סערה בעקבות ההכרזה על ארגונים פלסטינים כארגוני טרור: שלושה ימים לאחר ששר הביטחון בני גנץ החליט להכריז כי שישה ארגונים של "החזית העממית לשחרור פלסטין" ביהודה ושומרון הם ארגוני טרור - הרוחות במערכת הפוליטית סוערות. השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג (מרצ) גינתה היום (ראשון) את ההחלטה בריאיון לגל"צ: "דורשים הבהרות לגבי סימון הארגונים הפלסטיניים". לגינויים הצטרפו חברי כנסת נוספים ממרצ ומהעבודה, שתקפו את המהלך: "לא מוסרי ורומס זכויות".

זנדברג: "מהלך גורף, נמהר ותמוה"

"לפחות שלושה מהם מוכרים ומקיימים קשרי עבודה בקהילת זכויות האדם הבין-לאומית. ראינו יותר מדי פעמים שהיד קלה על ההדק בקישור בין מאבק לזכויות אדם לבין טרור - אנחנו דורשים הבהרות", אמרה זנדברג. מתקשה להאמין שיש חומר אמיתי ומבוסס שמקשר את חלק מהם לטרור. מדובר במהלך גורף, נמהר ותמוה. גם עלינו אמרו את זה הרבה פעמים, התבצעה רדיפה וניסו להשחיר - ואז התברר שלא כך הדבר".

בהתייחסה לתגובות בעולם, הדגישה השרה להגנת הסביבה כי "מדובר ברעידת אדמה, קיבלנו פניות מהארץ ומהעולם. עולם זכויות האדם בטלטלה. אני מכירה לפחות שלושה מהארגונים אני מכירה, אחד בכיר ומכובד בישראל ובעולם. לכן, נזעקנו ומבקשים הבהרות".

"בדמוקרטיה ליברלית כמו ישראל כדאי להיזהר לפני שמקשרים בין זכויות אדם לטרור, נעשה יותר מדי פעמים. אם גנץ יציג הוכחות - נבחן את זה", היא הוסיפה. עוד היא דיברה על המחלוקות בקואליציה: "נכנסו בעיניים פקוחות לממשלה ושלא נשיג מה שנרצה, אבל גם הצד השני ידע את זה. הממשלה מבוססת על הסכמות עדינות שאף אחד לא יגשים את מטרותיו בשטחים - מצפים שההבטחות יקוימו".

חברי הכנסת מהשמאל נגד גנץ

חה"כ נעמה לזימי (עבודה) יצאה נגד ההחלטה והדגישה כי "אלא אם כן יש מידע מודיעיני שבגינו הוכרזו ארגוני זכויות אדם פלסטיניים כארגוני טרור, המהלך הזה חמור ובטח לא מובן מצד מדינה ריבונית חזקה שלא צריכה להירתע מארגוני זכויות אדם, אלא להפך. אך יותר מכל האקט הזה - לא מוסרי ורומס זכויות. בתחילת השבוע אוציא לשר הביטחון שאילתא בנושא".

 "בעקבות פעולת הטרור של 'תג מחיר' היום גנץ יכריז עליו כארגון זכויות אדם", כתב חה"כ מוסי רז (מרצ) בחשבון הטוויטר שלו.

גם שר הבריאות ויו"ר מרצ ניצן הורוביץ ביקש הבהרות: "כמדינה דמוקרטית, ריבונית וחזקה, ובסיטואציה של כיבוש - ישראל חייבת להיות מאוד, אבל מאוד זהירה בהטלת מגבלות על ארגוני חברה אזרחית פלסטיניים. יש לזה השלכות בתחום המדיני, יחסי חוץ, וכי חשוב - בתחום זכויות האדם", הוא טען. "פניתי לשר הביטחון כדי שיציג לממשלה את הממצאים שהובילו להחלטה".

 הסערה בעקבות ההחלטה

לנוכח הביקורת האמריקנית, גורם ביטחוני הבהיר אמש כי הממשל האמריקני עודכן מבעוד מועד לגבי הכוונה להכריז עליהם כארגוני טרור. "ששת מוסדות החזית העממית המדוברים פועלים כרשת מאורגנת תחת דירקטיבת ההנהגה של ארגון החזית העממית, שפועל והיה מעורב בפיגועי טרור", אמר הגורם הביטחוני הישראלי. "במסגרת חקירת שב"כ בין מרץ למאי 2021, נחשפו פרטים רבים על אופן גיוס הכספים של הארגונים והשימוש בהם לסיוע לצורכי הארגון".

מחבלי החזית העממית שנעצרו ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
מעצר מחבלי החזית העממית. תמונת ארכיון | צילום: דובר צה"ל

הגורם טען כי במסגרת החקירה ומידע נוסף שהצטבר תועדו ישיבות רבות של בכירי החזית העממית, לרבות של פעילי טרור, באותם ארגונים שזוהו מהחברה האזרחית. הוא סיפר על ההתנהלות הפנים-ארגונית: "פעילי טרור רבים, בהם מורשעים בטרור, הועסקו על ידי הארגונים בשכר, והארגונים זייפו מסמכים לצורך גיוס תרומות והמשך הפעלתם כחלק מפעילויות שלא התקיימו".

הדברים הגיעו, לאחר שדובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס אמר ביום שישי האחרון, כי ארה"ב תבקש מישראל הבהרות בעניין ההכרזה על שישה ארגונים פלסטינים כארגוני טרור. לדבריו, ישראל לא נתנה לארה"ב התרעה מוקדמת על הצעד שגרר ביקורת מצד האו"ם וארגוני זכויות אדם. "נבקש מממשלת ישראל הבהרות לגבי הבסיס להכרזה על שישה ארגונים אזרחיים פלסטינים כארגוני טרור", אמר פרייס בתדרוך לעיתונאים. "אנחנו חושבים שכבוד לזכויות אדם זה עיקרון חשוב". 

ג'ו ביידן ובני גנץ (צילום: רויטרס, רויטרס, יונתן סינדל פלאש 90)
ג'ו ביידן ובני גנץ | צילום: רויטרס, רויטרס, יונתן סינדל פלאש 90