואני יודעת שזה ממקום אמיתי וכואב". אך שקד מדגישה: "הממשלה הזו לא תקפיא את ההתיישבות ביהודה ושומרון, היא לא תשחרר אלף מחבלים".

העימות עם בר-לב ופגישת גנץ-אבו מאזן

לפני כשבועיים פרץ עימות בינה לבין השר לביטחון פנים עמר בר-לב, שצייץ בטוויטר שנפגש עם תת מזכירת המדינה של ארה"ב ויקטוריה נולנד ודן איתה "בין היתר" על "אלימות המתנחלים וכיצד ניתן להפחית את המתח באזור ולחזק את הרשות הפלסטינית". שקד מיהרה לגנות את דברי בר-לב, וגם כעת היא חוזרת ומזכירה: "אתה ראית שאנחנו הגבנו לאמירה הזו בצורה מאוד מאוד חריפה".

הועדה לביטחון פנים, סקירת השר ח"כ עמר בר לב (צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ)
שקד נגד בר-לב: אין לעשות הקבלה בין אלימות מתנחלים לטרור הפלסטיני | צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ

במהלך ההתלוות אליה בימים האחרונים אנחנו מגלים שאירוע בר-לב פשוט לא מרפה ממנה. מצד שמאל ומצד ימין: ממפגשים שהיא עורכת עם סטודנטים באוניברסיטת רייכמן ועד למפגש עם חניכים במדרשת בן גוריון בשדה בוקר.

"את לא חושבת שצריך לגנות אלימות מכל סוג שהוא? בין אם זה מהצד שלנו, בין אם זה מהצד שלהם?", שואל אותה אחד מהחניכים במדרשה. שקד משיבה בנחרצות:  "קודם כול, בוודאי שאלימות צריך לגנות, מכל סוג שהוא. אבל לקחת מקרים בודדים ולייצר איזושהי הכללה, בעיניי, זה עוול גדול. אי אפשר להתעלם מזה שהטרור הפלסטיני זה עובדה, ואני מבקשת שלא תתבלבלו, כן? הגורמים האלה בחו"ל מנסים לעשות איזושהי הקבלה - ואין הקבלה".

אחרי הדיבורים של בר-לב על אלימות המתנחלים, לצד התגברות הטרור ביו"ש, ביום שלישי השבוע שר הביטחון בני גנץ אירח בביתו הפרטי את יושב הרשות אבו מאזן והעמיד שוב את הממשלה המפולגת למבחן.

"צריך להבין - בני גנץ שר הביטחון, הוא שייך למחנה השמאל. אנחנו שייכים למחנה הימין", מבהירה שקד. "עובדה שיש הרבה ניסיונות ובקשות מצד הפלסטינים שרה"מ יפגוש את אבו-מאזן, וראש הממשלה מסרב לפגוש אותו. ואתה יודע למה הוא מסרב? כי אבו מאזן ישלם הרבה מאוד כסף לרוצחים של יהודה דימנטמן. לבן-אדם הזה לא צריך לתת לגיטימציה. ויש פער. במהות הפגישה הזו עסקה בדברים רק ביטחוניים, לא מדיניים".

לפני פגישה כזו בני גנץ מבקש את הסכמתו של ראש הממשלה או רק מיידע אותו?

"בני גנץ וראש הממשלה מדברים כל הזמן. כמובן שראש הממשלה היה מעודכן בכל פרט, גם לפני וגם אחרי".

את אומרת לי 'הוא עודכן לפני ועודכן אחרי'. אבל האם נפתלי בנט, ראש ממשלה עם שישה מנדטים, יכול להורות לשר ביטחון עם שמונה מנדטים: 'אדוני, אתה לא נפגש עם אבו-מאזן'?

"נפתלי בנט והשרים וראשי המפלגות מתואמים גם על מדיניות וגם על מעשים".

שר הבטחון בני גנץ נואם בכנסת (צילום: AP / FLASH 90, flash90)
שקד על פגישת שר הביטחון עם יו"ר הרש"פ: "גנץ שייך למחנה השמאל" | צילום: AP / FLASH 90, flash90

נפתלי חושב שהוא משלם לרוצחים ואסור לפגוש אותו, וגנץ אומר "אני פוגש אותו בבית, בסלון, בכיף".

