החוק שיגביל את ניר ברקת עבר במליאה: החוק שקובע שפוליטיקאי לא יוכל להשתמש ביותר מ-100 אלף שקלים בשנה מכספו הפרטי למטרות פוליטיות שונות, המכונה "חוק ברקת", עבר הערב (רביעי) במליאת הכנסת ברוב של 64 תומכים מול 17 מתנגדים בלבד.

עם זאת, הצעת החוק שעברה לא הייתה זו שהגיש ח"כ דודי אמסלם מהליכוד שנפלה במליאה - אלא הצעת חוק דומה שהגישה חברת הקואליציה, ח"כ שרן השכל. בין התומכים בחוק שלה - אמסלם עצמו וח"כים נוספים בליכוד שביקשו להגביל את כוחו של ברקת. 

חברי הליכוד שתמכו בהצעת החוק של ח"כ השכל - ובכך נראה שפתחו חזית מול ברקת, שמתעתד להתמודד על ראשות הליכוד בעתיד: דודי אמסלם, אלי כהן, גלית דיסטל-אטבריאן, יובל שטייניץ, שלמה קרעי, אמיר אוחנה, יואב גלנט, ישראל כ"ץ וקרן ברק.

הח"כים מהליכוד שתמכו בהצעת החוק הדומה של ח"כ דודי אמסלם, שנפלה: אמסלם עצמו, אלי כהן, יואב גלנט, שלמה קרעי, אורלי לוי-אבקסיס, ישראל כ"ץ, קרן ברק, אופיר כץ, גלית דיסטל-אטבריאן, יריב לוין, אמיר אוחנה, יובל שטייניץ ומירי רגב. 

ח"כ ברקת עצמו התנגד לשתי ההצעות. יתר הח"כים, כולל יו"ר המפלגה נתניהו, לא הגיעו להצבעה.

ניר ברקת בריאיון לדפנה ליאל (צילום: N12)
"יש עסקנים שמפחדים ממני". ח"כ ברקת | צילום: N12

מה שהוביל לתרגיל של הקואליציה שדחתה את הצעת החוק של ח"כ אמסלם (וכאמור, העבירה הצעה דומה של ח"כ השכל), היה בין היתר ערר שהגיש שר החוץ יאיר לפיד לשר המשפטים ויו"ר ועדת השרים לחקיקה, גדעון סער – על כך שהצעת החוק של ח"כ אמסלם אושרה בוועדה.

לפיד הלין על התנהגותו של אמסלם שלטענתו "מוביל שיח אלים ופוגעני במליאת הכנסת ומבייש את מעמד חברי הכנסת והמליאה" – ונראה שזו הסיבה שהובילה את הקואליציה להפיל את הצעת החוק שלו ולתמוך בהצעה דומה שהגישה ח"כ שרן השכל, חברת מפלגתו של סער.

ברקת תקף: "מפחדים ממני, הממשלה מתעסקת בחוק פרסונלי נגדי"

ח"כ ברקת הגיב להתפתחויות ואמר: "לצערי, יש עסקנים שעדיין תקועים בפוליטיקה הישנה - והם מפחדים ממני, והפחד שלהם מביא אותם לחוקק נגדי חוק פרסונלי. זה לא יעזור להם! כי את התשוקה והאהבה שיש לי לעם ישראל אף אחד לא יוכל לכבות". 

עוד האשים ברקת: "בימים אלה, כשהמדינה מתמודדת עם האיום האיראני, משבר הקורונה, גל התייקרויות קשה, והבעיות רק הולכות וגדלות, במה מתעסקת הממשלה של סער, בנט, לפיד וכל עסקני הפוליטיקה הישנה? בחוק פרסונלי נגדי. הם לא יצליחו לפגוע באחדות הליכוד. לא באתי לפוליטיקה בשביל לקבל תפקיד או כסף. באתי כדי לתת ולא לקחת, ושום דבר לא יעצור אותי מלהמשיך לשרת את עם ישראל. וביחד נצליח!". 

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
"חוק ברקת" מפצל את הליכוד, ישיבת הסיעה בוטלה | צילום: רויטרס

מוקדם יותר היום, פרסמנו לראשונה על הפתרון המסתמן לוויכוח שניצת במפלגה סביב "חוק ברקת", שאמור להגביל מימון של חברי כנסת מכיסם הפרטי - חופש הצבעה לחברי המפלגה, שחלוקים בדעותיהם בכל האמור לחוק. אחת ההערכות היא שהוויכוח הפנימי בנוגע לחוק אף גרם לכך שהסיעה לא כונסה בתחילת השבוע, על אף שהסיבה הרשמית שנמסרה מטעם הליכוד לכך הייתה החשש מהתחלואה בכנסת.

בריאיון ל"שישי בחמש", סיפרה ח"כ מירי רגב מדוע היא תומכת בהצעת החוק: "אני חושבת שהחוק הזה הוא מאוד חשוב ולא פרסונלי", הדגישה. "גם ליולי אדלשטיין יש כסף וגם לאראל מרגלית. זה לא מכוון לאדם כזה או אחר, זה חוק שמדבר על עיקרון דמוקרטי של שוויון הזדמנויות. לניר ברקת יש את היכולות ואת האישיות שלו כדי להעמיד את עצמו לבחירה בפני הליכודניקים". 

ח"כ דודי אמסלם העלה את "חוק ברקת" במטרה להבטיח שלא יהיה יתרון פוליטי למועמד עם כיסים עמוקים. למעשה, מדובר בתיקון לחוק המפלגות, שנועד להגביל את סכום גיוס התרומות של נבחר ציבור לצורך פעילות פוליטית ל-100 אלף שקלים בשנה לכל היותר.

שר המשפטים גדעון סער, שמכהן גם כיו"ר ועדת השרים לחקיקה, הביע בעבר תמיכה בהצעות חוק שנועדו למנוע "קניית שלטון בכסף". במהלך הדיון הדגיש סער כי "הצדדים מסכימים שיוקם צוות היגוי בכלל הקשור בשינוי שיטת הבחירות והצבעת ישראלים בחו"ל". המשמעות היא שכל סעיפי "חוק ברקת" יעסקו בבחירות הפנימיות בלבד, ולא ישפיעו כלל על הבחירות הארציות.