"מומחי משרד הבריאות גמגמו, ישראל פועלת לעצור את אירן": לאחר נאומו היום (שני) בעצרת הכללית של האו"ם, ראש הממשלה נפתלי בנט מסר בתדרוך שערך לכתבים בניו יורק כי קצב ההתקדמות של אירן בסוגיית הגרעין הוא "לא מתקבל על הדעת" והדגיש שישראל פועלת "גם בהווה וגם בהמשך". לדברי בנט, "פעולה עקבית ונחושה יכולה לעשות את ההבדל". עוד התייחס בנט למגפת הקורונה - ותקף בחריפות את בכירי משרד הבריאות. 

"עם כל הכבוד לקבינט המומחים ולמומחים לרפואה - חלקם לא רואים את התמונה המלאה", אמר ראש הממשלה, "חלקם התנגדו לבוסטר בזמן אמת. אני לא מקבל את הגישה של Who cares לגבי הכסף והפרנסה. המומחים הרפואיים הם אינפוט חשוב אבל לא בלעדי. הם לא יקבלו את ההחלטות במישור הלאומי אלא אנחנו.
כששאלתי אותם למה צריך לסגור הופעה של שלמה ארצי בגלל מגזר כזה או אחר - הם גמגמו". 

שר הבריאות, ניצן הורוביץ, הגיב לדברים בציוץ שהעלה לחשבון הטוויטר שלו: "שיהיה ברור - מומחי משרד הבריאות עושים עבודה מסורה ומצויינת בקנה מידה בינלאומי. הם מצילים חיים, כל יום. אני מעניק להם גיבוי מלא ויכול רק לשבח את עבודתם ותרומתם העצומה. המלצותיהם המקצועיות הן השיקול הראשון שמדריך אותנו, גם אם לא השיקול היחיד. כך היה לאורך כל הדרך בהנחיות שביצענו, בבדיקות, וגם במתן המנה השלישית".

עוד הוסיף הורוביץ: "מותר וצריך להביע כל דעה על ההתנהלות שלנו, הפוליטיקאים, גם אם היא לא נוחה לנו. זה תפקיד המומחים. אנחנו, דרג מקבלי ההחלטות, נדרשים להכריע בסוף על פי מכלול השיקולים. התהליך הזה חייב להיעשות בכבוד הדדי, ורק בענייניות". 


עוד התייחס בנט בתדרוך למשבר הקורונה והעיד על שיחותיו בנושא עם מנהיגים שונים בעולם: "אין שיחה עם מנהיג בינלאומי שהנושא של הקורונה לא עולה - וכל השיחה נשארת שם. כולנו מתחבטים עם הסיפור הזה ופה הייתה לי הזדמנות הפעם להציג את התפיסה שלי שהיא מאוד ברורה כשהעיקרון הוא: הכל למען מדינה פתוחה". 

"בעבר אמרתי 'לא פרנסה, לא מעניין' וזה מבטא את זה שצריך לקיים מדינה גם תחת קורונה ופעולות יזומות", הוסיף ראש הממשלה. "חלק מהדברים מצליחים – וחלק לא. מה שלא הצליח היה הסקר הסרולוגי הגדול, מה שכן – הבדיקות העצמיות לתלמידים. הוריתי שכל הורה בישראל יקבל בתוך שבועיים קבוצה עם 20 בדיקות".

"אם מנתחים את התחלואה הקשה, 40% זה בציבור הערבי ובציבור הסוציו-אקונומי הנמוך. כל יום בבוקר יש לי שיחה עם הצוות המיוחד, עם מנכ"לי המשרדים. אנחנו מקבלים החלטות מהירות ומוציאים לפועל. אני לא מוכן לקבל החלטות כדי לרצות את הפרשנים. אני לא מוכן כי זה פופוליסטי. בשביל זה אני ראש ממשלה, זה לא רק להיות פופולרי - אלא לקבל החלטות קשות". 

