במדינת ישראל ציינו היום (שני) 26 שנים לרצח של ראש הממשלה לשעבר, יצחק רבין, שנורה למוות בידי יגאל עמיר ב-4 בנובמבר 1995. בשעות אחר הצוהריים התכנסו חברי הכנסת לישיבה מיוחדת שחתמה את יום הזיכרון. לפיד נשא בישיבה נאום תקיף ואמר: "צאצאיו האידיאולוגיים של יגאל עמיר יושבים בכנסת". בתגובה, סמוטריץ' זעם - ועזב את המליאה במחאה. נתניהו אמר בישיבה: "כשהייתי רה"מ שאלו למה אני בא, ועכשיו כשאני ראש אופוזיציה שואלים למה אני לא בא".

"יש קו ברור בין רצח רבין לשנה האחרונה", אמר לפיד בנאומו. "שניהם חלק מהמאבק הישראלי הגדול. לא בין ימין לשמאל, אלא בין אנשים שמאמינים במדינה לאנשים שמנסים להרוס אותה. יגאל עמיר רצח את הרעיון הדמוקרטי. במקום לאהוב את המדינה, הוא שונא את כל מי שלא חושב כמוהו. לאומנות קיצונית היא לא אהבת הארץ. אילולא חוללנו את הנס של ממשלת השינוי - שונאיו של רבין היו שרים בממשלה. הם אורחים רצויים בכל אולפן. צאצאיו האידיאולוגיים של יגאל עמיר יושבים בכנסת".

עוד אמר לפיד: "הבחירות היו על השאלה אם אנחנו רוצים ממשל חוק או משטר פופוליסטי וקיצוני. לא ימין ושמאל. אלה שמאמינים במדינה ואלה שנמאס להם ממנה, אלה שרוצים לאחד את העם מול אלה שרוצים לפרק אותו. המקהלה האנטי דמוקרטית לא הפסיקה לצעוק שמאל. בגלל זה הם הפסיקו. נתקעו במונחים של אתמול".

נתניהו בישיבת הכנסת: "יש מי שמשתמש בטקסים כדי להתנגח בעם ובמייצגיו"  

מיד אחרי לפיד, עלה לנאום ראש האופוזיציה נתניהו. "26 שנים, שנה אחר שנה, יש מי שמשתמש ביום הזיכרון להתנגח בעם ובמייצגיו", אמר נתניהו בישיבה. "במשך כל השנים שמעתי דברים פוגעניים ושקריים. חרקתי שן, הבלגתי. מילאתי את חובתי להיום שם כרה"מ. כשבאתי - שאלו למה באתי? עכשיו שואלים למה הוא לא בא? אני יכול למנות את ראש האופוזיציה שלא בא לימי זיכרון אחרים. לא שומע דבר על חוסר ממלכתיות. אנחנו לא מחליפים דעות על מנהיגי המדינה, בראי הזמן והתקשורת. הממשלה היא חוקית לכל דבר, אבל יש מי שאמר שלהקים ממשלה עם 10 מנדטים זה לא לגיטימי'". 

טקס לזכר יצחק רבין בכנסת ישראל (צילום: נועם מושקוביץ, כנסת ישראל)
ראשי מפלגות הקואליציה בישיבת הכנסת המיוחדת לזכר רבין | צילום: נועם מושקוביץ, כנסת ישראל

בשלב הזה החלה מהומה גדולה במליאה. "אנחנו איננו מחליפים דעות בהתאם לאופנת הזמן והצלפות התקשורת", אמר נתניהו. :אנחנו מתייחסים בכבוד עמוק לרבין על סגולותיו הגדולות. איננו מסתירים ולו לרגע את חילוקי הדעות. זו ממלכתיות".

"אין דבר כזה קורבנות שלום, יש קורבנות טרור", הוסיף ראש האופוזיציה. "הפולמוס דאז היה מהותי וחריף. עסק בנושאים מהותיים. אבל גם בלהט הוויכוח אמרתי שוב ושוב וזה מתועד: יש לנו עניין עם יריבים פוליטיים לא אויבים. אנחנו עם אחד. רבין לא אויב, הוא טועה, אמרתי. התופעה הזו של כינוי בני ישראל בתואר רוצחים ובוגדים - היו פסולים תמיד ואנו מגנים זאת בכל פה". 

בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: כנסת ישראל)
נתניהו במליאת הכנסת | צילום: כנסת ישראל

בנט בישיבת הכנסת: "בימי הרצח היה לא נעים להיות חובש כיפה"

לפני לפיד, נאם בנט. "אני מקווה שמאז הרצח למדנו כמה מסוכנת אלימות וכמה היא מהווה קו אדום מובהק, מוחלט", אמר ראש הממשלה. "אני מקווה שלמדנו שאסור להשתיק ציבורים שלמים בחברה, להכפיש ציבור שלם, גם אם פרט מאותו ציבור סרח. לא הימין רצח את רבין, לא הדתיים, יגאל עמיר רצח את רבין. אם חלילה נקום איש על רענו, אם ניתן לשנאה לחלחל ולהכללות להשתלט עלינו - נאבד את מה שיקר לכולנו ואת המדינה שלנו".

טקס לזכר יצחק רבין בכנסת ישראל (צילום: נועם מושקוביץ, כנסת ישראל)
גנץ בטקס לזכר יצחק רבין בכנסת ישראל | צילום: נועם מושקוביץ, כנסת ישראל

"לא היה נעים להיות חובש כיפה בימי רצח רבין", אמר בנט. "זו אותה סיבה שהחזרתי את הכיפה לראשי אחרי שנתיים שהייתי בלעדיה. חשבתי שזו תשובה ראויה להאשמות לחובשי כיפות. הרגשתי שכל חובש כיפה מואשם ברצח ראש הממשלה. באותם שבועות שאותו ציבור היה לכאורה סכנה למדינה, החלטתי שאני שם את הכיפה בפני החיילים שלי שהעריכו אותי". 

גנץ: "בריבים הפוליטיים הפכנו זה את זה לאויבים" 

גם שר הביטחון גנץ נשא נאום בכנסת. "בימי האפלה ההם נכשלנו", אמר. "בצל הפילוג איבדנו יכולת להתווכח באופן ענייני. בריבים פוליטיים הפכנו זה את זה לאויבים. מציע שניזהר גם היום. כדאי מאוד שנישאר ערים. מורשת רבין צריכה לעמוד לנגד עינינו גם היום. כדי שנוכל לצמוח כאן גם כשאנחנו חלוקים על הדרך. לא נערער על כללי המשחק ויסודות הדמוקרטיה".

נפתלי בנט בטקס האזכרה הממלכתי לזכר יצחק רבין‎ (צילום: חדשות 12)
ראש הממשלה נפתלי בנט בטקס האזכרה הממלכתי לזכר יצחק רבין‎ | צילום: חדשות 12

עוד אמר גנץ: "חובתנו להסכים שמי שהקים את הממשלה ראוי שיוביל אותה. מי שיושב בכס השיפוט הוא הסמכות לקבוע כדין. כל אזרח יהודי ערבי, דתי, מסורתי או חילוני הוא שווה זכויות. אין אנו שוכחים כי בין מי שתומכים במהלכים שלנו או מי שמתנגדים - כולנו אחים, כולנו אזרחים שווי זכויות במדינה יהודית".

בנט בטקס האזכרה הממלכתי: "אסור לקרוע את העם"

שני אירועי זיכרון מרכזיים קדמו לישיבת הממשלה המיוחדת - טקס האזכרה הממלכתי "נר יצחק" בבית הנשיא שנערך בשעות הצוהריים, והאזכרה הממלכתית בהר הרצל שנערכה אחריו. ראש הממשלה בנט פתח את נאומו באזכרה הממלכתית בדברים הבאים: "ב-4 בנובמבר 1995 מדינת ישראל עמדה על סף תהום, זאת לא הייתה הפעם הראשונה שהעם היהודי חיבל בעצמו, מעולם לא צלחנו את העשור השמיני מאוחדים וריבונים על ארצנו. זאת הפעם השלישית בהיסטוריה שהיהודים מקבלים הזדמנות להיות אדונים על גורלם, לחוקק את חוקנו, לשמור על אמונתנו – פעמיים שמטנו את ההזדמנות".

