המוקש הבא של הממשלה? מתיחות בקואליציה סביב הצורך לקבוע אזורי עדיפות לאומית והשאלה אם לכלול בהם התנחלויות - כך דיווחנו אתמול (שני) ב"מהדורה המרכזית". מדובר בסוגיה שעלתה עוד לפני העברת התקציב, ונחשבת לאחד מהנושאים הנפיצים ביותר שהקואליציה צריכה להכריע לגביהם.

לאחר שחלק מההתנחלויות שולבו ברשימה שהוצעה - פרצה סערה בין חברי הקואליציה, ובממשלת בנט-לפיד החליטו לדחות את ההכרעה לגביה לשלב מאוחר יותר. כעת, הם נדרשים להתמודד עימה ולבחור אילו יישובים יזכו להטבות מצד הממשלה.

אמש הנושא נידון אצל מנכ"ל משרד ראש הממשלה. למשתתפים לא הוצגה תוכנית מפורטת שקובעת מהם היישובים שייבחרו, אך המצגת שהועברה בדיון רמזה כי השאיפה היא שמה שהיה הוא שיהיה. כלומר, יישובים רבים מיהודה ושומרון יוגדרו כאזורי עדיפות לאומית.

חברי הקואליציה לאחר ההצבעה על התקציב
אחרי החיוכים, הגיעו האתגרים. חברי הקואליציה בהצבעה על התקציב

חברי הכנסת במרצ ובעבודה, כמו גם שרים במפלגות נוספות, מתלבטים עד כמה לחולל משבר סביב ההחלטה. בעוד שיש גורמים שאומרים "עד כאן" ומתכוונים לפעול כדי להוציא את ההתנחלויות מרשימת אזורי העדיפות הלאומית - אחרים מגדירים זאת כ"חמש בסולם ריכטר".

מפת אזורי העדיפות הלאומית מגדירה יישובים שהממשלה רשאית להעניק להם הטבות ותמריצים שונים. המטרה היא לסייע בקידומם, ובתוך כך למשוך אליהם תושבים ולפתח את התעשייה והמסחר בהם. לאחר שראש הממשלה לשעבר יצחק רבין עלה לשלטון, הוא הוציא את ההתנחלויות ממפת אזורי העדיפות הלאומית - אך הן הוחזרו אליה בעידן נתניהו. בשונה מסוגיות נפיצות אחרות שהממשלה התמודדה איתן, חברי הקואליציה נדרשים לקבל הפעם החלטה פוזיטיבית בנושא – ולא רק לאשר הארכה של החלטה שהתקבלה הממשלה הקודמת.