ועדת חוק, חוקה ומשפט בכנסת התכנסה הבוקר (שני) לדון בעיגון עיקרון השיוויון בחוקי היסוד. מדובר ביוזמה של ראש הוועדה גלעד קריב שמעוניין לקדם אותה במסגרת שלושה דיונים בנושא ששניים מהם יתקיימו כבר השבוע. שר הדתות כהנא מיהר לתקוף את המהלך: "מפר את הסטטוס קוו החוקתי בישראל". קריב הבהיר בפתח הדיון: "כל מהלך ייעשה מתוך הסכמה קואליציונית ומתוך דין ודברים עם הממשלה".

בקרב המתנגדים למהלך, קיים חשש כי עיגון אותו עיקרון בחוק יסוד יאפשר לשופטי בג"ץ להתערב בחקיקות של הכנסת שמגדירות את ישראל כמדינה יהודית, או שמעניקות עדיפות ליהודים - כמו חוק השבות. לפי יוזמתו של קריב, בסוף התהליך תתגבש הצעת חוק שתקודם על ידי הוועדה, ובסביבתו אופטימיים לגבי יכולת הקואליציה לקדם את הסוגיה.

"הדיון היום מטרתו להתניע תהליך בצל הצורך להגיע להסכמות קואליציניות", הסביר קריב בדיון, "צריך לתת מענה לחששות של חלק מאנשי הקואליציה". הוא הוסיף כי יש לקדם לצד זאת חבילת חוקים שיעגנו את מעמדם של חוקי היסוד במדינה.

יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט גלעד קריב (צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ)
צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ

"לא נאפשר מהפכה חוקתית נוספת", תקף הבוקר שר הדתות מתן כהנא בחשבון הפייסבוק שלו, "הדיון בועדת החוקה שיוזם היום ח"כ קריב במטרה לחוקק חוק יסוד שוויון - מפר את הסטטוס קוו החוקתי בישראל ואת הסטטטוס קוו בענייני דת ומדינה. השאלה איננה מי בעד שוויון. מדינת ישראל מגינה כבר היום היטב על ערך השוויון ואני מברך על כך. אבל.. בשלב הנוכחי שבו אין איזונים ובלמים ראויים בין רשויות השלטון, חקיקה כזו עלולה לפעול בכיוונים שמנוגדים לערכי וערכי הציבור שאני מייצג". 

עוד הוסיף כהנא: "בממשלת האחדות הנוכחית אני מכבד את ההסכמים הקואליציוניים ואת הסטטוס קוו החוקתי ונמנע מלקדם חוקים שיתקנו את הקלקולים שיצרה המהפכה החוקתית של 1992, אני מצפה גם מחברי ח"כ קריב לכבד את ההסכמים הקואליציוניים ולהימנע מלקדם מצדו חוק יסוד שייצור מהפכה חוקתית 2.0 ועלול להפר באופן בלתי מושכל את הסטטוס קוו העדין בענייני דת ומדינה".

מתן כהנא (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
שר הדתות כהנא | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

עם פרסום יוזמת המהלך, עלה להתקפה גם ח"כ שלמה קרעי מהאופוזיציה. "גלעד קריב שם לו למטרה לחסל את ישראל כמדינה יהודית", כתב, "לא פלא שהוא הבין שהשותפים הטובים ביותר לכך הם שליטי העליון, תרתי משמע. לא נאפשר זאת. מדובר בהעברה מוחלטת של השליטה במדינה לידיהם של כמה שופטים פרוגרסיבים". 

גנץ תמך, בנט ושקד התנגדו

בדיונים שהתקיימו בעבר על חוק הלאום, עלו טענות שיש להכניס באחד הסעיפים גם את עיקרון שוויון, אך ההצעה לא התקבלה. בכנסת הקודמת הצליחה מפלגת כחול לבן, במהלך מתריס מול הליכוד, להעביר בקריאה טרומית את הצעת חוק השוויון.

על פי הצעת החוק שהוגשה אז, הזכות לשוויון והאיסור על אפליה יעוגנו במסגרת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. בין התומכים היו חברי כנסת מכחול לבן, ישראל ביתנו, יש עתיד, מפלגת העבודה והרשימה המשותפת. בין המתנגדים - חברי כנסת מהליכוד, ימינה, ש"ס ויהדות התורה.