ישראל נערכת להשבעת ממשלה חדשה - ולראש ממשלה חדש: ביום ראשון הקרוב צפויה להישבע אמונים הממשלה החדשה - ממשלה שלראשונה מזה 12 שנים, בנימין נתניהו לא יעמוד בראשה. יו"ר הליכוד צפוי להפוך באותו היום ליו"ר האופוזיציה, ואילו נפתלי בנט יהפוך לראש הממשלה ה-13 של ישראל. בעוד שבכנסת נערכים לישיבת המליאה הדרמטית, השאלה שעולה היא מה יקרה למוחרת, כשיחלו טקסי החילופים במשרדים השונים: האם נתניהו צפוי להגיע לטקס החילופים במשרד ראש הממשלה?  

מליאת הכנסת לקראת ההשבעה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
על כסא ראש הממשלה יתיישב לראשונה זה 12 שנה אדם שאינו נתניהו | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

ביום ראשון בשעה 16:00 תתקיים ישיבת מליאת הכנסת, שתיפתח בהצגת זהות ראש הממשלה וזהות ראש הממשלה החלופי, קווי היסוד של ממשלת החילופים, הרכבה, חלוקת התפקידים בין השרים, מועד החילופים, זהות השרים בעלי הזיקה לראש הממשלה וזהות השרים בעלי הזיקה לראש הממשלה החלופי - על ידי ראש הממשלה המיועד בנט וראש הממשלה החלופי לפיד. בדיון יישא דברים גם נתניהו, שכאמור, צפוי לכהן כיו"ר האופוזיציה. בתום הדיון יתקיימו ההצבעות על בחירת יושב ראש הכנסת, כינון הממשלה ולאחר מכן תתקיימנה הצהרות האמונים של ראש הממשלה, ראש הממשלה החלופי והשרים.

ביבי ובנט (צילום: פלאש/90 )
לא נקבעה חפיפה ביניהם. נתניהו ובנט | צילום: פלאש/90

נתניהו אומנם צפוי לנאום בישיבת המליאה המיוחדת, אך השאלה היא אם הוא יגיע לטקס החילופים במשרד ראש הממשלה למוחרת. בלשכת ראש הממשלה השיבו לפנייתנו בנושא - ואומרים שעדיין "לא בוצעה חשיבה בנושא". עוד מסרו שם שימתינו עד להשבעת הממשלה - ואז יחליטו. בסביבת בנט מסרו בתגובה לפנייתנו כי הוא מרוכז במעמד השבעת הממשלה. 

מכיוון שבנט צפוי להיכנס לנעליו של נתניהו תוך ימים, מן הראוי שהייתה מתקיימת חפיפה כלשהי בין השניים - אך בנט לא ביקש כזו ונתניהו לא אמר שיעשה כן - זאת ככל הנראה על רקע היחסים העכורים בין השניים. הליך נוסף שבנט אמור לעבור לקראת כניסתו ללשכת ראש הממשלה הוא תדריך ביטחוני, אך טרם נערכה פגישה של בנט עם אנשי השב"כ בנושא זה. בלשכת בנט מסרו שהוא מקיים פגישות בשלל נושאים וסוגיות בימים אלה, ושכל הפגישות הרשמיות ייערכו לאחר מועד ההשבעה. 

הממשלה הסבוכה בתולדות המדינה יוצאת לדרך: ההסכמים יחזיקו מעמד? 

בעוד פחות מ-4 ימים צפויה להישבע אמונים ממשלת ישראל ה-36, ממשלת חילופים שבה יכהנו נפתלי בנט ויאיר לפיד כראשי הממשלה ברוטציה. צוותי המו"מ ששקדו על ההסכמים הקואליציוניים הקפידו לסתום את כל הפרצות כדי למנוע מצב שבו מי שיכהן ראשון ברוטציה יוכל לא לקיים את חלקו, כפי שקרה בממשלת החילופים הנוכחית של נתניהו וגנץ – אלא שהדלת, מתברר, אינה נעולה. 

אמש (רביעי) חשפנו במהדורה המרכזית את הפרצה שקיימת בהסכם בין בנט ללפיד, לפיה אם יימצא בכנסת רוב של 61 ח"כים – אפשר יהיה לבטל את החוקים ש"נועלים" את בנט ויתר השותפים לממשלה הזו עליהם הסכימו הצדדים – מה שיאפשר חילופי שלטון "רגילים", שלא במסגרת הסכם הרוטציה שנחתם בין יו"ר ימינה ליו"ר יש עתיד. ובמילים פשוטות: ממשלת החילופים והחוקים שיאפשרו את קיומה מתבססים על רוב של 61 ח"כים - ואם יימצא רוב כזה לבטלם, ניתן יהיה לעשות זאת. 

קרע גלוי בין האחים. השרים לפיד ובנט, ארכיון (צילום: רויטרס)
הפרצות נסתמו, אך עדיין יש אפשרות לא לממש את הרוטציה בין בנט ללפיד | צילום: רויטרס

הפרצה הזו בהסכם היא משמעותית כיוון שבכנסת הזו יש 65 ח"כים ימניים – ובמפלגות המרכז-שמאל, ששותפות לממשלה החדשה שתקום, צריכים לחשוש ממצב שבו אותם 65 חברי כנסת יגיעו להסכמות ביניהם שיובילו להפלת ממשלת בנט-לפיד. מצב כזה, למשל, יכול לקרות אם נתניהו יבחר לפרוש מתפקידו ובמקומו יכהן מועמד אחר בראשות הליכוד.