ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת תתכנס הבוקר (רביעי) לדיון בהרחבת התו הירוק, התו הסגול ומגבלות ההתקהלות שנכנסו לתוקף הלילה בחצות. יו"ר הוועדה, ח"כ הרב גלעד קריב, ייעדר מהדיון משום שהוא מאושפז בבית החולים לאחר שנדבק בקורונה. בדיון ישתתפו גם פרויקטור הקורונה פרופ' סלמן זרקא, ראש צוות המומחים המייעץ למל"ל פרופ' אלי וקסמן, ראש מטה בריאות הציבור אילנה גנס ויועץ ראש הממשלה רן אחיטוב.
בדיון השתתף הבוקר לראשונה פרויקטור הקורונה פרופ' זרקא, שהציג את ההגבלות לצד תמונה קודרת של נתוני התחלואה. הוא הבהיר כי לדעתו ההגבלות החדשות שהוטלו מהלילה קלות מידי, וכי הוא ממליץ להחמיר אותן.
"אני חושב שבשבועיים-שלושה הקרובים צריך להחמיר עוד יותר, חתונה צריכה להתקיים במקסימום 100 איש", הבהיר פרויקטור הקורונה. "לצערי, חלק מהחברה הערבית נראה כאילו הקורונה עוד לא הגיעה: סכנין הפכה לאדומה, אנשים נוסעים לטורקיה". הוא הבהיר כי "מול נתוני התחלואה האלו - מה שהממשלה מביאה הוא הצעה מקלה. אני, כאפידמיולוג ופרויקטור, הייתי רוצה להביא הגבלות יותר מחמירות".
"אני סבור שאנחנו נמצאים במלחמה אמיתית, המצב באמת קריטי", הוסיף פרופ' זרקא. "אנחנו נמצאים בתחלואה שהולכת ועולה יום אחרי יום, הנתונים גם הבוקר לא מעודדים". הוא הציב את התקופה עד לראש השנה כזמן הקריטי ביותר: "אם חלילה הנגיף מנצח אותנו, נגיע לפתרונות כמו סגר".
פרויקטור הקורונה הבהיר כי "רק החיסון עצמו לא מספיק, יש לנו כמיליון איש שלא התחסנו אפילו פעם אחת. ככל שנצליח בחיסונים, גם במיליון שעוד לא התחסנו וגם במנה השלישית, נוכל להימנע מסגר". עם זאת, הוא הבהיר כי אם אכן יוטל סגר נוסף, הוא ידרוש שיהיה הדוק כמו הסגר הראשון והשני - כולל מגבלות על מרחק מהבית.
ראש צוות המומחים המייעץ למל"ל, פרופ' אלי וקסמן, הסכים עם פרויקטור הקורונה. "אנחנו בהכפלות בכל הפרמטרים והחיסון השלישי בלבד לא יעצור את הבעיה. הייתי ממליץ לעשות דברים יותר חריפים", הבהיר. "יעילות הבדיקות היא חלקית, והתו הירוק לא מספיק. מי שיקל באישור התקנות - המשמעות היא שהוא יביא להחמרה הרבה יותר גדולה בהמשך".
יועץ ראש הממשלה רן אחיטוב אמר במהלך הדיון כי בעתיד רק המחוסנים במנה השלישית יהיו זכאים לתו הירוק. "מכיוון שצריך בוסטרים, אז רק מי שהתחסן בפעם השלישית נחשב למחוסן מלא, והתו הירוק יתפוס רק מי שמחוסן שלוש מנות"ף הסביר. בנוסף לכך, ציין אחיטוב כי בפתיחת שנת הלימודים יקבלו ההורים ערכות לבדיקה ביתית. "יש פעילות משמעותית בנושא פתיחת הלימודים", אמר. "בערב פתיחת הלימודים נעשה לכולם בדיקות בעזרת ערכות שניתן להורים הביתה, כדי שהילדים החולים לא יכנסו לבית הספר".
יו"ר הוועדה המחליף, ח"כ איתן גינזבורג, פנה לצופים מהבית והציע להם לשלוח הערות לגבי הדיון לצוות לשכתו ולהציף את הדברים תוך כדי הדיון. ח"כ סעדי אמר במהלך הדיון כי "הממשלה אומרת שהיא לא רוצה סגר אבל דה פקטו יש סגר, יש פגיעה בעסקים, יש ענפים שלמים שהם סגורים הרמטית. אבל אין פיצוי, אין שום דבר, העובדים לא מקבלים חל"ת, העסקים לא מקבלים שום פיצוי".
ח"כ ענבר בזק (יש עתיד), שנדבקה בקרורונה ככל הנראה מח"כ קריב, הצטרפה לדיון דרך הזום והתנגדה לדברים. "יש לנו מחוייבות לכלכלת המדינה ולמשק ולהמשיך בפעילות העסקית, ומצד שני מחויבות לבריאות הציבור והממשלה הזאת עושה את זה בצורה מעוררת הערכה".
נציגי משרד הבריאות חשפו את שיעור הבלתי מחוסנים לעומת המחוסנים בקרב החולים הקשים לשאלתו של ח"כ זאב בגין - מתוך 581 חולים שמאושפזים במצב קשה וקריטי 40% מחוסנים לעומת 64% לא מחוסנים.
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי קבע כי יש הצדקה משפטית והחמרת ההגבלות והבהיר כי "התו הירוק אכן מגביל כניסה של מחוסנים למקומות וזה פוגע בזכויות שלהם. גם בזכות לאוטונוטמטיה של אדם על גופו. מצד שני, אף זכות היא לא מוחלטת וצריך לעשות איזון, יש מנגד את הזכות לחיים של שאר הציבור". הוא הוסיף כי "את כל זה אנחנו עושים כדי להימנע מסגרים עתידיים חמורים יותר, ואם נגיע לזה יפגעו זכויות לא פחות חשובות".
נציגת משרד הבריאות בדיון חשפה כי במהלך חודש יולי כמחצית מהחולים המאמותים לא נחקרו אפידמיולוגית. "קרוב ל-50% מהמקרים לא מתוחקרים, וגם אלה שכן מתוחקרים המידע מאוד מצומצם. לכן מאוד קשה לנו לנתח אותם", הבהירה אילינה גנס. ח"כ ענבר בזק הלינה על הצגת הנתונים, שלדבריה הם של חברת פייזר ודרשה ממשרד הבריאות שיציגו נתונים מגוף אובייקטיבי.
ח"כ בגין שאל האם אדם שנדבק אבל סובל מתסמינים קלים עלול להדביק אחרים, ונציגי משרד הבריאות הסבירו כי "אנחנו רואים הבדלים משמעותיים בין מחוסנים ללא מחוסנים. 80% מהמחוסנים בחודש יוני לא הדביקו אף אחד מחוץ למשפחה שלהם - לעומת 45% אצל הלא מחוסנים". הם הוסיפו כי "יש יותר ויותר פרסומים של מחקרים שמראים נתונים שונים בעומס נגיפי של מחוסנים ולא מחוסנים שחלו".
לפי ההגבלות החדשות, במקומות ציבוריים רבים תוגבל כמות האנשים ובאירועי ומתקני תרבות וספורט רבים יחול תו ירוק - ובכך רק למחוסנים, מחלימים או בעלי בדיקה שלילית תהיה גישה אליהם. הגבלות נועדו לבלום את העלייה בתחלואה בגל הרביעי, כאשר ביממה האחרונמה אובחנו 7,832 מאומתים לקורונה, מהם 578 במצב קשה. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 5.6%.