כשניצב בדימוס יואב סגלוביץ החליט שהוא נכנס למערכת הפוליטית בשנת 2016 הוא לא עשה "שופינג" בין מפלגות כמקובל בקרב אנשי ביטחון בכירים שפרשו משירות, אלא ידע מיד לאן ירצה ללכת. היום, ארבע שנים וחצי אחרי שהצטרף למפלגתו של יאיר לפיד, הוא משוכנע שהגיעה העת שאיש הטלוויזיה לשעבר שוויתר בסבבי הבחירות הקודמים על המנהיגות לטובת בני גנץ, יוביל הפעם באופן בלעדי את גוש המרכז-שמאל, ושאין מקום יותר לשום פשרה עם ראשי מפלגות אחרות בדרך ליעד הנכסף – ראשות הממשלה. שבוע לסגירת הרשימות, ח"כ סגלוביץ מציג קו נוקשה ששולל איחוד של יש עתיד עם מפלגות נוספות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אנחנו סומכים רק על עצמנו", אומר סגלוביץ בריאיון ל-N12. "החיבור נהיה כמו איזו דת, אבל הוא חייב להיות מושתת לפני הכל על מטרה וערכים משותפים. באיחוד של כחול לבן דיברו על ספינה גדולה עם דופן ימין ודופן שמאל, ובסוף היא סיימה כמו הטיטאניק. אנחנו רצים קדימה ואם מישהו ירצה לקפוץ על העגלה הוא צריך לעשות את זה לבד, לא עם קבוצה. מי שרוצה להצטרף אלינו צריך להיות חלק מאיתנו. שלא יהיה מצב שאחרי הבחירות הוא מתפצל ובונה לעצמו דרך חדשה. הרכבת נסעה ושמו של הקטר הוא יאיר לפיד".

חולדאי אומר שיש רק שני מנהיגים – הוא ונתניהו.

"זה ניתוק מהמציאות. יש כל כך הרבה מנהיגים, כל אחד שהקים משהו הוא מנהיג. כל מיני מפלגות שהופכות את העניין לקצת כמו תכנית ריאליטי. זה לא עובד ככה".

יאיר לפיד ומאיר כהן (צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש/90 )
יאיר לפיד ומאיר כהן | צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש/90

על פי הסקרים האחרונים, יש שלוש מפלגות בגוש המרכז-שמאל שמתנדנדות סביב אחוז החסימה – כחול לבן בראשות בני גנץ, העבודה בראשות מרב מיכאלי והישראלים בראשות רון חולדאי. במידה ואחת מהן תתמודד ולא תעבור את אחוז החסימה, יבוזבזו קולות רבים בגוש והסיכויים של מחנה אנטי-ביבי להרכיב ממשלה יקטנו משמעותית. סגלוביץ מודע לסיכון הזה ועם זאת לא מוכן לפשרות.

גנץ הכה על חטא ואמר שלפיד ראוי להוביל את הגוש בבחירות. למה שלא תתאחדו?

"לא יהיה חיבור לבני גנץ כי הוא איבד את דרכו. ביום שהוא קיבל את ההחלטה להיכנס תחת בנימין נתניהו קרה שבר ערכי ענק שעד היום החברה הישראלית סובלת ממנו. הוא פשוט נשבר והרים דגל לבן. בשביל לייצר הסכם קואליציוני מופרע המציאו בלילות מוטרפים חוק יסוד ממשלה מופרע עוד יותר. אני לא רואה שותפות אמת אחרי השבר שקרה. על טעויות משלמים ואין הזדמנות שנייה בדברים האלה לאנשים שמובילים ומאכזבים. הוא צריך לקבל החלטות מנהיגותיות ולפעמים זה אומר להגיד 'פוס' ולא להגיד 'אני רץ עד הסוף' כמו שהוא רץ לבנימין נתניהו על קיר הקרח של הטיטאניק".

בעוד שבעבר לפיד התנגד להקמת "גוש חוסם" שימנע את המשך שלטון נתניהו בתמיכת המפלגות הערביות, ואחרי הבחירות האחרונות התגלעה בכחול לבן מחלוקת בנושא שהובילה בסופו של דבר לפיצול המפלגה. הפעם הדברים נאמרים מראש - במידת הצורך לפיד יקים ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת.

