אחרי דיונים וויכוחים רבים, ממשלת בנט-לפיד צפויה לאשר היום (ראשון) את תוכנית החומש הכלכלית לחברה הערבית בתקציב של 30 מיליארד ש"ח. תוכנית החומש זכתה במקור לשם התמים לכאורה "נאהדה" (התחייה), אך בעקבות הפרסום ב-N12, הממשלה שינתה את שם התכנית ל-"תקאדום" (התקדמות).

התכנית היא חלק מההסכמות של נפתלי בנט ויאיר לפיד עם יו"ר רע"ם מנסור עבאס במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, ואישורה בממשלה יבטיח את תמיכת חברי רע"ם בתקציב המדינה. במסגרת הדיונים שהתנהלו סביב חלוקת התקציבים בתוכנית ששותפים ליישומה כ-30 משרדים ורשויות ממשלתיות, עלה גם שמה של התוכנית שלפעמים בעל חשיבות רבה יותר מהסעיפים ומהתקציבים. 

מנסור עבאס במליאת הכנסת
מנסור עבאס, יו"ר רע"ם

השם במידה רבה מכתיב את זהותה ואת אופייה של התוכנית, ובזמן שבמשרד לשוויון חברתי וברשות לפיתוח הכלכלי בחברה הערבית עסקו בחודשים האחרונים במשא ומתן קדחתני מול משרדי הממשלה, ברע"ם דווקא בחרו להשקיע זמן ומאמץ במחשבה על שם התוכנית.

מדי יום במשך חודש שלם פרסמה השרה לשוויון חברתי מירב כהן את התקציבים שבמסגרת תוכנית החומש שבאחריות משרדה: 2 מיליארד שקלים לשיפור התחבורה בחברה הערבית, 600 מיליון לקידום ושילוב ערבים בהייטק, 615 מיליון לחיזוק מערך שירותי הרווחה בערים הערביות, 85 מיליון לחיזוק מערך הכבאות ברשויות הערביות והרשימה עוד ארוכה.

מנסור עבאס, יאיר לפיד ונפתלי בנט חותמים על הסכם (צילום: נוואף נבארי)
מנסור עבאס, יאיר לפיד ונפתלי בנט חותמים על הסכם קואליציוני | צילום: נוואף נבארי

ברע"ם הבינו שלהצלחה יש אבות רבים ושגורמים פוליטיים רבים יחגגו את השקת התוכנית, ולכן הם הציבו לעצמם יעד – להיות אמונים על שם התינוק הנולד. שמה של התוכנית שיעוגן בהחלטת הממשלה – "נאהדה" שפירושה תחייה, רנסנס. אין ספק שזה היה רק ההסבר שהוצג בפני הממשלה, כשמסתתרת מאחוריו מטרה סמויה.

אלא שמאחורי הכינוי "נאהדה" מסתתרת מטרה סמויה, קונוטציה פוליטית למותג המצליח ביותר של התנועה האיסלאמית בעולם הערבי. הנאהדה זהו שמה של מפלגת האחים המוסלמים שחוללה מהפכה בתוניסיה, נחלה הצלחה אדירה ועלתה לשלטון לאחר האביב הערבי. אין זה סוד שמנהיגי רע"ם והתנועה האיסלאמית בישראל רואים בתנועה מודל לחיקוי, והם מסתמכים על תקדימים פוליטיים של אותה תנועה כדי לתרץ את מהלכיהם הנוכחיים בכניסה לקואליציה.

האביב הערבי. מה קורה כיום? (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות בתוניסיה, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

מסמכים כבר הופצו ושמה של התוכנית עלה על כל דף רלוונטי להצגה בפני הממשלה טרם אישורה הסופי, אך חשיפת השם סיבכה את העניין לאחר שנודע לכל הגורמים בממשלה שמדובר בשם עם קונוטציה פוליטית וכי לא מדובר בעוד שם בערבית לתוכנית ממשלתית לחברה הערבית.

"נאהדה"? נאדה

גורמים בקואליציה הבהירו שלא יוכרז על "נאהדה" כשמה של התוכנית, ובמקביל, גורמים אחרים התכחשו לעצם הידיעה ששם כזה הוכן לתוכנית (למרות המסמכים הרשמיים שהופצו). ברע"ם הסבירו שלא מדובר בשם פוליטי אלא בכזה המסמל את התחייה של החברה הערבית לאחר שנים של הזנחה על ידי ממשלות ישראל לדורותיהן, אולם מה שבטוח כעת – השם "נאהדה" כבר לא על הפרק.

הסיפור סביב השם של התוכנית מחזיר אותנו אל העבר, אל היום שבו בוטל ביקור ראש הממשלה נפתלי בנט באום אל-פחם, שנקבע ליום ציון מאורעות אוקטובר. רע"ם גרמה לבנט מבוכה לא קטנה לאחר שהוציאה הודעה שביטול הביקור נעשה לכבוד "השהידים". שני האירועים האלו אינם נפרדים, ואולי הגיע הזמן לפרסם בנושא מודעת דרושים: דרוש/ה יועץ או יועצת לממשלה לענייני החברה הערבית.