ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ הכריעו הערב (חמישי) כי בחצות יפקעו התקנות לשעת חירום שאישרה הממשלה לשימוש באיכונים סלולאריים על ידי שירות הביטחון הכללי (שב"כ) לאיתור מאומתים בזן האומיקרון. עוד הערב, התגלה בארץ מאומת שלישי לזן החדש - רופא ששב מאנגליה וחוסן בבוסטר, מצבו קל.

בהודעה המשותפת שהוציאו נכתב כי "בהתאם למדיניות שהוגדרה מראש בקבינט הקורונה, לפיה השימוש באיכוני השב"כ ייעשה במשורה ותוך בחינה יום-יומית, ולנוכח הערכת המצב העדכנית, החליטו ראש הממשלה ושר הבריאות, בעצה אחת עם גורמי המקצוע במשרד הבריאות, לא להמשיך בשלב זה בהפעלת האיכונים, שתרמו בשבוע האחרון למאמץ קטיעת שרשראות ההדבקה". עוד נאמר כי הפעלת האיכונים מחדש תיבחן בהתאם לנסיבות התחלואה.

בפרסום בעמוד הטוויטר שלו, התייחס שר הבריאות הורוביץ להחלטה וכתב כי השימוש בפרקטיקה השנויה במחלוקת היה מלכתחילה תחום בזמן. לדבריו "הדגשתי מהרגע הראשון שהשימוש בכלי הזה יהיה מוגבל וקצר מאוד - לימים בודדים, כדי לקבל מידע דחוף לבלימת ההדבקה בווריאנט חדש ולא ידוע". עוד הוסיף כי ביטול התקנה נועד לשמור על ערך הפרטיות "גם בעת חירום".

 

 

השינוי במדיניות הממשלתית התרחש לאחר ביקורת ממוסדת מצד מבקר המדינה שקבע כי השב"כ כשל בתפקידו. לפי הדוח שפירסם - האיכונים לא היו יעלים לצמצום שרשראות ההדבקה (רק כ3.5 אחוזים מהאנשים שנמצא כי היו במגע עם חולים, ולפיכך נדרשו להיכנס לבידוד, התבררו בסופו של דבר כחולים) ובו בזמן פגעו בפרטיות הציבור באופן משמעותי "התרחשו ארבעה אירועים שבהם השירות פעל בניגוד לכללים ולנהלים ובדרך שהיה בה כדי לפגוע באופן לא מידתי בזכות לפרטיות".

נוסף על הביקורת מטעם המבקר, נשמע הד ציבורי רחב נגד השימוש באיכונים ובקרב חברי הממשלה עצמה היו רבים שהתנגדו, ביניהם: שר המשפטים גדעון סער, שרת החינוך יפעת שאשא ביטון והשר אלי אבידר. לכך נוספו גם חברות הכנסת גבי לסקי ומיכל רוזין ממרצ, מפלגתו של שר הבריאות הורוביץ, ומירב בן ארי מיש עתיד, אמרו כי מדובר "בחוק דרקוני ובלתי מוצדק בעת הזו".

מאומת שלישי לווריאנט האומיקרון בישראל - חשד ל-30 מקרים נוספים

הערב (חמישי) פרסם "המטה למאבק בנגיף הקורונה" כי זוהה מקרה נוסף של נגיף האומיקרון בישראל. המאומת השלישי הוא רופא ששב מאנגליה וחוסן בשלושת החיסונים של פייזר בהם הבוסטר. הוא מצטרף לשתי המאומתות הראשונות שנמצאו לזן החדש בישראל - מאומתת מחוסנת באסטרהזניקה ששבה ממלוואי ומאומתת מחוסנת בפייזר (כולל בוסטר) ששבה מדרום אפריקה. שלושתם במצב קל, כאשר הראשונה כלל לא חוותה תסמינים.

המטה ציין כי ישנו חשד גבוה לעוד 30 מקרים של חשיפה לוראיינט האומיקרון בארץ. 24 מתוכם מוגדרים כ"לא מוגנים", כלומר לא מחוסנים, מחלימים שעברה חצי שנה מההחלמה, ומחוסנים במנה שניה שעברה חצי שנה ממועד החיסון. מתוך 30 המקרים הללו ישנם 11 שבים מחו"ל או כאלו שבאו במגע עם אלו ששבו ו-19 שלא שהו בחו"ל לאחרונה. עוד צוין כי ישנם 12 מקרים נוספים ב"חשד נמוך" להידבקות בוראיינט.