נאומו הראשון של נפתלי בנט באו"ם (צילום: AP)
מתקפה חריפה על מומחי משרד הבריאות - מעל בימת האו"ם. בנט | צילום: AP

עוד בנושא הקורונה, נמסר בשם גורם מדיני כי בממשלה צופים עלייה משמעותית בהתחסנות בעקבות כניסת תקנות התו הירוק החדשות לתוקף ביום ראשון הקרוב. עוד הובהר כי לאחר שישראל תצליח לצאת מהגל הרביעי, "מגן ישראל" לא ייסגר ותישאר ליבה של שלד תפעולי, מנגנון להתמודדות עם הקורונה אם תחזור. כמו "מגן אבות ואימהות" שימשיך לפעול במתכונת מצומצמת. עוד הובהר כי נבנה מערך שיאפשר לזהות וריאנטים זיהוי מוקדם.

בנוסף, הובהר כי ההתנצחות עם ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס לא מצאה חן בעיני ראש הממשלה וכי "מעז יצא מתוק". עם זאת, צוין כי בכירי משרד הבריאות הם "אינפוט חשוב ולא בלעדי. הם לא יקבלו את ההחלטות התהומיות בהסתמך על הנתונים. יש מחיר לסגירה והגבלות וגם זה עולה בחיי אדם".

"קצב ההתקדמות האירנית לא מתקבל על הדעת, ישראל פועלת כדי לבלום אותה"

בכל האמור לנושא האירני, אמר בנט: "הגישה שלי היא לא רק התראות אפוקליפטיות - אלא יוזמה. אנחנו מתכוונים למה שאנחנו אומרים. תמיד מציגים את אירן כדמון ובצדק, כמפלצת ענק - והיה חשוב לי להצביע על כך בנאום. יחד עם זאת, הם מלאי חולשות ופגיעות כרימון. כל מה שאמרתי על משטר רקוב מנותק שלא מצליח לתפקד לא בקורונה, לא בלהביא מים וחשמל לחלקים ניכרים מהמדינה... העסק שם לא יציב - וזה נותן מנופים ישראלים ניכרים לפעולה כדי לבלום אותם". 

בנט באו"ם ונשיא אירן - איברהים ראיסי (עיבוד: AP)
מתקפה חזיתית של בנט על נשיא אירן החדש - איברהים ראיסי | עיבוד: AP

עוד נמסר בנושא זה מטעם גורם מדיני כי אם ישראל תפעל בצורה עקבית בכל הממדים הרלוונטיים, אפשר למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני. לדבריו, אפשר למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני למרות שהאירנים בנקודה מאוד מתקדמת. אירן מלאה בפגיעות ובהרבה נקודות תורפה שצריך להשתמש בהן. דברים זזים.

עוד נמסר מטעם הגורם מדוע הפלסטינים לא הוזכרו בנאום: "לא הזכרנו אותם לא כי הם לא קיימים, אלא כי הייתה בעבר אובססיביות והסוגיה הזו הגדירה את ישראל. כשזה לא מוזכר אז מבינים שזו לא הליבה ושלא יהיה מו"מ מדיני. בנט שואף לרגיעה בשטח ולהעלאת רמת החיים של הפלסטינים".

מחמוד עבאס, אבו מאזן, הרשות הפלסטינית (צילום: רויטרס)
מדוע בנט התעלם בנאומו מהפלסטינים? | צילום: רויטרס

בכל האמור לפגישה שערך בנט עם מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, צוין שראש הממשלה העלה בפניו את האפליה הקיימת כלפי ישראל במוסדות האו"ם והובהר כי אם הרצון הוא שישראל תתייחס ברצינות לאו"ם – על הארגון להתייחס אליה ברצינות. בנט ביקש מגוטרש למנות ישראלים לתפקידים בכירים באו"ם כצעד בונה אמון.