סערת חוק האזרחות: לאחר שחברי האופוזיציה הודיעו שיחרימו את הדיון על החוק בוועדה המסדרת שתוכנן להיום (ראשון) עקב צום י"ז בתמוז, בקואליציה החליטו לכלול בכל זאת את הדיון על החוק בסדר היום - אך לבסוף נאלצו לדחות את ההצבעה אחרי שהבינו שאין להם רוב.

חברי האופוזיציה החליטו לבטל במפתיע את כל הדוברים מטעמה כדי להביא לנפילת החוק. כתוצאה מכך לקואליציה לא היה רוב בוועדה, ולכן היא נאלצה לדחות את ההצבעה. עם ההודעה על ההחלטה, חברי האופוזיציה החלו לקרוא לעבר חברי הקואליציה: "פחדנים, פחדנים, פחדנים".

הקואליציה צריכה להעביר את החוק בוועדה המסדרת, כדי שמשם הוא יעבור להמשך דיון בוועדה נוספת בכנסת, ככל הנראה ועדת החוץ והביטחון - ומשם להצבעה במליאת הכנסת. שרת הפנים, איילת שקד, הצהירה הבוקר לפני ישיבת הממשלה, כי הכוונה היא להעלות את החוק להצבעה עוד השבוע - ושלא ייעשו בו שינויים. 

נפתלי בנט ואיילת שקד בכנסת לפני השבעת הממשלה
"החוק יעלה כלשונו". השרה שקד עם ראש הממשלה בנט

"חוק האזרחות יעלה להצבעה כלשונו, בלי שינויים", הצהירה השרה שקד, "אני מצפה מהאופוזיציה להתעשת ולהפסיק עם הספינים על חשבון המדינה. חוק יסוד: ההגירה לא יכול להחליף את חוק האזרחות לא בלוחות הזמנים הקיימים ולא מבחינת התוכן. מעולם מפלגות אופוזיציה ימניות-לאומיות לא הצביעו נגד החוק הזה. האופוזיציה צריכה להבין שהיא אופוזיציה לממשלה אבל לא למדינת ישראל ולאינטרסים שלה".  


יו"ר רע"ם עבאס: "תושג פשרה על חוק האזרחות"  

יו"ר רע"ם, ח"כ מנסור עבאס, אמר אמש (שבת) ב"פגוש את העיתונות" כי טרם הושגה פשרה על חוק איחוד המשפחות, אך להערכתו תושג כזו עד יום רביעי ורע"ם תימנע בהצבעה על החוק. "טרם הושגה פשרה על חוק איחוד המשפחות, אבל תהיה פשרה", אמר עבאס. "אנחנו נגד החוק הזה ולא מצפים מאתנו שנתמוך. יש הבדל בין קידום הנושא הזה מתוך שותפות או מתוך הסתכלות אופוזיציונית. אני מאמין שעד יום רביעי הבא נמצא את הדרך גם לשמור על הקואליציה והממשלה וגם לתת לסוגיה הזאת פתרון שיספק אותנו בשלב הזה".

"בימים אלה מתקיימות שיחות בינינו לבין יתר השותפים בקואליציה", המשיך. "הצד השני מביא את הטיעונים שלו, אנחנו מביאים את שלנו. לדעתי הם שומעים טיעונים משכנעים, אך לא אכנס לפרטי השיחות. עד יום רביעי הבא, יום ההצבעה, נמצא את הדרך לשמור על הקואליציה ולהביא פתרון שיספק אותנו. באנו לממשלה הזו לכמה שנים לראות אם זה מתאפשר – קואליציה כזו של יהודים וערבים. זה ניסוי. נתגבר על הכול. לא באנו לפרק את הממשלה תוך חודשים".

בתחילת החודש הבא צפוי לפוג תוקפו של "חוק האזרחות", חוק שחוקק לפני 18 שנים ושמטרתו הייתה לא לאפשר לפלסטינים מהשטחים לזכות במעמד חוקי בישראל. החוק גרם לכך שאזרחים ישראלים שנישאו לפלסטינים מהשטחים לא יכולים להתאחד עם בני זוגם – כשהנימוק לכך היה ביטחוני בעיקרו: למנוע סיטואציה שבה אותם פלסטינים יסייעו לכאורה לגורמי טרור לאחר שקיבלו מעמד קבע בארץ.

עם כינונה של הממשלה החדשה לפני שבועיים, הונחה לפתחה סוגיית החוק הנפיץ - במה שנחשב כמשבר המשמעותי הראשון של הקואליציה שחברה בה לראשונה גם מפלגה ערבית. אמש דווח ב"אולפן שישי" כי מסתמן פתרון לסוגיה הרגישה שלפיו ההפרדה בין המשפחות השונות תישמר - אך המשפחות שנמצאות בארץ מאז 2003, השנה בה חוקק החוק, יקבלו מענה. רע"ם לא תצביע בעד, אלא תימנע - והחוק יישאר כפי שהיה גם בתקופת נתניהו.