"בפעם שעברה חלק מהמסרים עומעמו בשל העובדה שהיינו בתוך קבוצה שהיה איתה קושי לחדד חלק מהדברים", אומר סגלוביץ. "היום אנחנו הרבה יותר משוחררים. החברה הערבית היא 20% מאזרחי המדינה ואני ארצה שהם ימליצו על יאיר לפיד לראש הממשלה ויצביעו עבור הקמת הממשלה הזאת. זה ברור לחלוטין ואין לי בעיה עם זה. אנחנו נישען על כל מי שיאפשר לנו להפוך את המדינה הזאת לשפויה ולהוציא אותה מהטרלול הזה, כי האלטרנטיבה היא מזעזעת".

עימות סוער במליאה: "כשאתה מדבר על ראש הממשלה - תשתוק!"

אך בדרך להקמת אותה ממשלה מיוחלת – סגלוביץ עצמו נאלץ לבלוע הרבה רוק בכל הנוגע לאביגדור ליברמן, אחד השותפים הפוליטיים הקרובים ביותר של לפיד, שאיתו הוא אף חתם על הסכם עודפים. בהיותו ראש אגף החקירות והמודיעין של המשטרה, בין 2009 ל-2013, סגלוביץ הוביל את החקירה נגד מי שאז כיהן כשר החוץ, והמליץ להעמידו לדין באשמת שוחד. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין דחה את ההמלצה וסגר את התיק, מהלך שסגלוביץ מתח עליו ביקורת יותר מפעם אחת, באומרו כי "ליברמן הוא חשוד שהיה צריך להעמיד לדין על עבירות שביצע".

 

איך אתה מרגיש עם השותפות הפוליטית הזאת לאור כל מה שאתה חושב על ליברמן?

"אמרתי שהיה צריך להגיש נגדו כתב אישום על עבירות שחיתות ואני לא חוזר בי ממילה אחת. אני מקבל את העובדה שהיועץ המשפטי לממשלה חשב אחרת ולא קיבלו את ההמלצה שלי. שמתי מאחוריי את כל ענייני העבר והיום אני במקום אחר".

דודי אמסלם ובנימין נתניהו, ארכיון (צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות)
דודי אמסלם ובנימין נתניהו | צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות

לסגלוביץ יש ניסיון גם בחקירת פרשות פליליות של אנשי ציבור נוספים, כשהמפורסמות בהן הן של נשיא המדינה לשעבר משה קצב וראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. כעת, על רקע משפטו של נתניהו, אומר מי שהקים את יחידת המשטרה להב 433 למלחמה בשחיתות ובפשע המאורגן כי ראש הממשלה פועל באופן ש"הכי קרוב להתנהלות של ארגון פשיעה. בשל העובדה שיש נגדו כתב אישום הוא מנסה לרסק בכוח את כל מערכות האכיפה, באמצעות שריו. לכן אתה יכול לראות מין מחזה עוועים כזה שראש הממשלה עומד על מדרגות בית המשפט המחוזי בירושלים ומאחוריו עומדים שרים והשמיים לא נופלים. זה הנרמול של הטרלול".

בתור בכיר במשטרה לשעבר, אתה מרגיש שהוא מצליח לרסק את גורמי האכיפה?

"אני לא יכול להתעלם מהעובדה שבמשך כמה שנים 'רוח המפקד' היא ראש ממשלה שממש נלחם בשיטתיות מול המשטרה, הפרקליטות ומוסד היועץ המשפטי לממשלה. זה יהיה תמים עד מנותק להגיד שזה לא משפיע על שום דבר. אם הרוח הרעה הזאת תימשך עוד שלוש או ארבע שנים אני לא יודע אם אוכל לחתום על זה שהאנשים במערכות האלה יהיו מספיק חזקים בשביל לעמוד מולה. הבעיה הגדולה היא סימון הכיוון העתידי לכלל משרתי הציבור".

כתב האישום נגד נתניהו משפיע גם על הטיפול בקורונה?

"הציבור יודע שיש החלטות שמונעות משיקולים בלתי ענייניים של דחיית המשפט. האופן שבו חוק הקורונה הגדול חוקק היה אירוע מופרע לגמרי מבחינה חוקתית".

