שבועיים לפני היציאה לפגרה תנסה הקואליציה להעביר מספר חוקים, ובראשם שורת תיקונים לחוק-יסוד: הממשלה. האופוזיציה ממשיכה להילחם בממשלתו של בנט והגישה הסתייגויות רבות - מה שצפוי להוביל שוב ללילות לבנים והתנגדויות החל ממחר.  

החוק המרכזי שהממשלה מעוניינת להעביר השבוע הוא חוק-יסוד: הממשלה. הקואליציה הצרה תזדקק לכל אחת מ-61 חברי הכנסת שלה כדי להעביר את התיקונים . הסעיף הקריטי ביותר שצפוי לעלות הוא זה שיבטיח את כהונתו של לפיד, וקובע שגם אם הממשלה תיפול במקרה שהתקציב לא יעבור הוא יכהן כראש ממשלת מעבר. הסעיף היה חלק מההסכמים הקואלציוניים לפני הקמת הממשלה.   

חוק האזרחות במליאת הכנסת (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
צילום: אייל מרגולין, פלאש/90
מנסור עבאס ויאיר לפיד (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
מנסור עבאס ויאיר לפיד | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

לפי הצעת החוק, מתווספת אפשרות למועד חילופים בין ראש הממשלה לראש הממשלה החליפי ליום לאחר פיזור הכנסת. זאת, בתנאי שהצביעו על החוק שני ח"כים מסיעות ששריהן מזוהים עם רה"מ המכהן. קולם של ח"כים שלא הביעו אמון בממשלה בעת השבעתה, כמו ח"כ שיקלי, לא ייחשב.

הממשלה תנסה להוסיף גם מנגנון הצבעה בוועדות השרים במקרה שלא מתקיים שוויון כוחות, כפי שקיים במליאת הממשלה. בנוסף, מוצע לתקן את חוק היסוד כך שתינתן סמכות לראש הממשלה למנות שני סגני שרים במשרד. לבסוף מציעים לשנות את החוק כך שבמקרה שהממשלה נפלה, לרבות בדרך של אי אמון, לא יהיו רשאים רה"מ או רה"מ החלופי לעמוד בראש הממשלה החדשה או להיות חברים בה.

במקביל תנסה הממשלה גם להעביר שוב את חוק הדיינים, וזאת לאחר שנפל בשבוע שעבר כשיו"ר הכנסת הצביע בטעות נגדו ואת חוק הקנאביס.

חבר הכנסת מיקי לוי (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
חבר הכנסת מיקי לוי | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

קרב נוסף התעורר בין הקואליציה לאופוזיציה לאחר שח"כ עידית סילמן מימינה הציבה ביום שישי אולטימטום, לפיו אם האופוזיציה לא תסכים לפשרה ולא תשתף פעולה עם הצעת הקואליציה בדבר הקמת ועדות הכנסת - הן יוקמו גם ללא הסכמה. לאחר שלא קיבלה תשובה מיו"ר סיעת הליכוד יריב לוין, סילמן צריכה להחליט אם להניח המתווה על שולחן הכנסת. במקרה שכן, שבועיים לאחר מכן יעלה העניין להצבעה.  

החוקים שמקדם שר המשפטים גדעון סער וזכו לכינוי "חוק נתניהו" לא צפויים לעלות בקרוב. מדובר בשני חוקים שונים. האחד עוסק בהגבלת כהונה ואינו שנוי במחלוקת כי לא יחול על נתניהו רטרואקטיבית הנוסח השני מעורר מחלוקת בקואליציה מפני שאוסר להטיל את המנדט על ראש ממשלה עם כתב אישום. המשמעות, אם הוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה בזמן כהונתו הוא יוכל להמשיך לכהן.

הנוסח שמדבר על הטלת המנדט אכן יכביד על נתניהו אבל אם יקבל 61 מנדטים מוצקים יוכל להמתין לתקופה שבה המנדט חוזר לכנסת ובהמשך גם לשנות את החוק. בתוך ימינה יש הבדלי טמפרטורות משמעותיים בנוגע לחוק. ההערכה היא שיתחיל להתקדם אחרי פגרת הקיץ באוקטובר ויגיע לשלבים סופיים אחרי התקציב בנובמבר.