בנט הזהיר: "על כל אחד מאיתנו מוטל צו פנימי – לא נאבד את מדינתו בשלישית. טעויות עם מחיר טרגי אסור שיישנו, הפעם עצרנו על סף התהום, יש דור ישראלי שלם שהוא פוסט טראומתי, שרצח רבין טלטל את חייו ועיצב את תפיסת עולמו. מימין ושמאל ביקשנו חשבון נפש. הקולות האמיצים בכל מחנה בדקו לא איפה האחר טעה, אלא היכן אנחנו טעינו ומה צריך לעשות כדי לתקן. הלקח שלי, מי שהיה אז איש צעיר וממרחק 26 שנים – בשום מצב לא משנה מהן הנסיבות, אסור לקרוע את העם. אסור לשרוף את הבית, אנשים אחים אנחנו".

טקס לזכר יצחק רבין בכנסת ישראל (צילום: אורן בן חקון, כנסת ישראל)
לפיד נואם בישיבת הכנסת לזכר רבין | צילום: אורן בן חקון, כנסת ישראל

"ממרחק השנים, הפצע גם אם מצטלק, הכאב עדיין נוכח, ויש מקום לכאב של כולם ומי שחלם על שלום, חלומו התנפץ, ומי שחשב שהוא מגן על עם ישראל קוטלג כקיצוני ואפילו כשותף לפשע", המשיך ראש הממשלה, "תייגו אנשים כשמאלן, דוס, מתנחל וכו'. הצלחנו להתעשת ולתקן, חשבון נפש עמוק, כמיהה לדיאלוג, כולנו זוכרים את אינספור היוזמות לפיוס ויצירת שיח מאוזן יותר שבו יש יותר מקום לכל אחד. הם הבשילו לכדי דור צעיר שהוא הרבה יותר גמיש מחשבתית לטעמי, הרבה יותר פתוח, הרבה יותר נכון להשמיע ולשמוע, משהו טוב קורה. 

"הדור שלנו חייבים לדור הזה הכול, על הפיקדון שמסר לנו דור תש"ח עלינו לשמור מכל משמר מפני אויב חיצוני או היצר הרע הפנימי, עלינו לקחת את הפיקדון ששמו מדינת ישראל ולהעביר לדור הבא כשהיא משגשגת, מאוחדת ובטוחה".

בתו של יצחק רבין, דליה, אמרה אחרי דברי ראש הממשלה בנט ונאומו של הנשיא הרצוג: "היה שווה לסבול 26 שנים כדי להגיע לכאן ולשמוע לשמוע את הדברים המרגשים של נשיא המדינה וראש הממשלה. אני גאה ושמחה. עלו והצליחו".  

נכדו של רבין: "שלטון העם ניצח את שלטון היחיד"

בנאומו של נכדו של רבין, יונתן בן ארצי, הוא תקף את שלטונו של נתניהו, מבלי לנקוב בשמו - ושיבח את הקמת הממשלה הנוכחית: "השנים האחרונות היו קשות במיוחד, השנאה שוב הציפה את הרחובות. הפילוג שקרע את החברה הישראלית לגזרים אז ערב הרצח הרים שוב את ראשו המכוער ואיים שוב לשסע את העם. בכל מקום פשטו אלימות והסתה נגד אזרחים שהעזו לחשוב אחרת. הבזקים של ליל נובמבר 95 שבו להופיע בסיוטים של כולנו כאילו עוד רגע זה יכול לקרות שוב. הפילוג, הסגנון, השפה גרועים בהרבה מאלו של אז, אבל הסכנה היא אותה סכנה- אקדח של מטורף אחד, מתועב, שנישא על גבי המון מוסת".  

טקס הזיכרון ליצחק רבין 2021
ראש הממשלה בנט ונשיא המדינה הרצוג בטקס הזיכרון ליצחק רבין

"אבל שנת 2021 הייתה שנת תפנית, אחרי שנים חשוכות של פחד ושיתוק עם ישראל זקף את הגב", המשיך בן ארצי, "לאחר מלחמה ארוכה על חירותו ועל דמותה של הדמוקרטיה, עם ישראל ניצח. מול גילוי אלימות מילולית ופיזית, מול תרבות של עריצות ושקר, הרוח הישראלית ניצחה, שלטון העם ניצח את שלטון היחיד. במשך רבע מאה סובל עם ישראל מפוסט טראומה שתודלקה בידי אלו שמתענגים על הכאב. קשה להאמין אבל גם יום הזכרון הזה הפך ליום שבו מנסים לייצר בתוכנו שתי מחנות ביחס להסתה, לרצח ולנרצח – הכול כדי לקטוף את פירות השיסוי.

