מרצ הודיעה רשמית שאם חוק האזרחות יגיע לכנסת, היא תתנגד לו. המפלגה הכריזה על התנגדותה בהודעה רשמית שפרסמה היום (חמישי): "זה חוק שמפלה אוכלוסיה על בסיס גזעי, שבא לעולם בחטא. מרצ עתרה נגד החוק לבגצ בעבר ותצביע נגד במידה ויובא להצבעה". מדובר במכשול משמעותי שעומד בפני הממשלה, שכן עד כה היו שקיוו שמרצ תצביע בעד או תימנע בהצבעה.

ההודעה הרשמית הגיעה לאחר שיו"ר מרצ ניצן הורוביץ אמר בשיחות סגורות עם מקורביו כי מרצ לא תתמוך בחוק האזרחות. שרת הפנים איילת שקד צפויה להעלות את החוק להצבעה ביום שני הקרוב אחרי דחיות רבות, משום שב-6 ביולי יפוג מועד ההארכה של הוראת השעה. 

איילת שקד ומנסור עבאס (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
שקד ועבאס. גם ברע"ם צפויים להתנגד לחוק שתעלה שרת הפנים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

במהלך הימים האחרונים התקיימו שיחות בין שקד ליו"ר רע"ם עבאס על מנת שלא יתנגד לחוק, אך השיחות לא צלחו ולא הושגה פשרה. לפי ההצעות שעלו, הפלסטינים שחיים כבר בארץ יקבלו מעמד וזכויות אך ברע"ם החליטו שזה לא מספיק על מנת להכשיר חוק כזה שמונע איחוד משפחות פלסטיניות וערביות ישראליות. 

גם השר עיסאווי פרג' ממרצ, ח"כ מוסי רז מהמפלגה וח"כ עיבתיסאם מראענה הודיעו על התנגדותם לחוק. עם זאת, נדמה היה שאם הקואליציה תגיע להסכמות, גם הם יצביעו בעד בשל המשמעת הקואליציונית. לאחר הודעתו של יו"ר מרצ למקורביו, נראה שלחוק אין סיכוי לעבור אלא אם ייתמך בידי האופוזיציה - הליכוד והציונות הדתית, בין היתר.

משבר חוק האזרחות מלווה את הקואליציה מאז הקמתה, וכעת נראה שהסכם עם האופוזיציה הוא האופציה היחידה שנותרה אם ברצון בנט ולפיד להאריך את חוק האזרחות. גם בליכוד קיימות מחלוקות משמעותיות בקשר לחוק - חלק מחברי המפלגה, ביניהם אבי דיכטר, חשים כי יש להצביע בעד וכי הנזק שיגרם אם החוק לא יעבור גדול מדי, וחלק טוענים שיש להתנגד מכוון שזו ההזדמנות של הליכוד להציג לציבור את חוסר יכולתה של הממשלה למשול.

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
כדי שהחוק יעבור הממשלה תיאלץ להגיע להסכם עם האופוזיציה | צילום: רויטרס

כתבות נוספות בנושא:

מהו חוק איחוד המשפחות?

התנאי של נתניהו לתמיכה בחוק 

משבר חוק המשפחות: בנט התערב

חוק האזרחות חוקק בכנסת לפני 18 שנים במטרה למנוע מפלסטינים מהשטחים לזכות במעמד חוקי בישראל. החוק גרם לכך שערבים ישראלים שנישאו לפלסטינים לא יוכלו להתאחד עם בני זוגם. הנימוק לחוק היה ביטחוני בעיקרו - מניעת סיטואציה שבה אותם פלסטינים יסייעו לכאורה לגורמי טרור לאחר שקיבלו מעמד קבע בארץ.

לפני הצבעת המליאה, הצעת החוק צריכה לעבור הן בוועדה המסדרת והן בוועדה נוספת בכנסת, ככל הנראה ועדת החוץ והביטחון - אך כאמור טרם עברה באחד הפורומים. אם הכנסת לא תחוקק את החוק עד יום שלישי הבא, הוא יפוג ויבוטל.