הביקורת שבעקבות הנאום: נאומו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בפני חברי הכנסת הערב (ראשון) התקבל ברגשות מעורבים בישראל, וגורמים בכירים מבהירים כי המדיניות הישראלית לא תשתנה בעקבותיו. לפי אותם גורמים, ישראל מתכוונת להמשיך במאמצי התיווך בין אוקראינה לרוסיה, בגלל ההנחה שהדבר משרת אותה, ללא קשר לתוצאות. הנאום של זלנסקי הערב נועד "להסיט את הספינה הישראלית" לכיוון האוקראיני, ולפי הבכירים בישראל הוא נכשל במאמץ הזה.

הנאום של זלנסקי, לפי אורכו והנימה שלו, לא באמת יועד לחברי הכנסת שצפו בזום אלא לאזרחים שצפו בו במקביל בטלוויזיה. אפשר להסתכל על דבריו של זלנסקי בתור מתקפה חריפה מאוד על ישראל ועל בנט ולפיד. מצד שני, זלנסקי עובר פרלמנט-פרלמנט, בין אם בגרמניה, בריטניה או ארה"ב, ומאשים את כולם שהם לא עושים מספיק למען ארצו.

זלנסקי נואם בזום לכנסת (צילום: לע"מ)
זלנסקי בנאומו בזום לחברי הכנסת | צילום: לע"מ

דברים אלו מצטרפים לדברים שאמרו מוקדם יותר שרים בכירים בממשלה, לפיהם הנאום היה "התקפה בוטה ומוגזמת על ישראל". לדברי השרים, "זה לא משקף את המאמץ הישראלי בכל הגזרות – בגזרת התיווך ובגזרת הסיוע ההומניטרי". השרים הוסיפו כי "תמיד אפשר לשפר ולתקן, אבל ישראל יוצאת מגדרה כדי לסייע לאוקראינים במגבלת האפשרויות הקיימות".

לצד התמיכה הגורפת במאבק של אוקראינה מול הפולש הרוסי, חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה ושרים העבירו ביקורת על ההשוואה שעשה זלנסקי בין השואה לבין המלחמה הנוכחית. נוסף על כך, נשיא אוקראינה גם עורר תרעומת לאחר שטען בנאומו כי האוקראינים היו "חסידי אומות העולם" ו"הצילו יהודים" בשואה. "הקשיבו לדברי קרמלין, הם משתמשים בטרמינולוגיה של המפלגה הנאצית, זו טרגדיה", אמר זלנסקי בנאומו לחברי הכנסת שהועבר בזום. "הם רצו להכניע ולהרוס את כל אירופה, הם לא רצו להשאיר כלום מכם, כעת מאיתנו".

שר התקשורת יועז הנדל הבהיר כי למרות שהוא תומך בעם האוקראיני, הוא מתקומם על ההשוואה בין האירועים. "‏מעריך את נשיא אוקראינה ותומך בעם האוקראיני בלב ובמעשה, אבל אי אפשר לשכתב את ההיסטוריה הנוראה של השואה - רצח עם שבוצע גם באדמת אוקראינה", אמר השר הנדל. "המלחמה נוראה אבל ההשוואה לזוועת השואה והפתרון הסופי מקוממת".

"נאום הנשיא זלנסקי היה מורכב", צייצה בטוויטר ח"כ שירלי פינטו (ימינה). "המלחמה הפכה 3 מיליון אוקראינים לפליטים וישראל מסייעת גם בקידום תגובה הומניטרית. ההשוואה לשואה לא עושה חסד עם הנשיא ובני עמו. ישראל תמשיך לעזור ולתמוך באנשים האמיצים של אוקראינה ולהביא את המלחמה הזאת לכדי סיום בהקדם!".

"נאום זלנסקי היה נאום קשה ומעורר מחשבה", צייץ יו"ר ועדת החוקה גלעד קריב (העבודה). "את ההשוואות לשואה יש להותיר בצד ולהתמקד בקריאה המוצדקת לפעולה יותר משמעותית מצד מדינת ישראל, כדוגמת הרחבת הסיוע ההומניטרי, הגברת מאמצי התיווך וקליטת פליטים משמעותית. ככל שהלחימה תמשך יש לנקוט בצעדים נוספים ובתוכם הצטרפות לסנקציות הבינ"ל".