"יש מחלוקת על העניין הזה. המחלוקת הזאת היא על השולחן. אנחנו לא מטאטאים אותה מתחת לשטיח - ובקואליציה הזאת יש המון מחלוקות".

"הממשלה תמלא את ימיה"

בארכיון לא מצאתי אמירה אחת שלך: 'קראו את שפתיי - אני אמשיך ואכהן כשרה תחת יאיר לפיד'.

"אתה מצאת מה שאני אומרת כל הזמן ואני אומרת את זה לכל מראיין ששואל אותי. זה משהו מאוד ברור, וזו גם האמת. אם הממשלה הזו תעבוד טוב וכולם יקיימו את ההסכם הקואליציוני של ימינה ויש עתיד, שזה ההסכם הקואליציוני המחייב, ואנחנו נשמור על הערכים שלנו ועל האידיאולוגיה שלנו, הקואליציה הזו והממשלה תמלא את ימיה".

אז את אומרת לי לגבייך 'לי אין שום ספק – ממשיכה'. בנט יעזוב את לשכת ראש הממשלה עם כל הפמליה ומה שמסביב ויבוא לעשות אצל איילת שקד חפיפה במשרד הפנים? לחזור להיות שר?

"כן, זה בדיוק מה שיקרה. בנט יקיים את ההסכם".

הממשלה הזו סופגת לא מעט ביקורת. גם על ניהול משבר הקורונה, ובין היתר על המסר הכפול ששידר ראש הממשלה כשקרא לציבור בישראל לא לטוס לחו"ל, וימים לאחר מכן כבר עלתה אשתו עם ארבעת ילדיו על מטוס בדרך למלדיביים. האם גילת בנט טעתה? "מי שמכיר אותה יודע שהיא אישה מאוד עצמאית ודעתנית, והיא מנסה במציאות הלא נורמלית", משיבה שקד. "לגדל ארבעה ילדים, וזה לא פשוט".

ראש הממשלה נפתלי בנט ורעייתו גילת (צילום: פלאש 90)
שקד: "גילת בנט אישה עצמאית - צריך להתמקד ברה"מ ולא בבני המשפחה שלו" | צילום: פלאש 90

מבין המודלים של שרה נתניהו או סוניה פרס, היא בחרה במודל סוניה פרס?

"אני לא מתייגת נשים של ראש ממשלה. זו סיטואציה שהיא לא פשוטה. וכמו שפעם אמר נתניהו, צריך להתמקד בראש הממשלה ולא בבני המשפחה שלו".

נתניהו עוד מנסה לפנות אלייך?

"הוא לא".

מי כן?

"אתה יודע, בליכוד לפעמים מנסים לפנות גם אליי, גם לחברי כנסת אחרים. מנסים לפרק את הקואליציה הזו בכל דרך אפשרית".

"לפיד מענטש, שר חוץ טוב מאוד"

יאיר לפיד יהיה ראש ממשלה טוב?

"תראה, ראש ממשלת ישראל זה התפקיד בעיניי, אולי הכי קשה בעולם. ועד שאתה לא יושב על הכיסא אתה לא יודע. אתה לא יודע איך הבן אדם יתפקד. אני יכולה להגיד לך שהוא שר חוץ טוב מאוד".

בהקלטות שחשף עמית סגל לפני כחודשיים, שקד נשמעת מעבירה ביקורת חריפה כלפי שר החוץ יאיר לפיד. בין השאר היא נשמעת מכנה אותו "אדם שטחי" והאשימה אותו ש"כל שבוע עושה פיגוע ונפתלי מחלץ". אך בניגוד לאיך שמצטייר מההקלטות, שקד מספרת שיש בינה לבין לפיד "יחסים טובים".

"אתה יודע מה? אני רוצה לספר לך סיפור כדי שתבין את טיב היחסים", היא מוסיפה. "אתה זוכר את ההקלטות. עמית סגל מתקשר אליי בשבע וחצי בערב ואומר לי, 'איילת, לא איש בשורות אנוכי'. אני אומרת לו 'אוי, עמית, מה קרה?, הוא אומר 'יש לי הקלטות'. אני מנתקת, מרימה טלפון ליאיר לפיד, אני אומרת ליאיר, 'יאיר, תקשיב, הולכות להתפרסם הקלטות'. אמרתי לו, 'אני זוכרת מתי זה היה, זה היה ביום שרבנו', הוא תדרך נגדי, ואני עניתי לו והייתי עצבנית. והוא אומר לי: 'איילת, עזבי את השטויות האלה. אנחנו שבוע לפני העברת תקציב - מנסים לפרק אותנו. אל תשימי לזה לב. יאללה, מתקדמים'. ניתקתי את הטלפון, ואמרתי למי שהיה לידי: 'הבן אדם הזה הוא מענטש'".

