נשיא המדינה יצחק הרצוג אישר הבוקר (רביעי) כי הוא מתכנן ביקור נשיאותי ראשון בטורקיה בחודש הבא. בנאום שנשא בוועידת ישראל לאקלים של הארץ והאוניברסיטה העברית, הסביר הנשיא כי "משבר האקלים הגלובלי רק מחריף ומכה בנו במלוא הכוח, ולצערנו זו רק ההתחלה". הוא הבהיר כי "מפנינו נמצאת הזדמנות בקנה מידה היסטורי – להשיג שיתוף פעולה אזורי במאבק במשבר האקלים".

הצהרתו של הנשיא הרצוג על הביקור הנשיאותי מגיע לאחר שבתקופה האחרונה נשמעו דיווחים רבים על התחממות בין המדינות, בעיקר בתקשורת הטורקית. בחודש שעבר הודיע נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, כי ייפגש עם הנשיא הרצוג במטרה "לפתוח דף חדש ביחסים המתוחים" בין המדינות.

קבלת הפנים באבו דאבי לנשיא ורעייתו  (צילום: עמוס בן גרשום)
לקראת ביקור נוסף. הרצוג נפגש עם יורש העצר באבו-דאבי | צילום: עמוס בן גרשום

"משבר האקלים הוא משבר כלל עולמי, ואנחנו במזרח התיכון צריכים להבין אותו ברמה האזורית כי ההשפעה היא דרמטית", הסביר הרצוג בנאומו. "בעולם כולו מבינים שמדובר במצב חירום. מה שברור הוא שלא ניתן להתמודד עם האתגר הזה באופן פרטני כל מדינה בפני עצמה". הוא הבהיר כי "בפנינו נמצאת הזדמנות בקנה מידה היסטורי - אני מתכוון לשיתוף הפעולה האזורי במאבק במשבר האקלים. בפרפראזה על הביטוי המוכר, אני מאמין שהגיעה העת ל'מזרח תיכון מתחדש'".

הנשיא הרצוג הוסיף כי "בחודש הקרוב אני עתיד לבקר בשכנותינו לחופי לים התיכון – יוון, קפריסין וטורקיה, ולהיפגש עם מנהיגיהן. לצד אלה אני שומר על קשר קרוב וחם עם ההנהגה במצרים, בירדן, באמירויות וברשות הפלסטינית. אני מתכוון לרתום את כולם לשותפות אזורית בהתמודדות עם משבר האקלים".

בקיץ שוחח ארדואן עם הרצוג ובירך אותו על כניסתו לתפקיד. אז על פי הודעת הנשיא, נאמר כי השניים דנו ביחסים שבין המדינות ובחשיבותם למזרח התיכון. עוד הם הדגישו את החשיבות בהמשך קיום הדיאלוג הרציף למרות כל חילוקי הדעות. לפי הודעת הרצוג, השיחה הייתה "חיובית מאוד". לאחר כמה ימים, אמר דובר מפלגת השלטון בטורקיה כי ישראל וטורקיה סיכמו לעבוד יחד כדי לשפר את יחסי המדינות.

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה (צילום: AP)
דף חדש ביחסים? נשיא טורקיה ארדואן | צילום: AP

"הנשיאים הדגישו בשיחה כי יחסי ישראל וטורקיה הם בעלי חשיבות רבה לביטחון וליציבות במזרח התיכון ויש פוטנציאל גבוה לשיתוף פעולה בין שתי המדינות בתחומים רבים, במיוחד בתחום האנרגיה, התיירות והטכנולוגיה", נכתב בהודעה מבית הנשיא. בשיחה עוד ציינו כי "למרות מגפת הקורונה, המטרה היא להרחיב את הסחר הדו-צדדי בין המדינות ולפתח את מכלול הקשרים הכלכליים ביניהן".

בריאיון לרשת NTV הוסיף ארדואן שביקורו המתוכנן באיחוד האמירויות ב-14 בפברואר יסמל תקופה חדשה גם בקשרים שבין שתי המדינות הללו. זאת משום שאנקרה מעוניינת להפשיר את היחסים גם עם מדינות המפרץ.