השרים זאב אלקין ויועז הנדל מתקווה חדשה הביעו הבוקר (רביעי) ביקורת קשה על פגישת גנץ-אבו מאזן. לדברי אלקין חברי הקבינט לא עודכנו על הפגישה וידעו עליה רק לאחר מכן. בתוך כך, הביע השר ביקורת קשה על הפגישה: "לא הייתי מזמין לביתי מישהו שמשלם משכורות לרוצחי ישראלים וגם רוצה לשים קציני צה"ל בכירים בכלא בהאג. אבו מאזן רואה בגנץ פושע מלחמה".

השר אלקין תקף את שר הביטחון גנץ: "אין לו שום חבל מהממשלה לנהל משא ומתן מדיני והוא יודע את זה. הממשלה הזו הוקמה על פערים מדיניים גדולים מאוד. האם האלטרנטיבה של המשך טרלול מדינת ישראל והליכה לבחירות הייתה עדיפה? לא. דעתי על טעמו הפגום של גנץ לארח את אבו מאזן בביתו כל עוד שהוא לא משנה את תמיכתו במחבלים? היה מוטב אם הוא היה מוצא אורח אחר". את הדברים אמר אלקין לגולן יוכפז וענת דוידוב בתוכנית שבע תשע ברדיו 103FM.

לביקורת זו הצטרף גם השר הנדל: "אבו מאזן עדיין בעיניי מכחיש שואה ומשחק משחק מאוד מוזר וכפול. יש לנו אינטרס שהרשות הפלסטינית תהיה חזקה ויציבה בתחומה. אנחנו לא סומכים על אנשיה בנושאים הביטחוניים, אבל יש לנו אינטרס שהרשות לא תקרוס. אם פגישה מהסוג הזה תעזור לגנץ - זו החלטה שלו. אני אישית לא הייתי עושה את זה".

שר הביטחון בני גנץ (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
שר הביטחון גנץ | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

אמש (שלישי) דיווחנו על הפגישה המפתיעה בביתו של שר הביטחון בראש העין. בהודעה מטעם לשכת שר הביטחון גנץ נמסר כי השניים דנו בסוגיות הביטחוניות והאזרחיות השונות שעל הפרק. בנוסף, צוותים מטעמם של אבו מאזן וגנץ נפגשו בארבע עיניים. 

הצעדים "בוני האמון" שאישר שר הביטחון לקדם:

  • פעימה נוספת של עדכון 6,000 תושבים במרשם האוכלוסין הפלסטיני באיו"ש על רקע הומניטרי, ועדכון של 3,500 תושבי רצועת עזה על רקע הומניטרי

  • הקדמת תשלומי מסים בשווי מאה מיליון שקלים

  • תוספת של 600 היתרי BMC לאנשי עסקים בכירים פלסטינים, תוספת של 500 בעלי היתר מסוג זה המורשים להיכנס עם רכב לישראל ותוספת של עשרות היתרי VIP לבכירים ברשות הפלסטינית

  • גנץ ואבו מאזן שוחחו על הצורך לאשר תוכניות מתאר פלסטיניות נוספות
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן | צילום: רויטרס

עוד עדכן גנץ בפגישה על שורת צעדים כלכליים נוספים שעל הפרק: בחינת האפשרות להורדת דמי הטיפול הנגבים עבור רכש דלקים, פיילוט להכנסת מכולות דרך גשר אלנבי, יצירת פלטפורמת מע"מ דיגיטלי שנמצאת בעבודת מטה מתקדמת ויצירת פלטפורמה לתשלום מקוון ממעסיקים ישראלים לעובדים הפלסטינים. מימוש צעדים אלו וצעדים נוספים הנמצאים בעבודה, כך מטעם גנץ, צפויים להוסיף מאות מיליוני שקלים לתקציב הרשות הפלסטינית מדי שנה.

בתוך כך, בפגישה הוצגו הצעדים שמומשו לאחר הפגישה הקודמת - הקדמת כספי מסים בשווי חצי מיליארד שקלים, עדכון במרשם האוכלוסין הפלסטיני לחסרי תיעוד על רקע הומניטרי, הרחבת מכסת הפועלים (בסה"כ כ-20 אלף בכלל הענפים), מתן תו תקן ישראלי למפעלים פלסטיניים ביהודה ושומרון (ניתן עד כה לארבעה מפעלים) ואישור שש תוכניות מתאר פלסטיניות.

בניגוד למבקרים, יו"ר מרצ השר ניצן הורוביץ חיזק את גנץ: "מברך על פגישתם של שר הביטחון גנץ ונשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס. חיזוק הקשרים וחתירה לפתרון מדיני הם אינטרס ראשון במעלה של שני העמים". גם נשיא המדינה יצחק הרצוג בירך על הפגישה. "כאדם שמאמין בדיאלוג בכל התחומים של חיינו אני בוודאי חושב שהדיאלוג הזה הוא חיובי ואני חושב שעצם הפגישה הוא חשוב ונכון, במיוחד בתקופה שאנחנו מאותגרים בטחונית באזור יהודה ושומרון ושיתוף פעולה בטחוני הוא חלק מהותי מהמלחמה בטרור".

בדברים שנשא בוועידת התחזיות 2022 הוסיף הרצוג: "אני גם חושב שאנחנו צריכים למצוא נתיבים לדו שיח עם העם השכן בכל דרך שיכולה לשפר את החיים של כולנו ושל כל העמים, ובוודאי להשתלב במרקם האזורי שמתפתח בצורה מרשימה".

מהליכוד נמסר בתגובה: "הממשלה הישראלית-פלסטינית של בנט מחזירה את אבו מאזן והפלסטינים לסדר היום. ויתורים מסוכנים לביטחון ישראל הם רק עניין של זמן. ממשלת בנט-סער-לפיד מסוכנת לישראל". במפלגת הציונות הדתית הגיבו גם כן:‏ "בנט וממשלת השמאל שלו מחזירים את אוסלו אל השולחן ואת אבו מאזן למרכז הבמה. בנט רע ליהודים".