מה אתה חושב על התפקוד של המשטרה אל מול ההפרות במגזר החרדי בעיקר?

"אני לא חושב שכל מה שהמשטרה עושה הוא בסדר ואני האחרון שאגיד שהטיפול שלה הוא מושלם. היו ליקויים ויש למשטרה אחריות. אבל שיטור בחברה דמוקרטית בנוי על הנחת העבודה שהציבור רובו ככולו מציית לחוק, כי אנשים מבינים שהוא עבורם והוא דבק חברתי. במדינת ישראל בנימין נתניהו, הליכוד ועוד כמה מפלגות מדרבנות אי ציות לחוק. אתה לא שומע מישהו משרי הממשלה הבכירים אומר את הדברים לאשורם כלפי אותם חלקים בקהילה החרדית ואומר להם 'לא יקום ולא יהיה, אני לא אתן לזה לקרות'. מנסים להגיע לפשרה על מנת שלא להכעיס את החרדים כדי שיישארו בבלוק של נתניהו לאחר הבחירות. זה חוסר משילות מתוכנן של ממשלה וראש ממשלה שרואה מול עיניו רק את הקואליציה הבאה ולא יריב איתם היום. למנהיגי הציבור החרדי יש שם וכתובת. צריך לדבר עליהם ואליהם ולהסביר להם בדיוק שיש רק סמכות אחת במדינת ישראל והוא הדין - לא רב ולא אף אחד אחר. אנחנו נמצאים בעולם מוטרף לחלוטין. המנהיגות פה נכשלת כל הזמן בשל עיוות ערכי ואי תפיסה טוטאלית של המציאות".

והאלימות המשתוללת במגזר הערבי – גם זו אשמת הממשלה?

"יש איבוד שליטה על האלימות בחברה הערבית. נתניהו עושה עכשיו פגישות עם ראשי רשויות ערביות. אני מברך על זה שהוא בחר להפסיק להסית נגדם, אבל זה המובן מאליו. אחרי עשר שנים בתפקיד, הוא נזכר שיש בעיה של אלימות בחברה הערבית ומנצל בצורה צינית את המצוקה שקיימת שם. איפה היית עד היום? איזה תקציבים נתת למשטרה? האם כל הערים הערביות מרושתות במצלמות כמו שצריך להיות? האם רשות המסים קיבלה הנחיה להיכנס פנימה ולעבוד בצורה שונה בתוך החברה הערבית? הוא מעולם לא שם את זה בצורה אמיתית על סדר היום של ישיבת הממשלה. 20% מתושבי מדינת ישראל נמצאים במצוקה. עכשיו יגידו 'נטפל', אבל זה לא יקרה. זה יכול לקרות רק אם יש ממשלה וראש ממשלה שאכפת לו מהעניין הזה ומוביל תהליך לא בגלל בחירות, אלא כי זה חשוב"

"זו לא הדוגמה היחידה", אומר סגלוביץ. "בשנים האחרונות דברים שדורשים טיפול עומק לאורך זמן לא מטופלים. למשל התכנית למאבק באלימות נגד נשים שעברה ב-2014 , שעדיין לא תוקצבה. איך זה יכול להיות? מדובר על 250 מיליון שקל, וזה בזמן שעל דברים אחרים נשפכים מיליארדים בלי תקציב מדינה. זה סיפור של כשל קולוסאלי בניהול. מבחינה שיווקית בנימין נתניהו הוא מצוין, אבל מבחינה ניהולית הוא לא מתאים להיות ראש הממשלה".

זו כבר מערכת הבחירות השישית של לפיד בראשות יש עתיד. אתה רואה אפשרות שמישהו אחר יעמוד בראשות המפלגה אם לא יצליח גם הפעם לנצח בבחירות?

"אני ממש לא רואה כרגע את הדבר הזה מול העיניים. אני לא מהמתייאשים מהר ואני איתו במאה אחוז. לא מעט אנשים נאבקו על דעתם הרבה מאוד שנים ובסוף הצליחו – מבגין דרך רבין ואחרים. אנחנו באותו מסלול וזה ייקח את הזמן שזה ייקח".