"מדברת עם בנט כל יום"

היחסים בין שקד לבנט הם אולי הזוגיות הכי מורכבת בפוליטיקה הישראלית, שהגיעה לרגע המבחן שלה דווקא עם הגשמת החלום של בנט - חלום שאפילו לא יכול היה לדמיין בלילות הכי פרועים שלו: להתמנות לראשות ממשלת ישראל.

אך לאחרונה התפרסמו שלל דיווחים על כך שהציר בינה לבין האיש שבמידה רבה חב לה את כסאו כראש ממשלה הפך למתוח מאי-פעם ושהוא אפילו לא עונה לה לטלפונים. שקד מכחישה בתוקף את הדיווחים וטוענת שהיחסים ביניהם "טובים מאוד" בדיוק כפי שהיו פעם. "אתה ראית, לא? לפני הריאיון יצאתי בדיוק לדבר איתו על משהו", היא מזכירה. "אנחנו מדברים כל יום".

יחסים זה לא רק פונקציה של טלפונים, זה גם טמפרטורה.

"אנחנו מדברים כל יום. אנחנו נפגשים לפגישת עבודה פעם בשבוע, גם על עבודה, על מהות, וגם על הפוליטיקה, כי זה חלק מהעבודה, והכול בסדר".

נפתלי בנט ואיילת שקד (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
"מדברים בכל יום" | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

היועצת המדינית שמרית מאיר הפכה למוקד כוח מאוד משמעותי בלשכה אולי האדם הקרוב ביותר כיום לנפתלי בנט. והיו מי שניסו לטעון שהקרבה הזו באה בדיוק על חשבון שקד. אך היא מתייחסת לשמועות הללו בביטול. "אם היא הייתה גבר, אני לא חושבת שהיו משרבבים את השם שלי לאירוע הזה", טוענת שקד. "זה שיח בעיניי, שוביניסטי, שבכלל לא קשור למציאות".

את עדיין חושבת שתהיי ראש ממשלה?

"אני חושבת שבפוליטיקה השמיים הם הגבול. זה הרבה תלוי ברצון, ביכולת ועם קצת מזל".

אין ספק שמבחינת נפתלי בנט הסטארט אפ הזה שנקרא ימינה כרגע מסתמן כאקזיט הכי גדול שהוא עשה בחיים שלו. יכול להיות שבמקרה הזה האקזיט שלו זה ההתפרקות המוחלטת שלך מכל נכסייך בימין.

"נכון, החיים הפוליטיים הם לא פשוטים ובחיים הפוליטיים יש הרבה עליות וירידות. אתה יודע, אני יכולה לספר לך, אחרי שלא עברנו את אחוז החסימה, אני כבר סידרתי לעצמי חיים נוחים באזרחות עם משכורת מאוד גבוהה והרבה יותר זמן פנוי, והמשפחה שלי כבר התחילה להתרגל לרעיון. ואז קרה את הדבר ה... שלא נגיד מופרע הזה, והבנו שאנחנו מתגלגלים למערכת בחירות שנייה.

"אופיר ואני יושבים בבית מול הטלוויזיה, רואים את חברי הכנסת מצביעים על החוק לפיזור הכנסת, ואז אני מסתכלת עליו, הוא מסתכל עליי, אתה יודע מה הוא אומר לי? 'אני מעדיף אישה מאושרת מאשר אישה מעושרת".

שלוש שנים קדימה – לאן את ממשיכה? מה הבית הבא של איילת שקד? ימינה?

"הבית של איילת שקד זה מחנה הימין. אני לא השתניתי. הערכים שלי לא השתנו. האידאולוגיה שלי לא השתנתה. ולמרות פייק הסתה ושקרים בתקשורת, אני יודעת את האמת, ואתה תראה שתוך כמה חודשים גם הציבור יידע את האמת".