הדרמה הפוליטית לא נעצרה גם לאחר ההפסד על חוק האזרחות: מרתון ההצבעות שהחל אמש (שלישי) בכנסת נמשך גם הבוקר. הקואליציה נאלצה למשוך את ההצבעה על חוק שירות הביטחון מאחר שלא השיגה את הרוב הדרוש בעקבות הימנעות רע"ם. אם זה לא מספיק, הקואליציה והאופוזיציה רבו על הקיזוז לח"כ מאיר יצחק הלוי מתקווה חדשה, שמתאבל על אחותו, אך לבסוף הגיע להצבעה. הצדדים החליפו ביניהם האשמות על האחריות לאירוע המביך. לעומת זאת, עבר בהצלחה החוק שנועד להקל על פיצול הליכוד.

ח"כ אלי אבידר ניסה לשכנע את הקואליציה למשוך את ההצבעה על חוק "פיצול הליכוד" ואף טען שיתנגד לו "מאחר והוא ממשיך ואף מעצים תרבות פוליטית קלוקלת, שגוש השינוי בא לשנות". אף על פי כן, הוא נעדר לבסוף מההצבעה, כמו גם עמיחי שיקלי מימינה, והיא עברה ברוב של 60 חברי כנסת לעומת 54 שהתנגדו. כעת 4 חברי כנסת יוכלו להתפצל מסיעתם - גם אם אינם מהווים שליש ממנה.

שר החוץ לפיד וח"כ אלי אבידר (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
יאיר לפיד ואלי אבידר משוחחים במליאת הכנסת | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הפרט המעניין הוא דווקא מי לא הצביע על החוק, לאחר שחברי הרשימה המשותפת לא השתתפו בהצבעה עליו. באופוזיציה טענו שהקואליציה ואנשי המשותפת הגיעו להסכמות שבגללן האחרונים לא השתתפו בהצבעה, וכך החוק עבר בהצלחה. יחד עם זאת, השר זאב אלקין, שניצח על העניין מאחורי הקלעים, הכחיש את קיומם של סיכומים כלשהם. נוסף על חוק הפיצול, הצליחה הקואליציה בהצבעה נוספת והמועד להגשת תקציב המדינה הוארך.

למרות המאמצים - חוק האזרחות נפל

הקואליציה נכשלה ולא הצליחה להעביר בכנסת את חוק האזרחות, למרות מאמצים ומשאים ומתנים רבים. אמש חשפנו במהדורה המרכזית את פרטי ההסכם שהושג באישון ליל בין רה"מ נפתלי בנט לבין חברי מרצ ורע"ם בתמורה לתמיכתם בחוק.

אחרי ימים ארוכים של משא ומתן מתיש ולא מוצלח בין הצדדים השונים, בנט זימן אליו שלשום בשעות הלילה את חברי סיעת מרצ כדי לנסות להגיע לפריצת דרך. כבר הייתה אז טיוטה ופשרה ראשונית שהציע השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאווי פריג', אבל ההצעה הזו לא סיפקה את חברי רע"ם ומרצ. בנט חיפש את הדבר הנוסף שיאפשר להם בכל זאת להעביר את חוק האזרחות.

חוק האזרחות במליאת הכנסת (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
ההצבעה על חוק האזרחות | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

זו הפשרה שגובשה בלילה בין הצדדים:

 • 1,600 משפחות לפחות שיקבלו שיפור במעמדן. לפי הנוסח שסוכם דובר לפחות על מה שכבר אישר בעבר שר הפנים לשעבר אריה דרעי.

• בחינה פרטנית של כל אחד מהמקרים. מדובר בסעיף משמעותי שמרצ דרשה אותו בהובלת יו"ר הסיעה מיכל רוזין. איילת שקד נאמה במליאה שהוסכם על 1,600 איש, אך במרצ העריכו שאותה בדיקה פרטנית תפסול לבסוף זוגות רק על בסיס עניין ביטחוני, ובכך תוביל לבסוף שמספר האנשים שיקבלו מעמד יוכפל ואף ישולש.

• החוק יוארך בחצי שנה ולא בשנה.

• תקום ועדה שנועדה לשפר את איכות חייהם של אותן משפחות. אותה ועדה הייתה צריכה לדווח פעם בחודש ליו"ר ועדת הפנים מנסור עבאס.

