חילופי האשמות קשים בממשלה אל מול הדרג המקצועי הבכיר של משרד הבריאות, על רקע הטענות שהושמעו ביממה האחרונה נגד ראש הממשלה בנט והשרים שלא מוכנים להטיל מגבלת התקהלות באירועים גדולים. בדיון, הציגו המומחים ממצאים חריגים נגד מדיניות הממשלה והזהירו: "המגפה גובה מחיר כבד, הגישה הנוכחית להתמודדות עמה מסוכנת".

גורם בכיר בממשלה ששוחח היום (שישי) עם N12 ממקד את הביקורת בראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס: "התנהלותה של שרון אלרעי פרייס חצתה כל גבול. היא נהנית מתשומת הלב של התקשורת ומפזרת פחד ותבהלה באולפנים. קורה לה מה שקרה לאחרים במשרד הבריאות - התמכרות לנבואות זעם וחוסר שליטה בנתונים".

ישיבת ממשלה בראשות נפתלי בנט (צילום: אמיל סלמן)
המומחים יצאו נגד מדיניות הממשלה - בכיר ענה בחריפות, ארכיון | צילום: אמיל סלמן

אותו בכיר המשיך והטיח ביקורת חריפה בד"ר אלרעי-פרייס: "שרים בקבינט לא מתייחסים אליה כגורם מוסמך. יש כאן אג'נדה. היא, אלרעי פרייס, לא מקצועית"

שר נוסף בקבינט המשיך ותקף את משרד הבריאות: "התחושה שעולה מהדרישה התקשורתית של משרד הבריאות להגבלת התקהלות היא דרישה של כסת"ח. אין קשר בין הבעיה לפתרון. הבעיה היא האנשים הלא מחוסנים. הפתרון הוא לא להגביל את המחוסנים. זה גם פוגע במוטיבציה לתו הירוק. לא מבינים אותם. התנהלות מוזרה. אין גם שיח בין המשרדים על הגבלת התקהלות. הם אפילו לא דרשו הצבעה על זה בקבינט. מתדרכים נגד הממשלה אבל בפועל לא מציגים שום הסבר לוגי".

אתמול טענו גורמים בכירים במשרד הבריאות שההחלטה לא להטיל מגבלת התקהלות היא "טירוף", ושהשרים נמנעים מקבלת החלטות קשות. גם קבינט המומחים המייעץ לפרויקטור הקורונה ולממשלה התריע כי "המשך ניהול המאבק לפי מספר החולים שמצבם קשה - מסוכן. הבוסטר עוזר, אבל יש להטיל מגבלות על התקהלויות".

"גישת ההסתמכות על הבוסטר לא הוכיחה את עצמה"

בדיון קבינט המומחים הלאומי לקורונה שהתכנס ביום רביעי קבעו המומחים שהשתתפו בדיון המקצועי כי "היקף התחלואה המתמשך בחודש האחרון גובה מחיר כבד בנפש" וציינו כי "למרות התקווה לירידה בתחלואה בזכות מבצע החיסונים, לא ניתן ולא סביר להמשיך במסלול הקיים, ומתחייב שינוי מדיניות לתקופת הביניים עד אשר תוכח ירידה משמעותית ומתמדת בתחלואה הקשה". בדיון השתתפו, בין היתר, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' אש, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, פרויקטור הקורונה פרופ' סלמן זרקא ופרופ' רן בליצר.

המסמך המלא - דיון קבינט המומחים הלאומי, 22.9.21 

בדיון התריעו המומחים שסדרה ארוכה של כלים קריטיים לבלימה של המגפה עליהן הכריזה הממשלה אינם ישימים עוד, וכי מערכי הבלימה לא עומדים במשימה: "במקור הציג קבינט המומחים מספר אסטרטגיות אפשריות (מיגור, בלימה, ספיגה), והמליץ לדבוק באחת מהן (בלימה)", ציינו המומחים. "הממשלה בחרה באפשרות ביניים – מדיניות 'ספיגה' לפרק זמן לא מוגבל כמעט ללא מאמץ מרכזי לבלימה והקטנת ההדבקות, ובמקרה של הגעה לרף חולים קשים, חזרה למאמצי בלימה".

"אלא שכפי שהתרענו מראש", הדגישו, "סדרה ארוכה של כלים קריטים לבלימה (כלים הממוקדים בנדבקים וסביבתם כגון חקירה אפידמיולוגית, זיהוי מוקדם, בידוד מוקפד ואכיפתו) אינם ישימים עוד בשלב בו יש בין 8,000 ל-10,000 חולים ליום, מערכי הבלימה לא עומדים כעת במשימה – ומגוון האפשרויות מצטמצם למשפחת הכלים הלא-סלקטיביים  אשר מטיבם פוגעים יותר בכלכלה ופחות מקובלים על הציבור". 

"כמסקנה לטווח הבינוני ולאחר הגל הרביעי - גישה זו של ניהול לפי קשים עד לשלב מאד מתקדם – מסוכנת, והגישה המפעילה טווח כלים רחב יותר (תו ירוק, מגבלת התקהלות) בשלב מוקדם יותר – היא הנכונה במבט עתידי לאור לקחי הגל הרביעי עד כה", הוסיפו המומחים.

"הגישה להסתמך רק על הבוסטר (המנה ה-3) תוך מינימום הגבלות על המשק, עד כה לא הוכיחה את עצמה", קבעו המומחים וציינו כי יש לשלב כלים נוספים. מזהירים: "אנו עלולים להגיע לאירועים קשים של צורך בתיעדוף חולים צעירים הנזקקים לטיפול קריטי – בקורונה ובמחלות השגרה" (כלומר - לא יהיה מקום בטיפול נמרץ ובאקמו למבוגרים שזקוקים לו). מדובר בביקורת חריגה וחריפה של מומחי הבריאות במשרד הבריאות נגד מדיניות הממשלה.