דווקא אלו שמחליטים על ההגבלות והחוקים במסגרת הירוק - מחריגים את עצמם בכנסת: התו הירוק לא יחול על חברי הכנסת שמגיעים למשכן, כך פורסם הערב (שבת) ב"חדשות סוף השבוע". העובדים בכנסת מוחים על ההחלטה וטוענים: "אנחנו מרגישים מופקרים".

• החל מ-1 באוקטובר: שינוי בתנאי התו הירוק

לפני כשבועיים התכנסה ועדת הכספים לדיון שם הם דנו בהחלטות שונות הנוגעות למשק ובמקביל על החלטות שנוגעות למשכן - להכיל על המשכן את התו הירוק. אלא שחברי הכנסת עצמם הוחרגו מהחלטה זו.

העובדים בכנסת קיבלו את ההחלטה הזו בזעם, זאת לנוכח ההגבלות שהולכות ומחמירות בכלל הציבור וגם בכל הנוגע למשכן הכנסת. לדברי אותם עובדים, חברי הכנסת מסתובבים בלי הפסקה בבניין - ולאף אחד אין אומץ לשאול אותם אם הם מחוסנים או לא. בנוסף, לדברי אותם גורמים חברי הכנסת צריכים לתת דוגמה אישית בתוקף אלה שמחליטים על הכללים.

גורמים בכנסת מסבירים שאין אפשרות לשלול מחברי כנסת את הזכות להגיע למשכן ולהצביע אבל בהחלט אפשר לבקש שיתנו דוגמא אישית ויבדקו וחבל שזה לא מתבצע. אפשר לבקש מהם להיבדק או לדאוג שהם עוברים בדיקה מהירה בכניסה למשכן. כך ניתן לוודא כי אף אדם, כולל חברי הכנסת, לא מסכן אחרים ולדאוג לכך שהם יהוו דוגמה אישית כששאר המשק מחויב בהגבלות אלה.

יו"ר הקואליציה ויו"ר ועדת הבריאות, ח"כ עידית סילמן, צייצה לאחר הפרסום: "החסינות לא מחסנת לקורונה. על אף חוק החסינות, ראוי שגם אנחנו כחברי כנסת נידרש להציג תו ירוק כפי שמצופה מכל שאר אזרחי מדינת ישראל, בכל מקום עבודה או בילוי. למען בריאותנו, סביבתנו ועובדינו". יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ ניר אורבך מימינה, הגיב על הפרסום וקרא ליו"ר הכנסת למצוא פיתרון לסוגיה.

"אין סיבה שלא נציג תעודת מתחסן או אישור בדיקה אחת לכמה ימים בכניסה למשכן", כתב אורבך בטוויטר בנוגע לחברי הכנסת. אל דבריו מצטרף ח"כ עידן רול שכתב: "מסכים ברצון להציג תו ירוק עם הגיעי לכנסת". גם ח"כ ולדימיר בליאק אמר כי הוא מוכן להציג את אישור התו הירוק בכל יום - וניסה להסביר את מהות ההחלטה. 

מליאת הכנסת (צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90 )
האם הח״כים יצטרכו בסוף להציג תו ירוק? | צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90

ח"כ שלמה קרעי (הליכוד) פרסם את התו הירוק שלו ועקץ: "נתנהג כאילו אין מגפה ואז אולי אזרחי ישראל ישכחו ממנה... זו מדיניות הממשלה שמכילה עשרות מתים מדי יום וטומנת את הראש בחול. זאת בניגוד לקודמתה בראשות נתניהו, שהכינה את התשתית למתן הבוסטר. כחברי כנסת יש לנו את האחריות להתחסן ולהוות דוגמה אישית".

מי יהיה זכאי לתו ירוק?

כ-2.5 מיליון ישראלים עדיין לא חוסנו במנה השלישית, אולם חלקם הם ילדים שחוסנו במנה השנייה לפני פחות מחצי שנה. בנוסף אליהם, יש לא מעט מחוסנים ב-2 מנות שחלו מאז בקורונה – וכך גם הם אינם זכאים כעת לקבלת חיסון. חשוב להדגיש כי ב-3 באוקטובר תישלל הזכאות לתו הירוק רק למי שזכאי כעת להתחסן במנה השלישית, אולם עדיין לא עשה זאת.

על כן, במשרד הבריאות מעריכים שכ-900 אלף ישראלים זכאים כיום לקבל את מנת החיסון השלישית, אולם טרם קיבלו אותה. כזכור, ב-3 באוקטובר צפוי להישלל התו הירוק מכל מי שעברה חצי שנה מאז שקיבל את מנת החיסון השנייה – ולא קיבל עדיין את מנת החיסון השלישית.

ההצבעה עברה ללא מתנגדים. ארכיון (צילום: דוברות הכנסת – נועם ריבקין פנטון)
זעם בקרב עובדי הכנסת על החלטת הח״כים | צילום: דוברות הכנסת – נועם ריבקין פנטון