ניסיון, פמיניזם, סמליות ורקע משפחתי – יצחק (בוז'י) הרצוג ומרים פרץ, שני המועמדים הסופיים לתפקיד הנשיא ה-11 של מדינת ישראל שייבחר או שתיבחר ביום רביעי הקרוב, פועלים במאמצים אחרונים כדי לשכנע את חברי הכנסת ומבקשים מהם – "בחרו בי". השניים הם המתמודדים היחידים לתפקיד הנכבד לאחר שהם היחידים שהצליחו לחצות את הרף שנדרש כדי להתמודד – חתימות של לא-פחות מ-10 חברי כנסת עבור כל אחד.

המרוץ שהחל ביתרון גדול של יושב ראש הסוכנות היהודית יצחק (בוז'י) הרצוג, השתנה והפך בימים האחרונים לקרב צמוד עם הצטרפותה של כלת פרס ישראל, מרים פרץ. השניים שמנסים לשכנע את חברי הכנסת שיבחרו בחשאיות דווקא בהם, ביום רביעי הקרוב, מנסים "לנגן" לח"כים בכמה טיעונים ודרכים.

שילם מכספו 410 אלף שקלים. יצחק הרצוג (צילום: Miriam Alster פלאש 90, חדשות)
"יודע לדבר את השפה – בכל המובנים", יצחק הרצוג | צילום: Miriam Alster פלאש 90, חדשות

טיעוני המועמד יצחק (בוז'י) הרצוג

  1. פוליטיקה: כיהן כחבר כנסת במשך 15 שנים. כיהן כשר בממשלה, כראש אופוזיציה וכמועמד לתפקיד ראש הממשלה. אדם עתיר ניסיון שמכיר את כל המערכות – מהבירוקרטיה ועד הפוליטיקה. בנוסף, מפנה את משבצת "יושב ראש הסוכנות היהודית" – ויש כבר מי שלוטש עיניים אל המשרה.

  2. בין-לאומיות: בהמשך לתפקידו האחרון, אומר הרצוג לח"כים שהוא "יודע לדבר את השפה – בכל המובנים". בכך הוא טוען כי יוכל לממש את תפקידו של בית הנשיא כמן משרד חוץ קטן - "יתרון מכריע".

  3. משפחת הרצוג: המועמד לתפקיד הוא גם בנו של הנשיא לשעבר חיים הרצוג, ומכאן שהוא מכיר את ההוויה של בית הנשיא – מבית כך ששום דבר לא זר.

מרים פרץ בוועידת המשפיעים 2019 (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"אהפוך את בית הנשיא למשכן משכין שלום פנימי", מרים פרץ | צילום: החדשות 12, החדשות12

טיעוני המועמדת מרים פרץ

  1. פמיניזם: בפנייה אל חברות הכנסת מביאה המועמדת בעלת המוכרות הציבורית הגבוהה את הטיעון כי לישראל מגיעה "נשיאת מדינה ראשונה". פרץ אומרת כי תקים "פורום נשים" בנוסף להבטחות נוספות שמטרתן לגרוף את קולות הח"כיות.

  2. עדתיות: לפחות 4 ח"כיות סיפרו לנו כי כשפרץ פנתה אליהן, היא התייחסה אל מוצאה המרוקאי ואמרה בחלק מהשיחות: "זה יהיה כבוד אם אישה ממוצא מרוקאי תהיה נשיאת המדינה".

  3. אחדות וחיבור: המועמדת טוענת כי לאחר 4 מערכות בחירות, שסע יהודי-ערבי ומתיחות פנימית, דווקא היא זו שתוכל לאחד את העם: "אני אהפוך את בית הנשיא למשכן משכין שלום פנימי".

אז מי מבין שני המועמדים ינצח? האם הניסיון הפוליטי והמדיני של הרצוג יושיב אותו על כיסא הנשיא ה-11, או דווקא הסמליות וההיכרות הציבורית עם מרים פרץ יביאו אותה לתפקיד "נשיאת המדינה"? ביום רביעי הקרוב בשעה 13:00 נדע.