סיעת ימינה משמשת לשון מאזניים בניסיון הנוכחי להקים ממשלה. אי ההתחייבות של בנט לאף אחד מן הצדדים במפה הפוליטית לפני הבחירות וגם בימים אלה מאפשרים לו לשחק על שני המגרשים, אבל גם גובים ממנו מחירים פוליטיים. מהורדת ממשלת השינוי מהפרק והחזרתה לשולחן בימים אלה ועד ההצעה לסמוטריץ' – מה פשר המהלכים בסיעה שלא לוקחת צד ונמצאת בלב הסחרור הפוליטי? 5 שאלות על הצעדים של בנט ושקד בתקופה האחרונה. 

  1. מדוע במבצע החליטו בימינה שממשלת השינוי ירדה מן הפרק וכעת היא חזרה לשולחן?
    המבצע חידד גם אצל בנט וגם אצל שקד את העובדה שממשלת השינוי אולי מסתדרת במספרים, אבל תהיה לה בעיה של לגיטימציה. אחרי שהמבצע נגמר, מטבע הדברים, שאלת הלגיטימציה מתעמעמת ואפשר להשתעשע עם האפשרות. ועדיין, חשוב להזכיר שהעדיפות הראשונה של בנט ושקד היא ממשלת ימין. הבעיה היא שלגוש נתניהו אין 61 מנדטים בהינתן שסמוטריץ' לא מוכן להישען על רע"ם. הבטחת הבחירות המרכזית של ימינה היא שאין בחירות חמישיות, והם רוצים לקיים אותה. לכן, האופציה לממשלת שינוי עדיין על הפרק כל עוד לנתניהו אין ממשלה. מה הסיכוי לכך? לא בטוח ששקד תיתן את ידה למהלך כזה, ולא ברור אם המספרים יסתדרו, אבל בכל מקרה, חשוב להדגיש, הם משתמשים באפשרות לממשלת שינוי גם כמנוף במשא ומתן מול נתניהו.
    נפתלי בנט ויאיר לפיד בהשבעת הכנסת (צילום: Yonatan SindelFlash90, פלאש/90 )
    נפתלי בנט ויאיר לפיד | צילום: Yonatan SindelFlash90, פלאש/90
  2. מדוע הם מזגזגים? כשהמנדט היה אצל נתניהו, בימינה דיברו עם לפיד, ועכשיו כשהוא אצל לפיד – מדברים שוב עם נתניהו. מה הרעיון?
    האופי הכאוטי של המערכת הפוליטית והתוצאות הלא חד-משמעיות של הבחירות יצרו מצב שלקבלת המנדט יש הרבה פחות משמעות מבעבר. בעבר משמעות קבלת המנדט הייתה הקמת ממשלה כמעט בוודאות. היום זה לא אומר דבר. מכיוון שאין 61 ממליצים לאף צד, לא בהכרח מנדט משמעותו הקמת ממשלה. לכן, הפוליטיקאים לא קופאים על השמרים בזמן שמנדט נמצא אצל אחר. נוסף על כך, ימינה הבינה מהר מאוד שהיא לשון המאזניים והיא מתנהגת כמו לשון מאזניים קלאסית ומנסה למקסם את היכולות שלה בכל אחת מהגזרות.
  3. בשם מי שקד הציעה לסמוטריץ' להיכנס לממשלה, והאם לפיד ומרצ היו מסכימים?
    שקד הציעה את זה בעיקר בשמה. היא מאמינה שבכוחה הפוליטי היא תוכל לייצר מציאות פוליטית חדשה גם בלי אישור של לפיד. הגושים ממילא נשברו. אם תהיה ממשלה שלפיד מוכן להישען גם על המשותפת הוא גם יהיה מוכן לקבל את סמוטריץ'. אגב, בן גביר בכל מקרה לא ייכנס ולפיד לא היה מקבל את זה בכל מקרה. היא מאמינה שזה היה משהו אפשרי והיא עשתה את זה על דעתה ובתיאום עם בנט. לפיד לא עודכן.
  4. האם בנט ושקד מעדיפים להיכנס ל-21 הימים של הכנסת אם המנדט לא אצל אף אחד ולקבל חתימות של רע"ם?
    רוב השחקנים במערכת הפוליטית היו מעדיפים לסגור ממשלה ב-21 הימים כי אז יותר קל לעשות פשרות כדי למנוע בחירות. ההנחה היא שיותר קל לעשות פשרות רגע לפני שהכול "קורס" מאשר עכשיו. הדילמה הקשה של בנט ושקד היא איך ללכת לממשלת שינוי, להראות שזה לטובת מדינת ישראל וגם לא לעזוב את האלקטורט שלהם. הדרך היחידה מבחינתם היא למשוך כמה שיותר את הזמן, ולומר לציבור - אנחנו במשפט שלמה ונקרעים. אין לנו ברירה. אלא שכאשר המנדט אצל הכנסת, מלאכת הקמת הממשלה קשה יותר כי צריך להשיג 61 חתימות, ואי אפשר להסתפק בהימנעויות.
    השרים שפוטרו, בנט ושקד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות)
    יעמדו בראש הרשימה, בנט ושקד | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות
    בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
    קיבל הצעה משקד להצטרף לממשלת השינוי. סמוטריץ' | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90
  5. אחרי ההצהרות אתמול - מה ההסתברות לבחירות חמישיות?
    עדיין ההסתברות לכך היא הכי גבוהה. עם זאת, יש אפשרות בימין שסער יהיה ראשון ברוטציה. זה הקלף האחרון של נתניהו והוא לא רוצה להגיע לשם. אבל זו אופציה, וסער לא הוריד אותה מעל סדר היום. בגוש השינוי - הסיכויים לא גבוהים כי צריך שם תמיכה אקטיבית של מפלגות ערביות, לפחות של רע"ם, ולוודא שכל החיילים של בנט איתו. רואים אומנם תמיכה של סילמן ואורבך, אבל גם שיקלי הביע תמיכה עד שהחליט לפרוש.