28 הימים של לפיד ובנט להרכבת ממשלה בראשותם החלו רשמית - והאתגר הגדול בדרך להקמת אחת הממשלות הכי הטרוגניות ומסובכות שהיו בישראל עובר דרך סיעת ימינה, הסיעה של מי שאמור לכהן ראשון כראש הממשלה, נפתלי בנט. 7 חברי המפלגה שלו, שהפכו אתמול (רביעי) ל-6 לאחר שאחד מהם הביע התנגדות פומבית להקמת ממשלת האחדות, הם אלה שיכריעו לאן פניה של ישראל בימים ובשבועות הקרובים.  

בנט עבד קשה כדי שהמנדט להרכבת הממשלה יוענק לו - זאת כדי שיעמדו לרשותו שתי אפשרויות להרכבת ממשלה: ממשלת ימין - כפי ששאף להקים בעדיפות ראשונה - או ממשלה עם מפלגות המרכז-שמאל. מרגע שהמאמצים הללו כשלו והמנדט הוענק רשמית ללפיד, לבנט יש שתי ברירות - כפי שהצהיר בקולו היום: לחתור בכל הכוח להקים ממשלת שינוי או ללכת לבחירות בפעם החמישית. 

על בנט ולפיד להתקדם מהר כיוון שהחפצים מהתרמיל של בנט מתחילים לנשור: אחרי ההתנגדות של ח"כ עמיחי שיקלי להקמת ממשלה עם לפיד, בליכוד ירכזו את מאמציהם לסכל את הקמת הממשלה בחברת הכנסת עידית סילמן, מקום 7 ברשימה - וכמובן, בבכירת המפלגה, איילת שקד - שעד לרגע האחרון ניסתה להוביל להקמת ממשלת ימין, ולמעשה - היא עדיין מנסה.  

ולאן פניה של שקד, שבלעדיה הסיכוי להקמת ממשלה קלוש? היא אומרת למקורביה שאין בכוונתה לעבור לליכוד ולא לפרק את ימינה - ושלא תפעל לתקוע סכין בגבו של בנט, עמו היא צועדת בפוליטיקה בדרך משותפת כבר 8 שנים. עם זאת, קיימים פערים בין עמדת בנט, שחותר להקמת ממשלת שינוי ומהר - לעמדה שלה, לפיה עדיין ניתן להקים ממשלת ימין. השאלה הגדולה בהקשר של שקד היא מה היא תעשה אם בנט ולפיד יגיעו לנשיא ריבלין ויגידו שעלה בידם להרכיב ממשלה, למרות שזו לא הממשלה ששאפה שתקום.  

בפוסט שהעלתה אמש שקד לעמוד הפייסבוק שלה, היא הבהירה שהיא ובנט פועלים יחד: "אני הולכת עם נפתלי דרך ארוכה. נכנסנו יחד לחיים הציבוריים. אני לא בטוחה שיש תקדים לאמון שיש בינינו. אני מכירה את נפתלי היטב ומאמינה בכנותו, באהבה הגדולה שלו לעם הזה, וביכולת שלו להתעלות ברגעי משבר. אנחנו פועלים יחד ובעזרת השם נעשה ונצליח". 

חברים, כמה מילים ממני אליכם, בימים הסוערים הללו. מאז הבחירות עבדנו, נפתלי ואני, קשה מאוד כדי שתקום ממשלת ימין. קשה...

פורסם על ידי ‏איילת שקד - Ayelet Shaked‏ ב- יום רביעי, 5 במאי 2021

 
האפשרויות שעל הפרק בעקבות הודעת שיקלי: תמיכה של רע"ם או הימנעות של 3 סיעות ערביות

ההתנגדות של ח"כ שיקלי להקמת ממשלת בנט-לפיד היא ללא ספק מדאיגה, אך היא לא מונעת הקמת ממשלה - זאת בתנאי שהוא יהיה המורד היחיד ולא יהיו עוד כמותו. במצב שבו שיקלי יתנגד, לגוש השינוי יש 57 אצבעות במקום 58 - ולגוש נתניהו יש 53. בתווך - 10 חברי כנסת של הרשימה המשותפת ורע"ם, שביכולתם להכריע אם תקום ממשלה, והשאלה המרכזית היא כיצד יש לפעול על מנת להבטיח שיתמכו או כל הפחות יימנעו בהצבעה על הקמת הממשלה.  