"לבנו, כמו גם תמיכתנו ומאמצינו, עם העם האוקראיני, שעובר עכשיו מתקפה אכזרית, חסרת הצדקה, שגובה קורבנות קשים. מכאן ועד ההשוואה לשואה - המרחק רב", צייצה ח"כ אורית סטרוק (הציונות הדתית). "ההשוואה לנאציזם, השימוש בביטוי 'הפתרון הסופי', והאיזכור של באבי יאר - לא במקום, וכחברי בית הנבחרים של מדינת ישראל - אסור לנו להסכים לכך".

ח"כ שמחה רוטמן (ציונות הדתית) טען שאמירותיו של נשיא אוקראינה הן על "גבול הכחשת השואה". "אם כבר זלנסקי הגיע בזום לישראל, כדאי היה לעשות לו סיור זום ביד ושם לפני שהוא מדבר בכנסת", צייץ ח"כ רוטמן. "אולי כך היו נחסכות מאיתנו השוואות שהן על גבול הכחשת השואה".

"מלחמה זה רע וקשה וגוררת קורבנות ומחיר דמים מיותר - שואה זה לא", צייץ ח"כ יואב קיש (הליכוד). "שואה זה בין השאר רצח עם מכוון, זה משרפות, זה תאי גזים, זה קברים המוניים, רצח נשים וילדים בכוונה תחילה. לשואה אין מילה אחרת חוץ משואה. שואה היא לא מלחמה".

יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' גם עשה הפרדה בין התמיכה באוקראינה מול רוסיה לבין ההשוואה מול השואה. "השתתפתי בנאומו של נשיא אוקראינה זלנסקי בזום כדי להביע סולידריות עם אוקראינה מול התוקפנות הרוסית", צייץ סמוטריץ'. "הביקורת שלו על ישראל לגיטימית וכך גם העלאת הציפיות שלו מאיתנו. לא כך ההשוואה המקוממת והמופרכת לשואה והניסיון לשכתב את ההיסטוריה ולמחוק את מעורבות העם האוקראיני בהשמדת היהודים בה".

יאיר לפיד (צילום: החדשות 12)
לפיד: "מודה לזלנסקי ששחלק את רגשותיו ואת מצוקת העם האוקראיני עם חברי הכנסת והממשלה" | צילום: החדשות 12

"הקשב של הלב היהודי איתך הנשיא זלנסקי ועם העם האוקראיני גם בלי המילים נאצי, פתרון סופי ושואה", צייצה ח"כ מירי רגב (הליכוד). ח"כ יובל שטייניץ כתב: "מלחמה היא תמיד דבר נורא והפגזות וכיבוש שטח הם דבר קשה מנשוא לעם האוקראיני - אבל כל השוואה בין מלחמה רגילה, קשה ככל שתהיה, לבין השמדת מיליוני יהודים בתאי גזים במסגרת הפתרון הסופי מהווה עיוות מוחלט של ההיסטוריה. כך גם הטענה שהעם האוקראיני סייע ליהודים בשואה".

שר החוץ יאיר לפיד בחר להתעלם מהשוואה מעוררת המחלוקת שעשה נשיא אוקראינה לשואה, ואמר בסיום נאומו של זלנסקי כי הוא "חוזר ומגנה את ההתקפה על אוקראינה ומודה לנשיא זלנסקי על שחלק את רגשותיו ואת מצוקת העם האוקראיני עם חברי הכנסת והממשלה". עוד הוסיף לפיד: "נמשיך לסייע ככל שביכולתנו לעם האוקראיני ולעולם לא נפנה את גבנו למצוקתם של אנשים היודעים את זוועות המלחמה".

ח"כ אלי אבידר אמר כי "דבריו של הנשיא זלנסקי היו מרגשים. אכן אדישות הורגת. מאמצי תווך הם חשובים אבל לא יכולים לבוא על חשבון ערכים. אנחנו צרכים להיות בצד של הטוב כנגד הרע. המדיניות שלנו כרגע, לאורך זמן, לא תתרום לנו".