גל הטרור, הסכם הגרעין והמלחמה באוקראינה: טום ניידס, שגריר ארצות הברית בישראל, התייחס לסוגיות הבוערות בישראל וביחסים בין שתי המדינות בריאיון ששודר אמש (חמישי) ב"מהדורה המרכזית".

"אנחנו לא נכתיב לממשלה מה לעשות", ענה ניידס בתגובה לשאלה אם ארצות הברית תפציר בישראל להקל על הפלסטינים בזמן החגים. "בעיניי זה חשוב שהם יפעלו כפי שנראה להם לנכון כדי לשמור על הביטחון בישראל, והם מבינים שההגבלות הם חלק, בתקווה, מהמשך השיפור ביחסים וקיום השלום".

"אנחנו מנסים להתקדם לקראת, בסופו של דבר, פתרון  שתי המדינות", המשיך ניידס. "על כל הצדדים להבין שזו מטרתנו. אסור לנו לאבד את החזון, ומשמעות הדבר היא להיאחז במה שניתן כדי לוודא שקיימים התנאים המתאימים לכשהצדדים יהיו מעוניינים בכך". בנוגע לתוכנית לפתוח שגרירות אמריקנית במזרח ירושלים עבור הפלסטינים, שב והצהיר ניידס שארצות הברית מעוניינת לעשות זאת.

ריאיון עם שגריר ארה"ב בישראל (צילום: חדשות 12)
אומר שצריך לשמור על חזון שתי המדינות, השגריר ניידס | צילום: חדשות 12

בנוגע לדיווחים על כך שארצות הברית מתכוונת להוציא את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור ניידס לא התייחס ישירות. עם זאת, טען כי "הנשיא ביידן יעשה כל שניתן כדי לווד שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני" והוסיף שבישראל יודעים "בצורה ברור מאוד" מה מצב העניינים.

אם ייחתם הסכם – ארה"ב תצפה שישראל תשב בשקט?

"כמובן שלא, היינו מאוד ברורים בנושא. אם יהיה הסכם, ידיה של ישראל לא יהיו קשורות. אם לא יהיה הסכם, עדיין ידיה של ישראל לא יהיו קשורות. ישראל תוכל לפעול בכל אופן שהיא צריכה כדי להגן על אזרחיה".

ומה ארה"ב תעשה כדי לעזור לישראל להגן על עצמה?

"הקשר בין ישראל וארה"ב חסין בפני הכול. יש לי ביטחון רב ביחסים האסטרטגיים בין שתי המדינות שלנו, שהם יחסים יציבים מאוד".

שיחות הגרעין של המעצמות בווינה (צילום: רויטרס)
"ידיה של ישראל לא יהיו קשורות", שיחות הגרעין בווינה | צילום: רויטרס

ישראל צריכה לבטא יותר בפתיחות את תמיכתה באוקראינה?

"ישנם מגעים על בסיס יום-יומי עם גורמים מישראל. אנחנו מרגישים מאוד בנוח עם איך שישראל פועלת בנוגע לאוקראינה, וכל תיווך שביכולתם לבצע, אנחנו מברכים על כך".

בנוגע לשאלה אם בארצות הברית מאוכזבים שישראל עוד לא הצטרפה לסנקציות על רוסיה – טען ניידס כי "כשיש לנו בעיה עם משהו, אנחנו מתבטאים בנושא, כפי שישראל מתבטאת בפנינו" והדגיש שוב שבארצות הברית מרגישים "מאוד בנוח" עם ההתנהלות הישראלית בנוגע לאוקראינה.