16 ימים למנדט של נתניהו - האם יישבר הקיפאון? גם אתמול (שבת) נרשמה התנגדות עיקשת בחזית מפלגת הציונות הדתית, שאף הפיצה סרטון שנראה כתשדיר ראשון לבחירות הבאות. גם בימינה מתעקשים על תיק המשפטים, זה שעשוי לשכנע את סער להצטרף - ולפיד מקווה שההתלבטות של ריבלין תוכרע לכיוונו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בסרטון שפרסמה הציונות הדתית נאמר כי ב-1993 השמאל הלך שולל אחרי ערפאת ושנה לאחר מכן "זה התפוצץ לנו בפנים". עוד נאמר כי ב-2021 "הימין הולך שולל אחרי מנסור עבאס וזה עוד יתפוצץ לנו בפנים". אחרי השמעת עמדותיו לגבי הנכבה, נאמר: "אתם השתגעתם? לא יושבים עם תומכי מחבלים".

אמש המשיך סמוטריץ' את הקו התקיף בו הוא נוקט בשבועות האחרונים וכתב בחשבון הטוויטר שלו: "בפעם הקודמת כשהיו כאן מי שהלכו שולל אחרי מתק שפתיים דו פרצופי (זוכרים איך עראפת דיבר שלום באנגלית ומלחמה בערבית?) זה התפוצץ לנו בפנים. לא נאפשר לחזור על הטעות המסוכנת הזו שוב. לא מקימים ממשלה שנשענת על תומכי טרור אנטי ציוניים!"

הקשחת העמדות של סמוטריץ' מתבטאת גם בכך שמקורביו אומרים בימים האחרונים: "אנחנו מוכנים נפשית גם לאפשרות שבעקבות ההתנגדות של סמוטריץ להקמת ממשלה בתמיכת רע"ם, תוקם ממשלה בתמיכת רע"ם, או מפלגה ערבית אחרת, בצד השני". הכוונה בדבריהם לממשלת בנט-לפיד: לפי המקורבים, עדיף שממשלה שמורכבת בעיקר מהשמאל-מרכז תעשה זאת, כלומר תישען על קולות הערבים ושהימין לא ייתן יד לדבר כזה.

הנשיא ימנע מלפיד ומבנט להקים ממשלה?

בשלב זה נכנסת לתמונה הדילמה של הנשיא ריבלין. כדי שממשלה כזו מהצד השני תקום צריך שהנשיא יטיל את המנדט פעם נוספת, הפעם על בנט או לפיד. אבל יש סימן שאלה גדול אם הדבר הזה יקרה, כזכור בפעם הקודמת (אחרי סיבוב ג') הנשיא ריבלין סרב להעניק את המנדט פעם נוספת אחרי שהמנדט הראשון פקע והוא החזיר אותו לכנסת עד שהושגו 61 חתימות.

למה זה קריטי? כי הקואליציה של בנט-לפיד תהיה קטנה מ-61, היא אמורה להשען על 58 חברי כנסת ותמיכה חיצונית של סיעה ערבית, ממש כמו שנתניהו מתכנן מהצד הזה. ולכן, יכול מאוד להיות שההחלטה המסתמנת של ריבלין תקשה על הקמת ממשלה בצד השני.

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
הדילמה של הנשיא: האם לוותר על הענקת המנדט בפעם השנייה? | צילום: קובי גדעון , לע"מ

הלחץ על סער - וההתעקשות: "לא יקנו אותו בתיקים"

סוגיה נוספת היא הניסיון לגייס את תקווה חדשה וגדעון סער. אתמול בצוהריים קורא נתניהו לסער לחזור הביתה לליכוד ולהקים ממשלה בימין. בפעם הקודמת שהוא קרא כך, עברו 4 דקות עד שסער הודיע שהדבר הזה לא על הפרק, מאז סער לא הגיב: ייתכן שנתניהו מציע איזושהי הצעה מעניינת חדשה שכוללת את פינוי מקומו שלו ולו לזמן קצוב, או שסער לא הגיב כדי לא לתת לסמוטריץ' הזדמנות לרדת מהעץ. 

סער לא רואה את עצמו בדרך לנתניהו, אבל אם סמוטריץ' או אולי החרדים יבואו לממשלת שינוי - שגם ככה מאוד קשה להקים - אז היא לא תצטרך להישען על הערבים. בכוחו של סמוטריץ' לקבוע שלא תוקם ממשלה בהישענות על המשותפת אם הוא עצמו יחליט לאפשר, אפילו בהימנעות, את הקמת ממשלת בנט-לפיד.

במהלך סוף השבוע עבר הלחץ מכיוון נתניהו לגדעון סער, לאחר שקודם לכן הופנה לסמוטריץ', ועדיין לא שמענו את התשובה הפומבית שלו. פעילי הליכוד לא מתכוונים להרפות מבנט וסער, והשבוע הם צפויים להמשיך במה שהם מכנים "משמרות מחאה", הפגנות מול בתיהם של נפתלי בנט, איילת שקד וזאב אלקין, וזאת כדי להמשיך את הלחץ בזמן שנותר.

בסביבתו של סער אומרים שלא ניתן לקנות אותו בתיקים. עם זאת, תיק המשפטים יכול לדבר אליו, וכך גם קציבת כהונתו של נתניהו, או רוטציה סמלית של מישהו אחר בימין בתחילת הכהונה, כדי לאותת שגם את נתניהו אפשר להזיז. בסביבת נתניהו מבינים את הדברים הללו אך עדיין לא מתייחסים לכך פומבית.

מתחזקים בעקבות הפיצול. לפיד ובנט (צילום: יוסי זמיר)
הנאום של בנט לא הפתיע את לפיד. ארכיון | צילום: יוסי זמיר

המהלך של לפיד, התיאום עם בנט וחלוקת התיקים הצפויה

לפיד, שנפגש אמש עם גנץ, מתכנן סבב פגישות השבוע. כעת המטרה שלו היא לסכם את הפרטים על הרגע שבו נתניהו יגיד שאין לו ממשלה: אז יאמר לפיד שהוא קרוב להקמת ממשלה ועל כן הנשיא ייתן לו את המנדט. לפיד יישא נאום השבוע ובו הוא צפוי להגיד שממשלת גוש השינוי היא צו השעה ולכן לשם צריך ללכת.

נאום אחר, משמעותי לא פחות, נישא על ידי בנט השבוע - כשהצהיר שנתניהו יכול להסתמך על אצבעות מפלגת ימינה. מתברר שלפני "נאום 7 האצבעות של בנט" הוא יידע את לפיד. התחושה היא שהמסר היה מתואם, מתוך הבנה שבנט צריך לתת את הכרטיס הזה לנתניהו.

במשא ומתן בין הליכוד לימינה חלוקת השרים לכאורה סגורה - בנט לביטחון, שקד לחוץ או לחינוך ועוד תיק שר יותר קטן לאחד מחברי המפלגה - כנראה למתן כהנא. אבל בכירים בימינה אומרים: אם נתניהו חושב שוויתרנו על המשפטים הוא טועה, ולכאורה יש להם את כל המשקל הפוליטי לעשות זאת.