הליכוד מתווכח, הקואליציה מפוצלת: יומיים בלבד נותרו עד להצבעה על חוק "איחוד המשפחות" ונראה כי אישורו יהיה מהלומה הן לממשלת בנט-לפיד והן לאופוזיציה בראשות בנימין נתניהו, בזמן שאין את הרוב הנדרש להעברת החוק. ברקע - ישנם חברי כנסת מהליכוד שלא מוכנים להתחייב להיצמד למשמעת האופוזיציונית ובה בעת, ח"כ מרע"ם שוקל להצביע נגד. התומכים, המתנגדים והמכשולים - כך נראה מאזן הכוחות.

חוק האזרחות - ידיעות נוספות ב-N12:

מהו בעצם חוק האזרחות?

נתניהו הציב תנאי לתמיכה בחוק האזרחות - חברי הכנסת של הליכוד נזפו

הקואליציה נאלצה לדחות את ההצבעה על חוק האזרחות

זה קורה שבועיים בלבד לאחר הקמת הממשלה ולכן, מדובר בחדשות רעות מאוד לחברי הקואליציה. יחד עם זאת, גם באופוזיציה העניין עשוי שלא לעבור חלק. חמישה חברי כנסת מהליכוד הביעו בעוצמות שונות התנגדות לכוונה של הליכוד להתנגד לחוק, בהם ח"כ אבי דיכטר. בסוף השבוע האחרון הוא פרסם מאמר נוקב ב"ישראל היום", שבו טען כי זו תהיה מבחינתו תקלה חמורה אם החוק לא יאושר.

בתוך כך, ח"כ מאזן גנאים מרע"ם שוקל להצביע עם האופוזיציה - ובכך מוסיף לטלטלה. ביום שבת התראיין יו"ר רע"ם מנסור עבאס ל"פגוש את העיתונות", ואמר כי "טרם הושגה פשרה על חוק איחוד המשפחות, אבל תהיה פשרה", אמר עבאס. "אנחנו נגד החוק הזה ולא מצפים מאתנו שנתמוך. יש הבדל בין קידום הנושא הזה מתוך שותפות או מתוך הסתכלות אופוזיציונית. אני מאמין שעד יום רביעי נמצא את הדרך גם לשמור על הקואליציה והממשלה וגם לתת לסוגיה הזאת פתרון שיספק אותנו בשלב הזה".

ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד תקף היום בפתח ישיבת סיעת יש עתיד את מפלגות האופוזיציה - על רקע האפשרות שיצביעו נגד החוק. לפיד טען שבזמן שהוא וחבריו היו באופוזיציה - הם תמכו בחוק כי זה מה שנכון למדינה. ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, מצידו, הציע לתמוך בהארכת הוראת השעה של החוק בחודשיים – אם יקודם חוק ההגירה. ההצעה גררה ישיבה סוערת של הליכוד, כשמרבית הח"כים כעסו על כך שלא עודכנו בהחלטה של נתניהו להציע את הדיל לקואליציה.

ח"כ מירי רגב זעמה על רקע התנאי שהציב נתניהו. "למה צריכים לעשות את זה? סיכמנו שלא הולכים על זה. קודם כל מצביעים נגד. מה עשינו בזה שאנחנו סטייקוביץ'?". נתניהו השיב: "מבין את הכעס". ח"כ יואב גלנט הצטרף לדברים: "זה לא ייתכן שאנחנו לא מעודכנים בהחלטה שמתקבלת אחרי שהסיעה כבר החליטה". ח"כים בסיעה סבורים שנתניהו הושפע מח"כ אבי דיכטר שישב אצלו 40 דקות בניסיון לשכנע אותו לתמוך בהארכת התיקון לחוק האזרחות.

ההצעה להאריך את חוק איסור איחוד משפחות פלסטינים הפכה למבחן הראשון של ממשלת השינוי; מבחן שהגיע מהר - ולא במקרה. מדובר בנקודת ציון שתוכננה מבעוד מועד על ידי ממשלת נתניהו במטרה להוכיח לממשלה הנוכחית שהיא לא יכולה לקדם חקיקה בתחומים מסוג זה כל עוד יושבות בה מפלגות שמאל כמו העבודה, מרצ ורע"ם.

"חוק האזרחות", שעומד לפקוע בימים הקרובים, חוקק לפני 18 שנים ומטרתו הייתה שלא לאפשר לפלסטינים מהשטחים לזכות במעמד חוקי בישראל. החוק גרם לכך שאזרחים ישראלים שנישאו לפלסטינים מהשטחים לא יכולים להתאחד עם בני זוגם- והנימוק לכך היה ביטחוני בעיקרו: למנוע סיטואציה שבה אותם פלסטינים יסייעו לכאורה לגורמי טרור לאחר שקיבלו מעמד קבע בארץ.