בעוד חמישה ימים יפקע המנדט שקיבל בנימין נתניהו מהנשיא להרכבת ממשלה, והמערכת הפוליטית תעמוד בפני כמה תרחישים אפשריים - כולם כאחד תוצאות הסיכומים בין הסיעות וסמכויותיו ורצונותיו של הנשיא ראובן ריבלין. האם גוש השינוי יצליח במאמציו להקים ממשלה או שנמצא עצמנו דוהרים לבחירות חמישיות? אלו הם התרחישים האפשריים:

ממשלת שינוי - סיכוי בינוני

לפי תרחיש זה, תוקם ממשלת רוטציה בין יאיר לפיד לנפתלי בנט שתכלול 62 חברי כנסת, ממשלה שהיא ברובה ממשלת מרכז-שמאל, שהרכיבים הימניים בה הם בנט, סער וליברמן. בממשלה כזו ייכללו יש עתיד (17 מנדטים), ימינה (7), תקווה חדשה (6), ישראל ביתנו (7), העבודה (7), כחול לבן (8), מרצ (6) ורע"ם (4).

במחנה השינוי ממשיכים לנסות ולהתקדם לקראת ממשלה אבל נתקלים בלא מעט מהמורות - ואם לא יגיעו לנשיא עם ממשלה מגובשת עם פקיעת המנדט של נתניהו, הם עשויים לאבד את ההזדמנות להרכיב אותה.

אמש קיימו סער ובנט מרתון שיחות עם יועציהם וחברי מפלגותיהם במשכן הכנסת, בניסיון להגיע לפריצת דרך במגעים להקמת ממשלת שינוי. עוד קודם לכן בנט נפגש עם יו"ר רע"ם מנסור עבאס בלשכתו בכנסת. השניים דנו בתנאים שיאפשרו שיתוף פעולה בין הצדדים במסגרת ממשלת גוש השינוי, שאם תוקם - רע"ם יקחו חלק משמעותי ואקטיבי בה. גורמים באופוזיציה טענו כי מאז סאגת מינוי שר המשפטים בממשלה חלה התקדמות במו"מ להקמת ממשלת בנט-לפיד – וההערכה היא שהסיכויים להקמתה בינוניים.

גדעון סער ונפתלי בנט במליאה (צילום: פלאש/90 )
מגעים מתקדמים. סער ובנט | צילום: פלאש/90

בחירות חמישיות - סיכוי בינוני‎

לא מן הנמנע שבתום ימי המנדט של נתניהו ריבלין יחליט שלא להטיל מחדש את מלאכת הרכבת הממשלה על אף אדם, וזאת בהינתן העובדה שכרגע לא נראה שיהיה אדם שיצליח לאגד סביבו 61 חתימות אקטיביות. במצב שכזה, המנדט עובר לתקופה של 21 ימים לכנסת, ואם אין רוב של חברי כנסת שמתאגד סביב ח"כ אחר, הכנסת מתפזרת - ומדינת ישראל צועדת לבחירות חמישיות.

ממשלת ימין עם מועמד אחר בראש - סיכוי נמוך

בין התרחישים שעליהם דובר, נבחנה גם האפשרות להקמת קואליציה ימנית עם מועמד אחר מהליכוד כמו יריב לוין. כפי שפורסם במהדורה המרכזית, בתחילת החודש בחנו חברי כנסת מהליכוד הקמת ממשלה שכזו תוך הבטחת בחירת נתניהו לנשיא. האופציה שנבדקה היא שינוי שיטת ההצבעה בכנסת לגלויה וכך כל חברי הקואליציה יחויבו לתמוך בה.

בנימין נתניהו יריב לוין (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
יפנה את מקומו לטובת מועמד אחר? נתניהו ויריב לוין | צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

בנוסף אף נבדקה האפשרות לשינוי מצבו המשפטי של נתניהו, כך שלא יוכל כנשיא לעמוד לדין. היות שנתניהו מעוניין להישאר בבלפור כמקום פוליטי שממנו הוא מנהל את העניינים, ומכיוון שלא ברור אם ל"תקווה חדשה" יהיה אינטרס לתמוך במהלך, ההיתכנות להתממשות התרחיש נמוכה.

ממשלת ימין בתמיכה של רע"ם - סיכוי קלוש

לפי תרחיש זה, תוקם ממשלה בראשות נתניהו שתכלול 59 חברי כנסת ושלמעשה תכהן על בסיס הימנעות 4 החברים במפלגת רע"ם של מנסור עבאס. בממשלה כזו, שהיא ממשלת ימין מובהקת, ייכללו הליכוד (30 מנדטים), ש"ס (9 מנדטים), יהדות התורה (7), ימינה (7) והציונות הדתית (6).

בליכוד בחנו כל אופציה להקמת ממשלת ימין בהישענות על רע"ם, אלא שהיתכנותה נמוכה בגלל התנגדותו הנחרצת של בצלאל סמוטריץ' ושל הרבנים. בימים האחרונים תקף סמוטריץ' בחריפות את האופציה להקמת ממשלה כזאת ואף אמר שעדיפה ממשלה עם לפיד ובנט על ממשלת ימין בתמיכת רע"ם. בתגובה לציוץ של שמעון ריקלין כתב סמוטריץ': "גם בחירות חמישיות עדיפות בהרבה על ההתאבדות הזו".