עמיחי שיקלי (צילום: פלאש/90 )
מתנגד לממשלה עם לפיד. ח"כ עמיחי שיקלי | צילום: פלאש/90

אפשרות אחת של בנט ולפיד היא להיתמך אקטיבית על ידי רע"ם ולקבל את 4 האצבעות שלה - מה שיוביל לכך ש-61 ח"כים יתמכו באופן ברור בהקמת הממשלה. ח"כ מנסור עבאס, יו"ר המפלגה, כבר העביר מסר שהוא מעוניין בכך - אלא שיש חברי כנסת מהאגף הימני של הממשלה הפוטנציאלית, שתמיכה אקטיבית של רע"ם לא נוחה עבורם - והם יעדיפו שהם יימנעו. 

הרשימה המשותפת (עיבוד: לעמ)
ברשימה המשותפת וברע"ם יתמכו או יימנעו? | עיבוד: לעמ

האפשרות השנייה היא מצב שבו רע"ם אכן תימנע בהצבעה - אך זה יוביל לכך ששתי סיעות ערביות נוספות ייאלצו להימנע כדי לאפשר את הקמת הממשלה - תע"ל שבראשה עומד ח"כ אחמד טיבי ועוד ח"כ אחד מחד"ש, שבראשה עומד ח"כ איימן עודה. הימנעות של 3 סיעות ערביות כדי לאפשר את הקמתה של ממשלת בנט-לפיד (רע"ם, תע"ל וחד"ש) היא אתגר לא פשוט - וחברי גוש השינוי יצטרכו להחליט האם כל הח"כים מהסיעות הערביות יימנעו, האם רק חלק יתמכו וכו'. זוהי סוגיה שעלולה לעורר מחלוקות לא רק בקרב חברי ימינה, אלא גם בקרב חברי תקווה חדשה. 

האינטרס של לפיד ובנט: לסגור על ממשלה כמה שיותר מהר 

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, שכאמור קיבל את המנדט להרכבת הממשלה, כינס הערב את צוות המו"מ של יש עתיד ותדרך אותם לקראת המו"מ הקואליציוני לימים הקרובים. עם תחילת המגעים המואצים להקמת ממשלה - נשאלת השאלה האם חברי מפלגות המרכז-שמאל "יקבלו תיאבון" לדרוש תיקים בכירים יותר - זאת עקב כך שלבנט אין אפשרות אחרת להקים ממשלה והוא למעשה "בידיהם". 

על מנת להוביל להקמה מהירה ככל הניתן של אותה ממשלת שינוי/ חירום/ אחדות מדוברת, נראה שעל לפיד להציע לבנט את העסקה אותה רקחו בשיחותיהם במהלך ימי המנדט של נתניהו - ולסגור כמה שיותר מהר. לבנט ממש לא כדאי ללכת לבחירות, שם הוא עלול להיחלש - ועדיף לו לסגור על ממשלה מהר, לפני שחברי כנסת נוספים מימינה יתחילו להשמיע קולות התנגדות.

נפתלי בנט ויאיר לפיד (עיבוד: פלאש/90 )
בנט ולפיד. יצליחו להקים ממשלה משותפת? | עיבוד: פלאש/90

28 ימים עומדים לרשותו של לפיד כדי להוביל להקמת ממשלת השינוי - מהערב ועד ללילה שבין רביעי לחמישי, 2 ביוני, בחצות הלילה. אם עד אז הוא לא יצליח במשימה - רוב חברי הכנסת (61 במספר) רשאים לבקש מהנשיא להטיל את התפקיד על ח"כ לבחירתם שהסכים לכך בכתב, וכל זאת תוך 21 ימים. אם הוגשה בקשה כזו – על הנשיא להטיל את התפקיד על הח"כ שצוין בבקשה תוך יומיים - ולו יינתנו 14 ימים בלבד להרכבת ממשלה. 

במידה ולא הוגשה בקשה על ידי רוב חברי הכנסת, או שח"כ שנתבקש מטעם רוב חברי הכנסת לא הרכיב ממשלה, או שהודיע לנשיא שאין בידו להרכיב ממשלה, או שהממשלה הוצגה והכנסת לא נתנה בה אמון, הכנסת תתפזר לפני תום הכהונה - וישראל תיגרר למערכת בחירות נוספת, החמישית במספר שתיערך בתוך שנתיים וחצי.