טקס האזכרה הממלכתי לזכר יצחק רבין‎ (צילום: חדשות 12)
טקס האזכרה הממלכתי לזכר יצחק רבין‎ | צילום: חדשות 12

"אבל הבוקר 26 שנים אחרי הלילה הנורא, אני יכול להביט בכם אחיי ואחיותי לעם המופלא הזה, ולומר לכם מכאן שתקופת האבל נגמרה, ההשלמה ארוכה אבל הבוקר אנחנו קמים וצועדים קדימה. אנחנו יכולים וצריכים לעבור משלב הטראומה לשלב ההחלמה. בפתחו של עשור חדש עומדת בראשות המדינה חבורת אנשים המייצג את היפוכו הגמור של שלטון יחיד. שלטון הרבים והטובים, מיטב אנשינו מקבוצות האולוכסיה השונות, ממשלת אחדות מכל חלקי העם ונציגיו. נציגי כל קבוצות העם פועלים יחד בלי להתחמק מהמחלקות מסתערים יחד עלך המטרה ודוחפים קדימה בכוחות משותפים במסלול המראה לעתיד טוב יותר".

בן ארצי פנה לנשיא ובירך אותו על בחירתו: "אני מבקש לפנות ממשכן זה אל מי שטרם הצטרפו אל המסע ומביטים על השינוי הזה מצד הדרך: אתם כמונו מבינים את הצורך באחדות, גם אתם מאסתם מזמן בגינונים מיותרים ובצורך לבטל את עצמכם מול אחר. אתם מבינים שהרעיון ההזוי והמופרך שאדם אחד, טוב ככל שלא יהיה, ניצב מעל המדינה ואזרחיה  - שייך לעבר. אתם מבינים שעם ישראל הקיא מתוכו את תרבות השנאה וההסתה ומי שמסתייע באלימות כדי לשלוט בנו. אני קורא לכולכם היום – בואו לעבוד אצל הציבור, במקום לשלוט בו. קרקס הצווחות שייך לאתמול. השלום בינינו הוא המחר". 

זמן קצר לאחר מכן, מפלגת הליכוד פרסמה תגובה לנאומו: "שלטון העם ניצח את שלטון היחיד? בדיוק ההפך. זה היחיד שהונה את העם כדי לגזול ממנו את השלטון".

יצחק הרצוג בטקס האזכרה הממלכתי לזכר יצחק רבין‎ (צילום: חדשות 12)
יצחק הרצוג בטקס האזכרה הממלכתי לזכר יצחק רבין‎ | צילום: חדשות 12

"על נבחרי הציבור מוטלת חובת הזהירות" 

הנשיא הרצוג הדגיש בנאומו: "יום הזיכרון הזה נועד לצלצל באוזני כולנו, שנה אחר שנה לדיראון עולם, את משמעותו של רצח פוליטי במדינת ישראל הריבונית. הוא נועד להזהיר את כולנו, שוב ושוב, מפני הקיצוניות הנוראה אליה אפשר להגיע כשמחלוקות מהותיות ולגיטימיות עוברות צד והופכות לשנאה, שמלובה בהסתה בלתי פוסקת".

_OBJ

"אנחנו, נבחרי הציבור ומשרתיו, הראשונים שמוטלת עלינו חובת המתינות, הזהירות וההרגעה", הוסיף הרצוג. המילים שלנו ושל מקורבינו הן חומר הבעירה המהיר והחזק ביותר עבור פעילי המקלדת ובריוני השטח".

"נזכור תמיד, כי שסע גרם לרצח של מנהיג בישראל, ואנו נעשה הכול על מנת שאירוע כזה לא יחזור בשנית. אחריותנו וחובתנו כארגון היא בין השאר לשמור ולהגן על סמלי השלטון הדמוקרטי בישראל ועל מנהיגיו של העם". בר התייחס גם לחלקו של השב"כ באותו אירוע, ולכישלון בשמירה על רבין: "אנו ארגון שיודע ללמוד מטעויות, להפיק לקחים על מנת להיות טובים יותר. אנו צריכים ליזום, צריכים להסתכן וצריכים לדעת לגבות את אנשינו".