תלונה אנונימית? למגרסה: סוגיית ההטרדות המיניות בכלל, ובמערכת הביטחון בפרט, זוכה לחשיפה מוגברת בשנים האחרונות בזכות נשים רבות שמשתפות באומץ בחוויות הקשות שעברו. שר המודיעין אלעזר שטרן (יש עתיד) התראיין היום (ראשון) ב-103FM וחשף שבמהלך תפקידו כראש אגף כוח האדם בצה"ל, הוא גרס תלונות אנונימיות בנושא הטרדות מיניות: "הגיעו תלונות אנונימיות, המגרסה עבדה מהר מאוד", אמר והפתיע את המגישים.

את הדברים אמר שטרן על רקע אישור מינויו של ר' לתפקיד ראש השב"כ - זאת למרות מכתב אנונימי שנשלח לוועדה למינוי בכירים, ומתאר שני אירועים המעלים שבהם פעל לכאורה באופן בלתי הולם. נדגיש כי הוועדה למינוי בכירים מסרה כי לאחר בדיקת המידע שהובא בפניה, לא נמצא פגם בטוהר מידותיו של ר', ולא נמצא פגם מבחינת טוהר המידות בשיקולים שעמדו בבסיס ההחלטה למנותו.

כשהתבקש להסביר את דבריו, הדגיש השר שטרן "עודדתי בנות, חיילות ומפקדות, להתלונן", אך עם זאת שב ואמר: "חד-משמעית גרסתי תלונות אנונימיות. הלוואי והייתי יכול לאפשר שכל אחד יכתוב מכתב אנונימי, אבל אני חושב שהנזק התרבותי הוא הרבה יותר גדול מאשר הרווחים פה ושם".

"התרבות שהייתה נהוגה פעם בצה"ל, של יחסי מין במקום שיש בו יחסי מרות, היא הרס ארגון. ואסור לתת לזה מקום בשום מחיר", הבהיר השר שטרן. כשנשאל אם הוא מבין מדוע אותן בנות בוחרות להישאר תחת מעטה האנונימיות השיב: "אני מבין, אבל היום בארגונים הגדולים יש ברירות איפה להתלונן ואיך יבדקו את הדברים כמו שצריך".

"חד-משמעית גרסתי תלונות אנונימיות. לא יודע לתת כרגע מספר מדויק"

שר המודיעין אלעזר שטרן

התבטאויותיו השנויות במחלוקת של השר לענייני מודיעין עוררו את זעמם של ארגוני זכויות הנשים. "בושה וחרפה, יש לבדוק מה בדיוק גרס אלעזר שטרן", מסרה יו"ר נעמת חגית פאר. "יש להזכיר לכבוד השר שהחוק במדינת ישראל מחייב לבדוק תלונות בעניין הטרדה מינית - גם אנונימיות. יש לבדוק כל תלונה, גם אם היא אנונימית, קל וחומר בנושאים רגישים הקשורים להטרדות מיניות".

עוד הוסיפה כי "עצם הבדיקה אין משמעותה הטלת אשמה על מישהו ומי שאין לו מה להסתיר לא יחשוש מבירור עובדות. במקום לשמש דוגמה חיובית - השר שטרן מתגאה במדיניות חשוכה".

אילוסטרציה (צילום: דובר צה"ל)
הטרדה מינית בצבא, אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

מאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית נמסר: "ככה בדיוק תוחזקה בצה"ל תרבות רעילה של הטרדות מיניות וניצול מיני, גם שנים אחרי כניסת החוק לתוקף. גריסת התלונות נשמעת כמעט כמו מטאפורה לסתימת הפה של נפגעות ונפגעים. זאת התרבות שבגללה תהליך ניקוי האורוות בצבא לוקח שנים, ולפנינו עוד דרך ארוכה".

באיגוד טענו כי בהמשך הריאיון התהדר השר שטרן בתמיכה לכאורה ובעידוד תלונות על הטרדה מינית, אלא שלטענתם פעולותיו מוכיחות את ההיפך הגמור. "אנו קוראות לשטרן להתנצל בפני החיילות והמפקדות שנתנו בו אמון, וסיפוריהן נגרסו והועלמו. בנוסף, על צה"ל להתייחס לנושא ולהבהיר לציבור מה השתנה בדרך הטיפול בעדויות שמגיעות אליו", מסרו.

"התבטאות כזו של ראש אכ"א לשעבר, פוגעת במאמץ הגדול של צה"ל ושל החברה הישראלית למנוע הטרדות ופגיעות בנשים", טענה יו"ר תנועת הנשים אמונה, ליאורה מינקה. "אכן יש בעייתיות בתלונות אנונימיות, בוודאי כאלה העולות דקה לפני מינויי בכירים - אולם יש להדגיש כי תלונות, גם אנונימיות, הנוגעות להטרדות מיניות חייבות להיבדק ואסור להתעלם מהן או לגרוס אותן. אם שטרן חשש מתלונות שווא, היה עליו למנות אנשי מקצוע שיחקרו כל תלונה ולא לוותר עד שיהפכו כל אבן בדרך לגילוי האמת והענשת האשם".

מטעמו של השר אלעזר שטרן נמסר: "השר שטרן כאדם, כאב לבנות, כמפקד וכנבחר ציבור בז עמוקות לכל מטריד מינית וסבור שהחברה הישראלית ומערכת אכיפת החוק מחוייבת באפס סבלנות בנושא מהותי זה.
בתפקידיו כמפקד, כקצין חינוך ראשי וכראש אגף כוח האדם בצה"ל, פעל שטרן בהתאם לרוח זו קלה כחמורה".

"בריאיון הבוקר ביקש שטרן להביע עמדה המתנגדת לתרבות של מכתבים אנונימיים כמכשיר לסגירת חשבונות ולסיכול מינויים בכירים, כפי שאכן הביעה זאת הוועדה למינוי בכירים. תלונות על הטרדה מינית נבדקו תמיד לעומקן תחת פיקודו, ולא נאמר על ידו בשום שלב שתלונות על הטרדה מינית נגרסו".