הארכת הוראת השעה של חוק האזרחות תעלה היום (שני) להצבעה במליאת הכנסת, זאת לקראת פקיעתה מחר בחצות. עוד לפני כן, במהלך הבוקר תדון ועדת החוץ והביטחון בחוק. מנגד, באופוזיציה עדיין לא החליטו אם יתמכו בהארכת הוראת השעה במתכונתה הנוכחית - וממשיכים לדבר על הצורך להעביר את חוק יסוד ההגירה, על אף שאין היתכנות לכך.  

באופוזיציה אף שוקלים אם להפוך את ההצבעה על החוק להצבעת אי-אמון בממשלה. נתניהו קיים בעניין התייעצויות עם יו"ר סיעת הליכוד יריב לוין ועם דרעי וסמוטריץ' בניסיון להחליט כיצד לפעול. כמה ח"כים בליכוד ובראשם ח"כ דיכטר משוכנעים כי יש לתמוך בהארכת הוראת השעה.

חלק מהמשפחות שטוענות שנפגעו בעקבות החוק צפויות להפגין הבוקר מול הכנסת. "לא עיסאווי פריג' ולא הרשימה הערבית המאוחדת יכולים להתמקח על זכויותינו, נקודה", אמר אחד מהם.

"אני מצפה היום מחבריי באופוזיציה לשים את המדינה מעל כל אינטרס פוליטי צר וציני", צייץ הבוקר ח"כ רם בן ברק מיש עתיד, "תעשו את מה שאנחנו עשינו כשהיינו באופוזיציה - תמכנו בחוק שהבאתם כי ביטחון המדינה מעל הכל". 

שר המודיעין אלעזר שטרן התייחס הבוקר בגל"צ לסוגיית חוק האזרחות. "זה לא יפיל את הממשלה, בשל החשיבות שלה בעיניי כל החברים בה", אמר, "האם זה המכשול האחרון שיהיה לנו? לא".

יו"ר הציונות בצלאל סמוטריץ כתב מנגד: "איימן עודה לא חושש מהוראת השעה. הוא יודע מצוין שאחרי שבג"ץ חורר אותה שוב ושוב שקד התחייבה למנסור עבאס לעקר אותה מתוכן. מחוק יסוד ההגירה שהגשנו הוא כן מפחד וזו ההוכחה שחייבים לחוקק אותו". גם חבר מפלגתו שמחה רוטמן כתב דברים דומים.

שרת הפנים איילת שקד הצהירה אתמול בפתח ישיבת הממשלה: "חוק האזרחות יעלה כלשונו, הוראת השעה פוקעת בשלישי ולכן זה צריך לעלות. גם ראשי האופוזיציה ראו את חוות הדעת של השב"כ לפני פחות מחודש והבינו על סמך חוות הדעת הזו שהחוק חייב לעבור. אני לא מאמינה שהם ישנו את דעתם".

האופוזיציה מתנגדת לחוק? לפני כמה שבועות חבריה נשמעו קצת אחרת 

אלא שרק לפני פחות מחודש - בימיה האחרונים של ממשלת נתניהו-גנץ, אותם חברים באופוזיציה שמתנגדים בחריפות לחוק, חשבו קצת אחרת. בהתכתבות בקבוצת הוואטסאפ של הממשלה ה-35, ממשלת נתניהו-גנץ, מ-8 ביוני 2021 - 5 ימים בלבד לפני השבעת ממשלת בנט-לפיד - העלה מזכיר הממשלה דאז, צחי ברוורמן, דברי הסבר על החוק: "חברי הממשלה ערב טוב, מצ"ב הצעת החלטה ששר הפנים (אז עוד היה מדובר באריה דרעי) מבקש להביא בדחיפות לאישור הממשלה". 

"מדובר בחוק האזרחות והכניסה לישראל שנחקק בשנת 2003 בעקבות המצב הביטחוני וקובע הגבלות על מתן מעמד בישראל", כתב ברוורמן, "מדובר בחוק המוארך בצו מדי שנה לאחר החלטת ממשלה, דיון בוועדה משותפת והצבעה במליאה, בהתאם לחוות דעת ביטחונית המתקבלת מאת גורמי הביטחון מדי שנה. תוקף החוק הנוכחי הנו עד ליום 6.7.2021".

"בהתאם לכך", הוסיף ברוורמן, "העבירו גורמי הביטחון חוות דעת עדכנית המתייחסת למצב הביטחוני הנוכחי ולצורך בהארכת ההגבלות, ובהתאם לחוות הדעת המליצו להאריך את תוקף החוק בשנה, כמוצע בהצעת המחליטים. הדחיפות במועדים נובעת מכך שהארכת תוקף החוק הייתה אמורה לעבור לאחר דיון בממשלה לוועדה המשותפת עד ליום 6.5.2021 ולפיכך אנחנו מצויים באיחור המועדים הנדרשים".

בשלב זה, מזכיר הממשלה ברוורמן ביקש מהשרים להצביע במשאל טלפוני – ושרי הממשלה השיבו בזה אחר זה שהם תומכים בהארכת החוק, בהם גם מי שלפני פחות מחודש היו שרים בממשלת נתניהו-גנץ והיום הם חברי אופוזיציה: אלי כהן, יולי אדלשטיין וישראל כ"ץ מהליכוד שהשיבו שהם בעד – ויחד איתם גם אריה דרעי ויעקב אביטן מש"ס. בהצבעה הטלפונית שנערכה - כל שרי הממשלה הקודמת השיבו שהם בעד - זאת בניגוד לעמדה שהם משמיעים כיום, לפיה בכוונתם להתנגד לחוק.