יותר מיממה חלפה מהאסון הכבד במירון שבו נספו 45 חוגגים בהילולת רבי שמעון בר יוחאי, והלחצים הפוליטיים שקדמו לאירוע מתחילים להיחשף. ימים ספורים לפני ל"ג בעומר השתתף שר הפנים אריה דרעי בדיונים המקדימים, והתעקש שהיחס למירון יהיה זהה ליחס לתפילות בהר הבית, כלומר ללא הגבלות על כמות המשתתפים: "כל מי שירצה לבוא - יוכל לבוא ולהתפלל".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הלחצים של הפוליטיקאים החלו כבר לפני כמה שבועות, והתגברו במיוחד בשבוע האחרון. הם הגיעו לרמות אבסורדיות, ואנשי יהדות התורה אף תקפו את דרעי בתקשורת החרדית בטענה שהוא "מתיישר" עם משרד הבריאות, שרצה להגביל את מספר האנשים שייכנסו להר במהלך החג.

יחד עם זאת, זו הייתה אמת לשעתה בלבד, שכן באחד הדיונים שקדמו לאירוע דרעי דווקא נשמע אחרת, ודרש שלא תוגבל כמות המשתתפים בחגיגה. "אני דורש שייתנו לי הסברים מה יקרה בשבוע הבא בהר הבית, שלפי ההערכות יהיו בו למעלה מ-100 אלף איש לפחות", אמר יו"ר ש"ס.

אסון בהר מירון (צילום: ap)
האסון במירון | צילום: ap
הילולת רבי שמעון בר יוחאי (צילום: פלאש/90 )
ללא הגבלת משתתפים | צילום: פלאש/90

"מדובר שם על אנשים מבוגרים, חלקם לא מחוסנים, צפופים ומשתחווים אחד ליד השני", המשיך דרעי, "להבדיל ממירון, שאין שם באותו הזמן יותר מ-30 אלף איש. מה ההבדל? כמו שבהר הבית נותנים להיכנס, כך יהיה בהר מירון. כל מי שירצה לבוא – יוכל לבוא ולהתפלל".

על רקע הגבלות הקורונה, גם יו"ר הציונות הדתית פעל על מנת לאפשר לכמה שיותר אנשים להשתתף בחגיגות. במכתב ששלח ב-9 באפריל לנתניהו תחת הכותרת "היערכות לקראת הילולת רשב"י במירון", כתב: "לאחר שיחות שקיימתי עם הנוגעים בדבר, אני מבין כי ישנם דיונים בנושא, ויש הסוברים כי יש להגביל את העלייה בצורות שונות. אציין את הידוע ומובן מאליו - סגירה או צמצום הדוק של העלייה למירון, לא יוכל שלא ליצור תחושה של התעלמות מצרכי הציבור הדתי, החרדי והמסורתי ובאי הבנה גורף של ערכיו ואמונותיו, כפי שלמרבה הצער התגלה בלא מעט סוגיות בשנה האחרונה בהן העדיפו ערכים כמו חופש ביטוי והפגנה וכדו' על פני ערכים יהודים ודתיים".

כוחות ההצלה באסון מירון
האסון במירון

סמוטריץ' הציע מתווה שמצד אחד יאפשר לכמה שיותר אנשים להשתתף באירוע, אך מנגד ימנע הדבקה. על פי הצעתו, העלייה להר תהיה לבעלי תו ירוק בלבד, כמות העולים תאושר לפי גודל מתחמי ההדלקות בדומה למתווה שאושר במתחם הר הבית והגבלות הקהל בניונים ומרכזי הקניות, ושיטת "סרט נע" לכניסת אנשים למתחם.

חשוב לציין שאין הצדקה אפידמיולוגית למנוע כניסה של אנשים לחגיגה באוויר הפתוח. יתרה מזאת, בשנים קודמות היו במירון לא פחות אנשים, והאירועים עברו בשלום. אולם, אף אחד פשוט לא רוצה לעשות סדר בתוך מירון - לא המשטרה, לא חברי הכנסת ולא משרדי הממשלה, שגילגלו אחריות מאחד לשני בגלל חשש מעסקנים, מחסידויות ומחצרות חרדיות שונות.

אריה דרעי  (צילום: Noam Revkin Fenton - Flash90)
דרעי: "כמו שבהר הבית נותנים להיכנס, כך יהיה בהר מירון" | צילום: Noam Revkin Fenton - Flash90

אחיו של שמחה בונים דיסקינד ז"ל, שנהרג באסון, תקף בחריפות את מתכנני ההילולה וטען שעליהם "לשטוף את הדם שיש להם על הידיים". בשעות הראשונות לאחר האירוע, שמחה בן ה-23 עדיין הוגדר כנעדר. "אין עם מי לדבר, אף אחד לא אמר לנו מה לעשות", אמרה אז אחותו. "יש כל כך הרבה בלבול, לחץ וחרדה". במהלך היום הגיעה הבשורה הקשה - שמחה הוא אחד ההרוגים. הוא התגורר בבית שמש והיה אחד האברכים החשובים של חסידות גור בעיר. הוא הותיר אחריו אישה ו-2 ילדים.

_OBJ

"שמחה היה בן אדם זהב", סיפר בכאב אחיו ישראל. "אני לא מאמין שאני אומר 'הוא היה'. נשמה טובה, כל מי שרק הכיר אותו אמר שאין אנשים כאלה. הוא היה הפנינה של המשפחה". בהמשך, תקף ישראל את מארגני האירוע והטיח בהם ביקורת חריפה: "אני ידעתי שמסוכן במירון, אבל לא חלמתי לרגע שככה זה ייגמר. אני מעדיף לא להשתמש במילים מגונות, אבל אם יש לי מה להגיד, זה שישטפו את הדם מהידיים שלהם".

בהכנת הידיעה השתתפו אלינור צוקרמן וכרמל ליבמן.