ביום ראשון תתכנס ממשלת בנט-לפיד לישיבת ממשלה ראשונה עם החלטה משמעותית ראשונה - הקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי הר מירון בהתאם לדרישת משפחות הנספים. מפרטי ההצעה עולה כי פוליטיקאים ובכירים לשעבר יהיו חשופים להמלצות אישיות על חלקם ברשלנות במתחם קבר רבי שמעון בר יוחאי ובאתר כולו שהובילה לאסון – כך פורסם לראשונה ב"אולפן שישי".

ההצעה הראשונה שתובא לאישור הממשלה נוגעת, כאמור, להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי הר מירון, ויהיו לה גם ה"שיניים" להוסיף המלצות שיוגשו לממשלה בעניין - כולל לסמן בעלי תפקידים ותחומי אחריותם. במילים אחרות: פוליטיקאים בכירים שכעת באופוזיציה יהיו חשופים להמלצות אישיות, גם אם הם כבר לא מכהנים בתפקיד מיניסטריאלי. המלצות אלה עשויות להטיל כתם אישי כבד על מי ששואפים לחזור להנהגת המדינה.

נפתלי בנט ויאיר לפיד בהשבעת הכנסת (צילום: Yonatan SindelFlash90, פלאש/90 )
החלטה ראשונה. בנט ולפיד | צילום: Yonatan SindelFlash90, פלאש/90

מי שיעמוד בראשות הוועדה הוא שופט בדימוס, ומסתבר שהנשיאה חיות מתכוונת להציע את התפקיד לשופט בדימוס אליקים רובינשטיין, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון לשעבר. בסיעות החרדיות זועמים על המינוי המסתמן, וטוענים שלרובינשטיין יש גישה מנוכרת לדת ולחרדים, למרות שמדובר באדם חובש כיפה.

הקמת ועדת חקירה עולה שישה מיליון שקלים ועוד חמישה תקנים זמניים של כוח אדם. כיוון שאין תקציב מדינה אין מאיפה להקצות את הכסף, ולכן מה שהוחלט הוא להשתמש בכסף של המשרדים שנסגרו - המשרד לקידום קהילתי והמשרד לעניינים אסטרטגיים.

אסון מירון: בנימין נתניהו ואמיר אוחנה בביקור בזירה (צילום: pool- GettyImages, getty images)
פוליטיקאים יהיו חשופים להמלצות אישיות. אוחנה ונתניהו | צילום: pool- GettyImages, getty images

כמעט חודשיים עברו מאז האסון הקשה והקטלני במהלך ההילולה במירון. בעוד הפוליטיקאים פועלים לקדם מתווה פיצויים לנפגעים ולשאר החוגגים בהילולה בל"ג בעומר, חקירת האסון מתנהלת בעצלתיים. במחלקה לחקירות שוטרים עדיין מתייחסים לחקירת האירוע כ"בדיקה". למרבה התדהמה, שום שוטר או קצין משטרה עוד לא נחקר באזהרה בידי מח"ש.

במקביל, במשטרה חקרו באזהרה כבר 8 מעורבים באירוע, והחשד המיוחס להם הוא גרימת מוות ברשלנות. בין אלו שנחקרו נמצאו שני מהנדסים ושניים מראשי המרכז לפיתוח ושמירה על המקומות הקדושים, שנמצא באחריות משרד הדתות - בהם מנכ"ל מרכז הרב יוסי שווינגר.

בחודש שעבר נחקרו במשטרה, באותו חשד, ארבעה מעורבים נוספים - שני אזרחים ששימשו מנהלי ביטחון והועסקו כפרילנסרים על ידי המרכז לניהול ופיקוח על המקומות הקדושים. לאחר מכן נחקרו גם הבעלים והמנכ"ל של חברת האבטחה "כחול לבן" שהועסקה על ידי המרכז לפיקוח ושמירה על המקומות הקדושים. אותה חברה הועסקה לצורך ההילולה במירון, אך היא מועסקת על ידי החברה גם באירועים אחרים. כלומר, זו לא הפעם הראשונה שהמרכז לפיקוח ושמירה על המקומות הקדושים עבד עם החברה הזאת.

ייתכן מאוד שעם התקדמות החקירה יגיעו למסקנה שצריך לשנות את סעיף העבירה מגרימת מוות ברשלנות ואולי אף להחמיר את העבירה שמיוחסת להם. כל שמונת הנחקרים שוחררו בתום חקירתם בתנאים מגבילים ובערבות.

שתי החקירות, במשטרה ובמח"ש, מתקיימות על פי החלטת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בסוג של שיתוף פעולה. עם זאת, החקירות מתנהלות תחת ההנחה שתוקם ועדת חקירה כלשהי. כלומר, גם במשטרה, גם במח"ש וככל הנראה גם בפרקליטות מאמינים שבסופו של דבר תתנהל חקירה אחת על ידי גוף אחד - ועדת חקירה ממלכתית, ועדת חקירה פרלמנטרית או ועדת חקירה אחרת שתוקם בראשות שופט.