חוק החשמל הולך ומסתמן כמשבר שמטלטל בשלב הנוכחי את הקואליציה, ובייחוד את היחסים העדינים בין רע"ם לימינה. חבר הכנסת ווליד טאהא אמר היום (חמישי) למקורביו כי "שקד מפרה סיכומים באופן סדרתי" וכן שהוא לא מוכן "להפקיד בידיה את הסמכות לחתימה על בקשות חיבור לחשמל". טאהא גם חזר על האיום מפורש בדבר פירוק הממשלה ואמר כי "או שיהיה חוק ללא מתווים וללא צווים, או שפורשים מהקואליציה". 

מדובר בהחרפה של הכוונות בעיקר מפני שרע"ם דורשת שינוי משמעותי בחוק החשמל רגע לפני הדיונים בקריאה שניה ושלישית. דבריו של טאהא מעידים גם שרע"ם כבר לא סומכת על שקד. 

על פניו, חוק החשמל אמור לאפשר לעשרות אלפי מבנים בלתי מותרים במגזר הערבי להתחבר לחשמל באופן חוקי. מדובר על מתן אפשרות בדיעבד להתחבר לאספקת חשמל באופן חוקי ומוסדר גם לבתים שנבנו ללא היתר בנייה. לפי החוק הקיים, שר הפנים רשאי לאשר חיבור מבנה לתשתיות גם ללא היתר בנייה אבל בתנאי שהוא נמצא בשטח שכלול בתכנית בנייה מפורטת שנמצאת אצל הרשויות. שקד מעוניינת להמשיך להיות זו המופקדת על מתן ההיתרים האלה, בהתאם למה שהיא תחליט, וברע"ם מתנגדים. 

אתמול אמרה שקד בכנסת כי החוק כלל לא קשור לפזורה הבדואית. "חוק החשמל היה בצו משנת 2014 ואז הוארך ב-2017 וב-2019, הוא לא מדבר כלל על הפזורה הבדואית בנגב למרות שקרים שחבריך מפיצים", הפטירה לעבר יריב לוין מהליכוד. "לא מדובר כלל על חיבור חשמל בנגב אלא על מקומות עם תוכניות כוללניות". 

הפזורה הבדואית בנגב (ארכיון) (צילום: רויטרס)
התיישבות בדואית בפזורה | צילום: רויטרס

לטענת שקד, "אדם שרוצה לחבר את ביתו לחשמל צריך לשלם 200 אלף שקל... ראשי ערים בערים המעורבות - ובהם גם ראשי ערים מהליכוד - חושבים שהחוק הוא נכון ויכול לגבות תשלום כמו שצריך לחברת החשמל וכך התושבים לא יהיו מחוברים לחשמל בצורה פיראטית. בפזורה אין תוכניות מפורטות ואין הסדרה בכלל".

דבריה של שקד עוררו זעם קרב חברי רע"ם ובייחוד אצל טאהא, שרוצה להקל את התנאים לקבלת אישור משר הפנים, בטענה שאפליה ארוכת שנים היא זו שהובילה לבנייה לא חוקית במגזר הערבי. 

בחודש שעבר פרסמנו שיו"ר ועדת הפנים, ח"כ ווליד טאהא מרע"ם, הכניס שינויים משמעותיים בחוק החשמל למרות ההבנות בקואליציה שיש להיצמד לנוסח אחר שסוכם בקריאה טרומית. את השינויים הכניס ח"כ טאהא בזמן ששרת הפנים איילת שקד שהתה בארה"ב וללא ידיעתה - ובסביבת שקד תקפו: "אם חוק החשמל לא יתוקן - נצביע נגדו". בתום מגעים, הגיעו הצדדים לפשרה זמנית לפיה לא תתקיים הצבעה עד לגיבוש הבנות בין הצדדים.