נתניהו עושה הכל כדי לקדם את יוזמת הבחירה הישירה: נתניהו ככל הנראה מבין שלא יצליח לשכנע את יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', לרדת מהעץ ולהסכים לשבת בממשלה שנשענת על קולות רע"ם - אז מה בכל זאת עלה היום (שני) בפגישה שנערכה בין השניים? התשובה היא יוזמת הבחירה הישירה לראשות הממשלה, שנתניהו לא מוותר עליה.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בפגישה, שנמשכה כשעה, נתניהו ניסה לשכנע את סמוטריץ' לתמוך במהלך של הבחירה הישירה או לפחות שלא לפגוע בשיתוף פעולה עם רע"ם בנושא הזה - במה שנראה כמו המוצא האחרון של נתניהו להישאר על הגלגל. ואם בוחנים את המספרים - נראה שעדיין יש סיכוי ליוזמה הזו. 

יו"ר ימינה, נפתלי בנט, בעדה - אבל ב"היפוך פעולות החשבון" - כלומר רק אחרי שינסה להרכיב ממשלה, ואם ייכשל - אז יסכים לכך. גם כיום, ישנם 63 חברי כנסת שתומכים או לפחות מוכנים לשקול תמיכה ביוזמה הזו. אם בנט ולפיד לא יצליחו להרכיב ממשלה - לא בהכרח צריך להספיד את הרעיון. 

שלשום (ראשון), חשפנו במהדורה המרכזית כי יו"ר ש"ס, השר אריה דרעי, הציע לקיים בתוך שבועות בחירות ישירות לראשות הממשלה, ללא בחירות נוספות לכנסת - ושוחח על כך עם יו"ר ימינה, נפתלי בנט - שמצדו, העלה את הרעיון כאפשרות בפני נתניהו. 

נתניהו, דרעי ובנט בישיבה עם ראשי הימין (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
היוזמה לבחירות ישירות תקרום עור וגידים? | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

השיטה החדשה-ישנה הזו לבחירת ראש ממשלה, שבעבר נבחרו באמצעותה שלושה ראשי ממשלה לתפקידיהם - בהם גם נתניהו בקדנציה הראשונה שלו ב-1996 - נולדה כאמור אצל דרעי, "שווקה" לבנט בין היתר בשיחתם הממושכת שנערכה ביום ראשון - והוא זה שהעלה אותה כאחת מכמה אפשרויות פעולה במהלך פגישתו עם נתניהו בשבוע שעבר. 

תמיכת נתניהו ביוזמה כזו, שתצריך, כאמור, שינוי חקיקה מהיר, נובעת גם מהערכתו שאם ייכשל במאמצים להרכיב ממשלה בשבועיים שנותרו לו - תקום ממשלה בהנהגת בנט ולפיד. נתניהו מעריך שרע"ם נוטה לתמוך בממשלה כזו על פני בחירות נוספות. 

אלא שגם אם גוש הימין יצליח להשיג רוב בכנסת למהלך בזק של בחירות ישירות, הצעד צפוי להיתקל בלא מעט קשיים משפטיים. מומחה בתחום אמר ל-N12 כי "מדובר בפגיעה ברצון הבוחר". ובכלל - האם חקיקה כזו אפשרית בזמן כהונת ממשלת מעבר ומה הסיכוי שבג"ץ יפסול אותה?