שרת הפנים איילת שקד תוקפת חזרה את השר נחמן שי על הביקורת שהטיח בה הבוקר (רביעי) בנוגע למדיניות הכנסת הפליטים מאוקראינה לישראל. "מציעה ששר התפוצות יתמקד במשימה הלאומית העומדת לפתחנו לקליטת עשרות אלפי עולים, ולא בהוצאת דיבתה של ישראל וערעור מדיניות ההגירה שלה", כתבה. 

"ישראל תקלוט אזרחים מאוקראינה ורוסיה בהיקפים נרחבים מאד גם ביחס לעולם", הוסיפה שקד, "מצפה מהשרים להיות גאים במדינה שלהם ולא לצייץ בחוסר אחריות".  

"לא הגיוני שזה יעבור רק כי שרת הפנים החליטה"

מוקדם יותר תקף השר שי: "אני לא מקבל עמדת מדינת ישראל שמקבילה את מספר הפליטים שנכנסים אליה על בסיס דת. מיון על פי קריטריון של דת זה משהו שברחנו ממנו לאורך ההיסטוריה. עכשיו נעשה את זה? חלק מהפליטים בכלל יצטרכו להירשם ולא בטוח שירצו לעשות זאת, לרובם אין כסף על הנשמה ובני המשפחה לא לידם. אנחנו לא מציעים להם אזרחות - אין סיבה שהם ירצו להישאר בישראל".

השר שי אף שלח מכתב למזכיר הממשלה שלום שלמה וביקש להעלות את נושא מדיניות קליטת הפליטים של ישראל בישיבת הממשלה הקרובה ביום ראשון.

לדבריו, "לא צריכות להיות מכסות כי הם לא יבואו לישראל. המדינות שקולטות פליטים מקבלות אותם. שייכנסו, יהיו פה זמן מה ויחזרו לאוקראינה. אנחנו נעלה את זה לממשלה ואדרוש לקיים דיון. לא הגיוני שאחת ההחלטות החשובות של ממשלת ישראל הנוכחית תעבור רק כי שרת הפנים החליטה".

השר שי הוסיף כי "הנהירה האנושית שאני לא יודע מתי ראו אותה בהיסטוריה נמשכת. המספרים רק עולים, 5 מיליון פליטים מאוקראינה זאת התחזית הנוכחית. המספרים יימשכו בסדר גודל הזה אולי קצת יותר. היום יוצא מטוס מפולין וישראל. במשרד החוץ עובדים יפה מאוד סביב השעון וחילצו את רוב הישראלים שרצו לצאת ועכשיו הם מטפלים ביהודים שיישארו באוקראינה. כשהכל יסתיים - נצטרך לסייע גם להם".

כ-25 אלף אזרחי אוקראינה יוכלו להיכנס לישראל

אמש הודיעה שרת הפנים כי כי ישראל תארח 25 אלף אזרחי אוקראינה שאינם יהודים "באופן זמני ועד יעבור זעם". 20 אלף מהם, לדברי שקד, כבר היו בישראל לפני המלחמה באופן לא חוקי. בנוסף, הערבויות לפליטים יבוטלו ובמקום זאת - ישראלים יידרשו למלא טופס שבו הם מתחייבים שהאורח ייצא ברגע שמצב החירום יסתיים.

עולים ארצה מאוקראינה (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
עולים ארצה מאוקראינה | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

"מדינת ישראל תארח באופן זמני כ-20 אלף אזרחי אוקראינה ששהו בישראל לפני פרוץ הקרבות, לרוב בניגוד לחוק. בנוסף, אם חלילה האלימות לא תיפסק תוך זמן סביר, נאפשר להם לעבוד בישראל", הסבירה שקד. "מעבר לכך, הוסכם על קביעת מכסת אירוח נוספת של 5,000 אזרחי אוקראינה שהגיעו או יגיעו לאחר פרוץ הקרבות". השרה תיארה כי מי שיגיע לישראל יקבל אשרה זמנית לתקופה של 3 חודשים, "ובאם חלילה המצב בארצם לא ישתפר עד אז, יתאפשר להם בהמשך גם לעבוד בישראל, בדומה לאזרחי אוקראינה שכבר כאן".