לפני כשבוע ניסה ראש הממשלה בנימין נתניהו להביא להארכת הסגר, למרות התנגדות כחול לבן ולמרות ההסכם הקואליציוני שלא מאפשר זאת. הערב (שבת) פורסמה הקלטה של היועץ המשפטי לממשלה, שמוכיחה שהוא נערך לאפשרות הזאת: כך נשמעה השיחה, שהתקיימה שבוע קודם לכן - ולא יועדה לאוזני השרים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מנדלבליט שכח לשים עצמו על השתק בזמן ההפסקה שבה ניסו להגיע לפשרה בין הצדדים - ונשמע מסביר מדוע נתניהו לא יוכל להאריך את הסגר בלי גנץ: "זה נועל אותו" (את נתניהו). מי שביקש את חוות הדעת מנתניהו הוא גנץ - שחשש מפני מהלך כזה של נתניהו. מהדברים של מנדלבליט ברור שהוא העביר את חוות הדעת הזו גם לנתניהו ומכך שראש הממשלה ידע שהעברת החלטה ללא הסכמת גנץ אינה חוקית.

גנץ אמר באותה ישיבה: "אני יודע מה הכוח הפריטטי, שהיועץ ייתן את דעתו". בשלב זה הייתה הפסקה ומנדלבליט אמר לבן שיחו, ככל הנראה דובר משרד המשפטים, שיש בידיו חוות דעת שמסכלת את יכולתו של נתניהו להעביר החלטה ללא הסכמתו של גנץ. משמעות השיחה: לפני שבוע ויומיים מנדלבליט כבר נערך לאפשרות של בלימת החלטה שנתניהו מקדם - ללא הסכמת כחול לבן וגנץ. 

וכך נשמעה השיחה

מנדלבליט: "שלחתי לצחי (ברוורמן, מזכיר הממשלה) את חוות הדעת

דובר בחדר: על הפריטטי?

מנדלבליט: כן, שאין, זה נועל אותו (נתניהו) כי הוא יכול...

גנץ: אביחי, אתה פתוח אביחי

השרה אורית פרקש-הכהן: אתה לא במיוט, היועץ


לאחר פרסום ההקלטה הגיב מנדלבליט ואמר: "בהקלטה שפורסמה הערב, מתוך ישיבת הממשלה שהתקיימה ביום ראשון (31.1), נשמע היועמ"ש אומר לבן שיחו דברים אותם מסר קודם לכן למזכיר הממשלה תוך כדי הדיון, בנוגע למצב המשפטי הנובע מחוק יסוד הממשלה, בקשר למקרה של מחלוקת בין הגושים בנוגע להחלטת ממשלה המובאת להצבעה".

"כפי שהבהרנו, השאלה אם ניתן לאשר החלטת ממשלה במצב של התנגדות אחד הגושים עלתה כבר בחודש אוגוסט 2020, בהקשר אחר, וכבר אז הועברה לראש הממשלה ולמזכיר הממשלה עמדת היועמ"ש לפיה חוק יסוד הממשלה קובע כי הדבר אינו אפשרי".

"בישיבת הממשלה שהתקיימה ביום ראשון האחרון (31.1.21), אליה מתייחסת כאמור ההקלטה, הנושא התעורר פעם נוספת. לפיכך, היועמ"ש העביר שוב למזכיר הממשלה את אותה עמדה מחודש אוגוסט וביקש ממנו שיביא את הדברים לידיעת ראש הממשלה על מנת שיהיה מודע למצב המשפטי. יצוין, כי גם לאחר האירוע המתואר, לא הייתה כל פנייה ליועמ"ש על מנת לערער על חוות דעתו האמורה. לנוכח חשיבות הדברים, בכוונת היועמ"ש להעלות את חוות דעתו המנומקת בנושא באופן מפורט על הכתב ולהביאה לידיעת חברי הממשלה כולם בהקדם".