• הוועדה תציג בתוך 90 יום חוק חדש.

ח"כ רוזין: (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
יו"ר סיעת מרצ מיכל רוזין: דרשו בדיקה פרטנית של כל אחד מהמקרים | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

יש לשים לב לכך שההסכם הזה לא הוצג במלואו בפני הציבור והצדדים סיכמו ביניהם שהוא ייחתם רשמית רק לאחר שהחוק יעבור - דבר שלא קרה בסופו של דבר.

מה עוד הקואליציה יכולה לעשות?

הקואליציה יכולה לנסות שוב להעביר את החוק, וזה אכן יקרה ככל הנראה בעוד כשבועיים-שלושה לפני שיפוג תוקף החוק הקיים. השאלה הגדולה מה ישתנה עד אז.

בימינה ויתרו כבר על חבר מפלגתם עמיחי שיקלי שהצביע נגד החוק יחד עם האופוזיציה, ומבחינתם הקואליציה כעת מונה 61 חברים. יש לציין שהיחס לשיקלי יכול להוביל להשלכות משמעותיות כשינסו להעביר את תקציב המדינה.

עמיחי שיקלי (צילום: פלאש/90 )
שיקלי: בקואליציה כבר ויתרו עליו | צילום: פלאש/90

מבחינת רע"ם - היא עשתה שלשום דבר שבעיניים יהודיות הוא לא מובן עד כמה שהוא דרמטי. שניים מתוך ארבעת חברי המפלגה הצביע למעשה בעד חוק שהוא לגמרי סמל להתנגדות עבור המפלגות הערביות לאורך השנים, ושניים נוספים נמנעו.

עד שהחוק יעלה להצבעה שוב - השאלה היא אם הקואליציה תצליח להביע עוד ח"כ נוסף מרע"ם שיצביע בעד ובכך יעביר את החוק. התשובה לשאלה הזו תלויה בשאלה שעוד יותר מכריעה את עתיד הקואליציה: האם מנסור עבאס שולט במפלגתו או שרע"ם מחולקת למספר גורמים עצמאיים? התשובה לשאלה הזו יכולה לחרוץ את גורל הממשלה, מעבר להצבעה על חוק איחוד המשפחות.

סערת הקיזוזים במליאה

דוגמה ללחץ שנמצאת בו הקואליציה אפשר למצוא בהצבעות במליאה שנמשכו גם אתמול. הקואליציה חייבת נוכחות של 61 חברי כנסת במשכן ובמקרים חריגים היא נאלצת להגיע להסכם קיזוזים עם האופוזיציה - דבר שמוביל לעיתים לבלבול, לוויכוחים ולחשדות בין הצדדים.

ח"כ מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה) הגיע אמש למליאה כדי להצביע הישר מהלוויית אחותו שהלכה לעולמה מוקדם יותר אתמול. באופוזיציה טענו כי הם הסכימו לקיזוז בין הלוי ליואב בן צור (ש"ס) וכעת מאשימים את הקואליציה שהחזירה את הלוי כדי להשיג רוב בדרכי רמייה. מנגד, הקואליציה טוענת שבן צור נמצא במשכן הכנסת והאופוזיציה היא זו שהפרה את ההסכם. בהמשך טענו באופוזיציה שהחליפו את הקיזוז בגילה גמליאל, ובקואליציה טענו שאין דבר כזה "קיזוז זז".

 מאיר יצחק הלוי  (צילום: דוברות תקווה חדשה )
צילום: דוברות תקווה חדשה

בתקווה חדשה הגיבו ל"שקרי הליכוד": "ח"כ יואב בן צור קוזז מול ח"כ יצחק הלוי עד סוף השבעה על אחותו שנפטרה היום! הדבר סוכם בין-היתר בהלווית אחותו של יצחק הלוי, בין בן צור לשר סער. משום מה בן צור הגיע להצביע, ואז טען הליכוד כי יש 'לנייד' את הקיזוז לגילה גמליאל. קיזוז הוא לעולם שמי ואף פעם לא מתנייד. מצער שגם במצב כזה האופוזיציה בחרה לשבור את מילתה ולהתנהג בחוסר אנושיות".